Κων. Μαραβέγιας: Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση επιλύει χρόνια προβλήματα εργοδοτών και εργαζομένων

Διαβάστε την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση έρχεται να επιλύσει με ευθύ τρόπο προβλήματα και δυσλειτουργίες δεκαετιών εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη 28 Ιουλίου. “Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που διευκολύνει τη λειτουργία όλων των ιδιωτικών σχολείων και την εργασία όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών”, τόνισε ο κ. Μαραβέγιας και συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την προσπάθειά της να δώσει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Αναφερόμενος καταρχάς στη διάταξη για την αξιολόγηση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, επισήμανε ότι εξασφαλίζεται έτσι η παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης στους μαθητές, με ανάλογη εφαρμογή των κριτηρίων αξιολόγησης των δημόσιων σχολείων. Παράλληλα, εισάγεται μια σημαντική καινοτομία στην οργάνωση και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ιδιωτικών σχολείων.

Συγκεκριμένα, επιπλέον του υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος διδασκαλίας, τα ιδιωτικά σχολεία επιτρέπεται να παρέχουν πρόσθετες εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο ενός νέου διευρυμένου προγράμματος. Τέτοιες υπηρεσίες μπορούν να είναι η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενίσχυση της γλωσσομάθειας ή η διδασκαλία επιπλέον γνωστικών αντικειμένων. Κατά τη διάρκεια του διευρυμένου αυτού προγράμματος, οι ώρες απασχόλησης των εκπαιδευτικών υπολογίζονται ως ώρες κανονικής διδασκαλίας και άρα οι δάσκαλοι / καθηγητές δεν θα επιβαρύνονται με οποιαδήποτε υπερεργασία.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να διδάσκουν περισσότερες ξένες γλώσσες, πέραν των ξένων γλωσσών που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η πρόβλεψη τα ιδιωτικά σχολεία να μπορούν να διοργανώνουν και άλλες, συμπληρωματικής φύσης δραστηριότητες, με την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, σε χρόνους εκτός διδακτικού ωραρίου ή διδακτικών ημερών.

Ο βουλευτής Μαγνησίας δεν παρέλειψε να επισημάνει τη δυνατότητα που δίνεται στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, εφόσον επιθυμούν, να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους, διαμορφώνοντας ουσιαστικά οι ίδιοι, σε συνεργασία με το σχολείο, ένα πρόγραμμα απασχόλησης προσαρμοσμένο στις ατομικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, όμως, καθίσταται δυνατή η παράλληλη απασχόληση ιδιωτικού εκπαιδευτικού σε σχολείο, φροντιστήριο, κέντρο ξένων γλωσσών ή και σε άλλους φορείς εκπαίδευσης αφού πλέον δεν αποτελεί κώλυμα διορισμού. Με άλλη ρύθμιση, προβλέπεται ότι όλοι πλέον οι διδάσκοντες στα ιδιωτικά και στα ισότιμα σχολεία εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται και θα απασχολούνται δυνάμει συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. «Πρόκειται για καίριας σημασίας παρέμβαση υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που δείχνει την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο κ. Μαραβέγιας.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, επανέλαβε την ανάγκη για μόνιμη επίλυση του προβλήματος των μεταθέσεων και τοποθετήσεων εκπαιδευτικών δημοσίων σχολείων που είναι γονείς ΑμεΑ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα το υπουργείο θα δώσει λύση στο απολύτως δίκαιο αυτό αίτημα των εκπαιδευτικών γονέων ΑμεΑ.

Ακόμη, υπενθύμισε το αίτημα για την χορήγηση δωρεάν σχολικών βιβλίων και μαθητικού πάσο για τις μετακινήσεις των μαθητών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τονίζοντας πως είναι απόλυτα εύλογο να δίνει το Κράτος τα σχολικά βιβλία σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, χωρίς επίσης να κάνει καμία διάκριση στη δυνατότητα μετακίνησης των παιδιών με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Δίκαιο χαρακτήρισε, τέλος, και το αίτημα που αφορά την ένταξη στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ όλων των εποπτικών μέσων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όπως είναι σχολικοί χάρτες, υδρόγειες σφαίρες κ.λπ. Όπως είπε, η απότομη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που επέβαλε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχολικά εποπτικά μέσα, ανεβάζοντας τη φορολόγησή τους στο 24%, είχε ως συνέπεια την άδικη επιβάρυνση γονέων και Σχολικών Επιτροπών. Δεδομένου ότι το κόστος του μέτρου αυτού για τα δημόσια έσοδα είναι αμελητέο, ο κ. Μαραβέγιας κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, να αντιμετωπίσουν θετικά το συγκεκριμένο αίτημα χιλιάδων οικογενειών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει