Λαϊκή απάντηση στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ομιλία της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας Πέμπτη 20 Μαίου, 19:00, Πλατεία Δημαρχείου Νέας Ιωνίας

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές της Ειρήνης, σας καλωσορίζουμε στη αποψινή μας συγκέντρωση,

Σε τι να πρωτοαναφερθεί κανείς από αυτά που συνέβηκαν στην περιοχή μας και στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο!

Γύρω μας η Κ&Α Μεσόγειος βράζει από πολεμικές αντιπαραθέσεις στην Λιβύη, στην Συρία, η παλιά πληγή της Κύπρου κακοφόρμισε, η Τουρκική αστική τάξη εμπλέκεται σε όλες τις αντιπαραθέσεις στην περιοχή μας, η Ουκρανία νέο πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στην ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ και Ρωσία.

Και στην χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πατώντας στο στρωμένο δρόμο που βρήκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ εμπλέκει τη χώρα μας ολοένα βαθύτερα στο επικίνδυνο κουβάρι των ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης. Προχωρά στην εφαρμογή και στην ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, που ενισχύει τη βάση της Σούδας και όλες τις ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας, προβλέποντας τη επέκταση τους σε πάνω από είκοσι σημεία σε όλη την επικράτεια.

Ανάμεσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που αξιοποιούνται από τους αμερικανονατοϊκούς είναι και αυτές στη Λάρισα και στη Μαγνησία, στο Στεφανοβίκειο, στην Αγχίαλο και στον Βόλο. Επίσης, δαπανώνται τεράστια ποσά σε εξοπλισμούς για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας το ρόλο του σημαιοφόρου των ευρωατλαντικών συμφερόντων σε μια σειρά από ασκήσεις-πρόβες πολέμου με τις κάννες στραμμένες προς τη Ρωσία, όπως η άσκηση “Defender Europe 2021” για την οποία χρησιμοποιείται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κι έχει άμεση σχέση με την όξυνση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα οξύνονται οι ανταγωνισμοί της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, η οποία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, προχωρά σε παραβιάσεις του θαλάσσιου κι εναέριου χώρου. Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη και τα διχοτομικά σχέδια στο Κυπριακό. Συνολικά οι εξελίξεις φανερώνουν τη στοχευμένη προσπάθεια για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υπό ευρωατλαντική εποπτεία, ενώ το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ – ΕΕ, αποτελεί ακόμη έναν «κρίκο» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οξύνουν επικίνδυνα τους ανταγωνισμούς στην περιοχή και αποτελούν ναρκοπέδιο για τους λαούς.

Η συνεχιζόμενη δολοφονική επίθεση του κατοχικού ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Η ισραηλινή επιθετικότητα φούντωσε φανερά μετά την απόφαση των ΗΠΑ και άλλων κρατών να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Αλλά και μετά τις «συμφωνίες του Αβραάμ» μεταξύ Ισραήλ και κρατών του Κόλπου, υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, που «ανακατεύουν την τράπουλα» συνολικότερα στην περιοχή, με στόχο να δυναμώσει το ευρωατλαντικό ανάχωμα στη δραστηριότητα της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά και απέναντι στο Ιράν.

Και η Ελληνική αστική τάξη με τους εκπροσώπους της φορά το προσωπείο του «ειρηνοποιού» και ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισκέφτηκε προχθές την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, την ώρα που το κράτος – δολοφόνος εξαπέλυε νέες επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, αυξάνοντας τους τραυματίες και τους νεκρούς, κυρίως αμάχους και μικρά παιδιά.

Η κυβέρνηση θέλει λέει να επιβεβαιώνει τον ρόλο που έχει «ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».
Για ποια «σταθερότητα» και για ποια «ασφάλεια» μιλάνε όμως;
Γι’ αυτήν που επιβάλλουν με στρατιωτικές επεμβάσεις ή με το πιστόλι της ιμπεριαλιστικής ειρήνης στον κρόταφο των λαών οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, προωθώντας τα δολοφονικά τους σχέδια, ανταγωνιστικά προς τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αυτή η αμερικανοΝΑΤΟική «σταθερότητα» είναι που νομιμοποιεί και διαιωνίζει την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, ενθαρρύνει την επιθετικότητα των ισραηλινών κυβερνήσεων και την πολιτική των εποικισμών, αναγνωρίζει το δικαίωμα του πάνοπλου ισραηλινού κράτους στην «αυτοάμυνα» απέναντι στον άμαχο Παλαιστινιακό λαό. 245νεκροί/64 παιδιά!
Φτάσαμε στο σημείο δηλ. αυτοί που 10δες χρόνια τώρα σκοτώνουν και δολοφονούν τον Παλαιστινιακό λαό και τα παιδιά του ως κατακτητές της χώρας τους, να τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι σε αμάχους!!!

Αυτή είναι η ιμπεριαλιστική «ασφάλεια» είναι που ρίχνει λάδι στη φωτιά της έντασης στην περιοχή, βάζοντας ταφόπλακα στις προσδοκίες των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ.

Η Ελλάδα, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων, είναι πράγματι «πυλώνας» αυτής της αιματοβαμμένης σταθερότητας, που μόνο κινδύνους, ανασφάλεια και δυστυχία φέρνει στους λαούς.
Να το πούμε ξεκάθαρα ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ, η «στρατηγική συμμαχία» που θεμελίωσε το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίζεται έκτοτε σταθερά και επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερους τομείς, κυρίως στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα, στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων, με ομπρέλα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται συστηματικά να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής από το 2015 για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και συνεχίζει να εξισώνει το θύμα με τον θύτη, ζητώντας γενικά και αόριστα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Ούτε είναι βέβαια τυχαίο ότι στην τελευταία του επίσκεψη στο Ισραήλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, για πρώτη φορά στην ιστορία, δεν συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, σε μια περίοδο μάλιστα που κορυφώνονταν οι αντιδράσεις για τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Είναι φανερό επομένως ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ δεν πήγε χτες σαν «ουδέτερος παρατηρητής» στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, αλλά ως ντελάλης της εγκληματικής πολιτικής των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που είναι συνένοχοι στο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού. Άλλωστε, μια μέρα πριν το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, ανακοινώθηκε μια ακόμα συμφωνία πώλησης εξειδικευμένων όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Δεν πήγε λοιπόν ως «ειρηνοποιός», αλλά ως μαντατοφόρος της ιμπεριαλιστικής ειρήνης στην περιοχή, που νομιμοποιεί τα κατοχικά εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων, προωθεί τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για τη νέα Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνει τον ρόλο της χώρας ως «βραχίονα» της ευρωατλαντικής πολιτικής στην Ανατ. Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Σ’ αυτήν την πολιτική «επενδύει» η ελληνική αστική τάξη, η κυβέρνηση και όλα τα κόμματά της, για να αναβαθμίσει τον ρόλο και τη θέση της στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, βαθαίνοντας σταθερά την εμπλοκή της χώρας στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατ. Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο.

Είναι χαρακτηριστικές της επικίνδυνης ομοφωνίας των αστικών κομμάτων οι υποδείξεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «να επιστρέψει στο ρόλο της ως γέφυρα» και «να αναλάβει ενεργητικές πρωτοβουλίες στην περιοχή», για να βγάλει ασπροπρόσωπη και την ΕΕ, που «παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις» (!)
Κάθε τους δήλωση, όπως και κάθε κυβερνητική ανακοίνωση, είναι μια προσβολή στα βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης που ενώνουν τον Παλαιστινιακό και τον ελληνικό λαό.

Εξάλλου, σε άλλη μια απόδειξη ότι οι πολυδιαφημισμένοι «άξονες» και οι κολιγιές που στήνουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, όχι μόνο δεν αποτελούν «παράγοντες σταθερότητας» αλλά περιπλέκουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς που πληρώνουν οι λαοί, προκαλούν αντι-άξονες άλλων χωρών στην περιοχή, σε Μαξίμου και ΥΠΕΞ εκφράστηκε «προβληματισμός» μπροστά στο ενδεχόμενο να προχωρήσει τουρκική πρόταση για οριοθέτηση ΑΟΖ με παράλια της Τουρκίας που βρίσκονται απέναντι από το Καστελόριζο και τη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας άλλη μια συμφωνία στη φαρέτρα της Αγκυρας στο παζάρι για τις μοιρασιές της καπιταλιστικής λείας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και ο στοίχος «και σκοτώνονται οι λαοί για τα’ αφέντη το ψωμί» βρίσκει την απόλυτη έκφραση του στο δράμα της Παλαιστίνης.

Οι μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο ένα μαζικό βήμα καταδίκης της ισραηλινής επιθετικότητας, που κλιμακώνεται με τις πλάτες ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά και της ελληνικής εμπλοκής στα βρώμικα ευρωατλαντικά σχέδια, που εκθέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Ο λαός της Μαγνησίας λοιπόν πρέπει να βγάλει συμπεράσματα του. Η κυβέρνηση, για τις μπίζνες των μονοπωλίων και της ελληνικής αστικής τάξης στην Ενέργεια, αναβαθμίζει σταθερά τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ. Οι Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που κάνουν τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων είναι αυτές που συνεκπαιδεύονται με τις ΗΠΑ με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, όπως έγινε σε ασκήσεις στον Παγασητικό, επειδή τα εδάφη της περιοχής μας προσιδιάζουν στα εδάφη που εξαπολύουν τις εγκληματικές επιθέσεις τους.

Και δεν είμαστε οι μόνοι που λέμε ΟΧΙ στην δράση του ΝΑΤΟ στη χώρα μας. Το ίδιο το ΝΑΤΟ στην ετήσια έκθεση του για το 2020 δήλωσε πρόσφατα ότι το 11% των ερωτηθέντων στο σύνολο των κρατών – μελών απάντησε ότι θέλει η χώρα του να φύγει από το ΝΑΤΟ, και ειδικά στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΝΑΤΟ, το 20% θέλει έξοδο της χώρας και ένα 19% δεν απαντά, δηλ. τουλάχιστον 1 στους 5 Έλληνες δεν θέλει το ΝΑΤΟ. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί «λυτοί και δεμένοι» και κάθε είδους μηχανισμοί έχουν πέσει «πάνω καταπάνω», για να χτυπήσουν όπως μπορούν την αντιιμπεριαλιστική πάλη και τα αισθήματα του ελληνικού λαού.

Σήμερα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος. Η επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συμβαδίζει με την αντιλαϊκή πολιτική κατά της εργατικής τάξης, του λαού και των παιδιών του, έχοντας ως κοινό παρονομαστή τα κέρδη και τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, της αστικής τάξης.

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου προχωρά στη διοργάνωση και άλλων πρωτοβουλιών Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη, ιδιαίτερα στην περιοχή όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε σε συνεργασία με τις Επιτροπές των νομών της Θεσσαλίας διοργανώνει Πανθεσσαλική Μηχανοκίνητη πορεία την Κυριακή 30 Μαΐου, στο Στεφανοβίκειο, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 11:00 το πρωί. Η Αναχώρηση θα γίνει από τον Βόλο στις 9:30 από το Δημαρχείο.

Με την σημερινή μας κινητοποίηση απαιτούμε να σταματήσει η μετατροπή και της περιοχής που ζούμε σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση και σε επικίνδυνο στόχο – μαγνήτη επιθέσεων σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής του δυνάμεων του ΝΑΤΟ με τους ανταγωνιστές τους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Παλαιστινιακό λαό. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό των δολοφονικών επιθέσεων,που γίνονται με τις πλάτες των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ., και της ισραηλινής κατοχής. Απαιτούμε εδώ και τώρα η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, με βάση την ομόφωνη απόφαση της βουλής του 2015 και να απεμπλακεί η Ελλάδα από όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που βάζουν σε μεγάλους κινδύνους τον λαό και τη χώρα μας
Η μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης και στους άλλους λαούς είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας και ενάντια στις συμμαχίες για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Είμαστε εδώ και Παλεύουμε για:

Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις
Να κλείσει η βάση της Σούδας και να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.
Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
ΟΧΙ στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα
Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
Να σταματήσει η ΝΑΤΟική άσκηση Defender Europe που σημαδεύουν άλλους λαούς.
Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ
Να σταματήσει η συστηματική δολοφονία της Παλαιστίνης και των παιδιών της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει