Κων. Μαραβέγιας: Επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων στήριξης του λιανεμπορίου

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των παραγωγικών φορέων της περιοχής, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατέθεσε Αναφορά προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση, ζητώντας τη λήψη μέτρων στήριξης του λιανεμπορίου λόγω των συνεπειών του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η Αναφορά βασίζεται στο κοινό ψήφισμα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, της ΟΕΜΕΘ, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, της ΟΕΒΕΜ, της ΟΕΒΕ Μαγνησίας & Σποράδων, του Συλλόγου Χρυσοχόων & Ωρολογοποιών Μαγνησίας και του Συλλόγου Επαγγελματιών- Βιοτεχνών Αγριάς.

Ο κ. Μαραβέγιας διευκρινίζει καταρχάς ότι το ψήφισμα δεν λαμβάνει υπ’όψη τα σχετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, όπως: η πολύ σημαντική μείωση του ενοικίου κατά 80% των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν με κρατική εντολή κλειστές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 τον Ιανουάριο με κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ και μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην Αναφορά του, το ψήφισμα των παραγωγικών φορέων περιέχει θετικές για το λιανεμπόριο προτάσεις που μπορούν να εξεταστούν όπως:
1.το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων χωρίς προσαυξήσεις, μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά
2. η μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς
3. η επαναφορά των 120 δόσεων για υφιστάμενες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς πρόσθετη χρηματική επιβάρυνση
4. η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, ακόμη και των ήδη χρηματοδοτημένων προκαταβολών, με κριτήριο τη μείωση τζίρου σε σχέση με πέρυσι
5. για τις νέες μη επιστρεπτέες προκαταβολές να διευρυνθούν οι ΚΑΔ των προς ένταξη επιχειρήσεων.

Αναγνωρίζοντας τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι τοπικές επιχειρήσεις, ο κ. Μαραβέγιας ζητεί από τους συναρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν με προσοχή τη δυνατότητα ικανοποίησης των παραπάνω προτάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση η σταδιακή αναθέρμανση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει