Κων. Μαραβέγιας: Να ασφαλίζονται με εργόσημο ΟΓΑ οι εποχικοί εργαζόμενοι σε ελαιοτριβεία

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το αίτημα ασφάλισης των εποχικών εργαζομένων σε ελαιοτριβεία με εργόσημο ΟΓΑ, προώθησε με Αναφορά του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, με αφορμή σχετική επιστολή του Επιμελητήριου Μαγνησίας.

Ειδικότερα, το αίτημα αφορά στην εξαίρεση των επιχειρήσεων-ελαιοτριβείων από την υποχρεωτική πρόσληψη προσωπικού με ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ), για το προσωπικό που απασχολούν με αντικείμενο την παραλαβή του ελαιόκαρπου από τους παραγωγούς, την αποθήκευση και φόρτωση του παραγόμενου ελαιόλαδου στους παραγωγούς, δεδομένου ότι το εκάστοτε εργατικό προσωπικό ασφαλίζεται ως «εργάτες γης» στον ΟΓΑ με εργόσημο, καθότι εργάζεται εποχιακά ή στα ελαιοτριβεία ή στην συλλογή των ελαιών στους αγρούς.

Ζητείται, επομένως, να δοθεί η δυνατότητα ασφάλισης του προσωπικού με εργόσημο στον ΟΓΑ και όχι στο ΙΚΑ. Το αίτημα αυτό αφορά μόνο στο εποχικό και έκτακτο προσωπικό και όχι στο μόνιμο προσωπικό (συνήθως 2-3 ατόμων) που απασχολεί το ελαιοτριβείο για την παραγωγική λειτουργία του και υποχρεωτικά ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ-ΙΚΑ.

Το καθεστώς απασχόλησης έκτακτου προσωπικού με εργόσημο επιτρέπεται ήδη σε Αγροτικές Επιχειρήσεις εποχιακής απασχόλησης, επομένως αρκεί η απλή επέκταση του καθεστώτος αυτού και στις επιχειρήσεις-ελαιοτριβεία και της ένταξης αυτών.

Με την Αναφορά του ο κ. Μαραβέγιας ζητεί από τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει τη δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος, ώστε να δοθεί οικονομική ανάσα στα ελαιοτριβεία, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλα λειτουργικά κόστη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει