Κων. Μαραβέγιας: Νέο υπόδειγμα κοινωνικής πολιτικής από τη Ν.Δ.

Αξιοποιεί κοινοτικούς και εθνικούς πόρους εκατ. ευρώ για την προστασία της δημόσιας υγείας

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση του COVID-19, τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας, η χώρα μας έρχεται πρώτη ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ στον αριθμό ωφελούμενων από δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής καθώς, σε απόλυτους αριθμούς οι ωφελούμενοι στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις 450.000. Οι δράσεις αφορούν τη λήψη μέτρων που αποδείχθηκαν στη πράξη ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην μάχη κατά του κορωνοϊού.

Παράλληλα, όμως, η Κυβέρνηση αξιοποιεί και εθνικούς πόρους για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τον κορωνοϊό, όπως η επιπρόσθετη διάθεση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από 1,5 δις ευρώ, που προβλέπεται από το παρόν νομοσχέδιο. Το συγκεκριμένο κονδύλι, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, έρχεται να αυξήσει την υπάρχουσα πίστωση στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία πλέον ξεπερνά τα 9,5 δισεκατομμύρια.

«Πρόκειται για ένα πελώριο κοινωνικό πρόγραμμα που προσφέρει πρόσθετους πόρους σε μια κλίμακα που δεν έχει σημειωθεί ξανά στο παρελθόν. Από μόνη της η πρωτοβουλία αυτή συνιστά μια επαναστατική αλλαγή στο πώς βλέπει η ίδια η Πολιτεία την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά και ζήτησε να σταματήσουν οι αντιπολιτευτικές μιζέριες.

Η πραγματικότητα έχει αφήσει στο περιθώριο τον ΣΥΡΙΖΑ
Αναφερόμενος στις 1000 προσλήψεις υγειονομικών διαφόρων ειδικοτήτων που θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ της χώρας, ο κ. Μαραβέγιας έδωσε αιχμηρή απάντηση τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί κινδύνων της δημόσιας υγείας από δήθεν αβάντα προς τον ιδιωτικό τομέα εκ μέρους της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής το σχετικό ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο αν φτάσουν να χρησιμοποιηθούν όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, σημαίνει ότι οι συνθήκες είναι ήδη πολεμικές, η δημόσια υγεία βρίσκεται ήδη σε σοβαρό κίνδυνο και κινδυνεύουν να βρεθούν άνθρωποι που χρειάζονται εντατική νοσηλεία εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

«Σε αυτή την περίπτωση όλοι πρέπει να ξεπεράσουν τα όρια τους, αφού τα ξεπερνάει το ίδιο το σύστημα», είπε και συνέχισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Άρα για ποιες αναλογίες ασθενών – νοσηλευτών μιλάμε; Είναι αυτά τα επιχειρήματα που προβάλλετε πολλοστή αναπαραγωγή των εμμονών σας και της ιδεοληψίας σας περί «κακού» ιδιωτικού τομέα. Να δούμε πότε θα καταλάβετε ότι η πραγματικότητα σας έχει αφήσει στο περιθώριο και οι συμπράξεις φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα».

Μάλιστα, επιχειρηματολογώντας υπέρ των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Μαραβέγιας έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση με το Ελληνικό Δημόσιο, που συμπεριλήφθηκε στο επίμαχο νομοσχέδιο και επικύρωσε η Βουλή προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Η τροποποίηση αφορά τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος εξοπλισμού του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού για τη νέα πτέρυγα του παιδοκαρδιοχειρουργικού και του υπό κατασκευή Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε ότι πρόκειται για σπουδαία έργα υποδομής του δημόσιου συστήματος Υγείας που μας υπενθυμίζουν ότι αυτό δεν ταυτίζεται αναγκαστικά με το Κράτος.

Ανάσα για χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους
Αναφερόμενος, τέλος, στην τροπολογία που αφορά την καταβολή αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών από τη θεομηνία του «Ιανού», ο βουλευτής τόνισε ότι, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία που επλήγη πολύ σκληρά από τον «Ιανό», η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΛΓΑ και η αύξηση του πλαφόν των χορηγούμενων αποζημιώσεων στο 100% της αξίας, έρχονται να ανακουφίσουν χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Ταυτόχρονα η γρήγορη προκαταβολή μεγάλου μέρους των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ θα δώσει ανάσα στους αγρότες και της Μαγνησίας, οι οποίοι ήδη αντιμετώπιζαν δυσκολίες λόγω και άλλων θεομηνιών που έπληξαν το Νομό κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Εξίσου σημαντική, χαρακτήρισε ο κ. Μαραβέγιας την παρέμβαση της κυβέρνησης για την αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον «Ιανό» στο σύνολο του ενεργητικού τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει