Κουτσούμπας: Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να πάρουν και την υπόθεση της προστασίας των δασών στα χέρια τους

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εισηγητική του ομιλία στην εκδήλωση της ΚΕ του κόμματος στο ξενοδοχείο “Τιτάνια”, με θέμα “Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία”, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της εκδήλωσης αυτής ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου, σε αντίθεση, όπως σημείωσε, με “κάποιους από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα (που) ίσως θεωρήσουν ότι αυτή η εκδήλωση είναι εκτός επικαιρότητας (καθώς) προτιμούν να ασχολούνται με τους γαλαζοαίματους και άλλα τέτοια απομεινάρια του Μεσαίωνα”.

“Στο κέντρο της προσοχής των θέσεων του ΚΚΕ, βρίσκεται η προστασία της ζωής του λαού μας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν, από τις πυρκαγιές στις πόλεις, στους εργασιακούς χώρους, στα δάση, στις μεταφορές και στα άλλα δίκτυα. Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν τη βάση τους κυρίως στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις” επισήμανε.

Στην εισηγητική του ομιλία ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ απαιτεί την “πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και τη μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία, στη βάση εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής του” και τον παράλληλο αποχαρακτηρισμό του από Σώμα Ασφαλείας.

Είπε, με αφορμή και την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου και τις πρώτες πυρκαγιές να έχουν ήδη εκδηλωθεί, ότι παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση, ενώ τα όποια αποσπασματικά μέτρα έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Επισήμανε ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων “τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η λαϊκή περιουσία και η ανθρώπινη ζωή, παραμένουν απροστάτευτα”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πολύπλευρες παρεμβάσεις του ΚΚΕ εκτός και εντός Βουλής.

Αναφέρθηκε στις πολλές παραμέτρους που περιλαμβάνει το ζήτημα της προστασίας του πληθυσμού, των υποδομών και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές, συμπεριλαμβάνοντας και την απουσία ουσιαστικού πλαισίου πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου των πυροσβεστών και την έλλειψη λιμενικών πυροσβεστικών σταθμών και πρόσθεσε ότι “τα πράγματα βέβαια θα γίνουν ακόμα χειρότερα, με τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας των δομών πυροπροστασίας στην Τοπική Διοίκηση και τον λεγόμενο εθελοντισμό, που προετοιμάζει η κυβέρνηση”.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ “υπερασπίζεται τη γνήσια, λαϊκή, ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά η οποία όμως για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι επικουρική και να μην υποκαθιστά τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος.”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει