KΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: «Η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη δεν κατέθεσε ποτέ μελέτη! Ολοκληρωμένη πρόταση μελέτης του Μουσείου της Αργούς ήρθε τώρα»

Την απάντησή του έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός για το Μουσείο της Αργούς και για το γεγονός πως θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα.

“Ολοκληρωμένη πρόταση μελέτης του Μουσείου ήρθε τώρα. Δεν μπορούμε να απολογούμαστε γιατί κάνουμε το έργο. Η Δημοτική Αρχή Σκοτινιώτη δεν κατέθεσε ποτέ μελέτη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Σκάλκο που βρέθηκε στον Βόλο για να επισκεφθεί τα έργα ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν υλοποιηθεί.
Ο κ. Αγοραστος τόνισε πως ένα Μουσείο είναι προστιθέμενη αξία, γιατί ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και παρέχει οικονομική βελτίωση της περιοχής και των πολιτών.

Ο πολιτισμός, συνέχισε, είναι το εργαλείο που θα έχουμε στο μέλλον για ανάπτυξη και ο πολιτισμός είναι το μεγαλύτερο εργαλείο που έχει η χώρα μας και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε.

“Ποιος ζήτησε να γίνει ένα Μουσείο μέχρι σήμερα; Και ποιος έκανε μια ολοκληρωμένη πρόταση μελέτης;

Ολοκληρωμένη πρόταση μελέτης του μουσείου ήρθε τώρα. Εμείς κάναμε μια αλλαγή στην αρχιτεκτονική χρηματοδότησης διότι πήγαμε να προεξοφλήσουμε το μέλλον.

Δεν χάνεται χρηματοδότηση από άλλα έργα στον Βόλο, γιατί αυτή η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα είναι χρηματοδότηση για έργα πολιτισμού και έργα πολιτισμού έχουμε εντάξει.

Το Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, το έργο στο Διμήνι, εκκλησίες. Όσες μελέτες ήταν έτοιμες από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού τις έχουμε εντάξει όλες.

Η Δημοτική Αρχή Σκοτινιώτη δεν κατέθεσε ποτέ μελέτη. Οι προσκλήσεις ήταν ανοιχτές και δεν κατέθεσε. Είναι σαφές ότι το ήθελε.

Δεν έχω τίποτα με τον Πάνο Σκοτινιώτη και είχαμε άριστη συνεργασία. Αλλά δεν υπήρχε αυτή η διαδικασία.

Ο άνθρωπος ήθελε το έργο τώρα ωρίμασε και είπαμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας”, απάντησε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Ξεκαθάρισε δε, πως δεν υπάρχει περίπτωση να “χαθεί” χρηματοδότηση από άλλο έργο, επειδή προωθείται το Μουσείο της Αργούς και έφερε ως παράδειγμα το Δημοτικό Θέατρο Βόλου με χρηματοδότηση 10εκ. Ευρώ που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

“Έχασε από κάπου αλλού ο Βόλος; Εάν έχανε δεν θα έμπαινε κανένα άλλο έργο. Το θέμα είναι πόσο είσαι ώριμος για να μπορέσεις να διεκδικήσεις.

Δεν εντάχθηκαν τα περισσότερα μεγάλα έργα πολιτισμού; Δεν θέλανε όλες οι Δημοτικές Αρχές το Δημοτικό Θέατρο Βόλου; Όλες το θέλανε. Πάντα έλεγαν να το φτιάξουν.

Όλες οι Δημοτικές Αρχές δεν ήθελαν την πλατεία Πανεπιστημίου, τον εκσυγχρονισμό του Λιμανιού, τον βιολογικό καθαρισμό στο παράλιο μέτωπο, την αλλαγή των σωλήνων που έχει πρόβλημα ο Βόλος; Τώρα ήρθε η ώρα να γίνουν.

Δεν μπορούμε να απολογούμαστε γιατί δεν έγιναν πριν τα έργα. Εμείς πάμε αυτή τη στιγμή να καλύψουμε τι δεν έγινε μέχρι σήμερα, να καλύψουμε το σήμερα και τις αυριανές γενιές.

Πάμε να κάνουμε τρία σε ένα. Είναι ένα μεγάλο έργο που πρέπει να το κάνουμε. Είναι χρήσιμο και ξεχωριστό έργο”, υποστήριξε ο κ. Αγοραστός.

Επεσήμανε πως για να ενταχθεί ένα έργο πρέπει να κατατεθεί φάκελος σε πρόσκληση της διαχειριστικής αρχής περιφέρειας.

Η πρόσκληση για έργα πολιτισμού μέσω ΕΣΠΑ υπάρχει από το 2007, όπως είπε ο Περιφερειάρχης και σχολίασε πως “ Δεν θα απολογηθούμε γιατί κάνουμε το Μουσείο της Αργούς”.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Γεν. Γραμματέας τονίζοντας ότι υπάρχει το παράδοξο να υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι από ώριμα έργα, γι’ αυτό και γίνεται λόγος για χαμηλές απορροφήσεις των προγραμμάτων.

Με τη σειρά του θέλησε να ξεκαθαρίσει πως κανένα έργο εάν είναι ώριμο δεν θα μείνει χωρίς χρηματοδότηση και σημείωσε πως “έχουμε τη δυνατότητα να βάζουμε πόρους και από το νέο περιφερειακό πρόγραμμα άλλα και από άλλα προγράμματα.

Εάν βρει η περιφέρεια ώριμα έργα άνω των 534 εκ., που είναι το ποσό του νέου περιφερειακού προγράμματος, έχουμε τη δυνατότητα να τα προωθήσουμε από άλλα τομεακά προγράμματα.

Το πρόβλημα είναι να υπάρχουν ώριμα έργα”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει