ΛΑΣ ΒΟΛΟΥ: Κυβέρνηση και τοπική διοίκηση έχουν τεράστιες ευθύνες για τη ληστρική επιδρομή από την ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ

“Γιατί δεν αποδόθηκαν οι ποινικές και οι πολιτικές ευθύνες σ’ αυτούς που τους αναλογούν;”

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η ΕΡΓΗΛ, αξιοποιώντας το ληστρικό νομοθετικό πλαίσιο, που έχουν χτίσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για να λυμαίνονται οι εργολαβικές εταιρείες τον λαϊκό πλούτο και περιουσία, κατάφερε να «τσεπώσει» ακόμη 1,5 εκατομμύρια € από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ στην Τράπεζα Πειραιώς, έναντι των 9 εκ. που διεκδικεί για υπερσυμβατικές εργασίες, που δεν έκανε, σύμφωνα με τις επιμετρήσεις επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ και του ΤΕΕ Μαγνησίας. Αντίθετα, πραγματοποίησε το μισό έργο από το αρχικά προϋπολογισμένο.

Οι δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων στο Δήμο Βόλου (Μήτρου, Βούλγαρη, Σκοτεινιώτη, Μπέου) έχουν τεράστιες ευθύνες για τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή. Η τεράστια συνευθύνη τους προκύπτει, πρώτα και κύρια, από το γεγονός ότι συμφωνούν και στηρίζουν όλο το αστικό νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τις εργολαβικές εταιρείες. Ευθύνονται για την αποψίλωση των δημοτικών επιχειρήσεων από το απαραίτητο ειδικευμένο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό και για τη μείωση των οργανικών θέσεων, για την ιδιωτικοποίηση σταδιακά τομέων και υπηρεσιών, για την επέκταση της ανταποδοτικότητας ύστερα από την κατάργηση της χρηματοδότησης από τον Κ.Π.

Οδήγησαν και οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, τη λειτουργία του δήμου, των υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΜΒ σε εργολάβους, για την εξυπηρέτηση των κερδών τους. Όπως έγινε και τελευταία με την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού από την δημοτική αρχή Μπέου, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και την εκχώρηση ανταποδοτικών τελών ύψους 18.000.000 €, για τα επόμενα 12 χρόνια. Τα ίδια έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή, που υπερθεμάτιζε τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Η διαχειριστική τους αντίληψη στη ΔΕΥΑΜΒ και η προσαρμογή κι αυτής της δημοτικής επιχείρησης στη στρατηγική ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και στην αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική, αποδείχθηκε και από την πλήρη συμφωνία τους στην πρόσφατη υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση του νερού με πλήρη ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, είτε λειτουργεί η ΔΕΥΑΜΒ με τη σημερινή μορφή, ως επιχείρηση ειδικού σκοπού, είτε ως δημοτική υπηρεσία θα φορτώνει όλο το κόστος της ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, ακόμη και τα χρέη στην ΕΡΓΗΛ, με αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

Γι’ αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένη η καχυποψία των δημοτών για τους χειρισμούς και των προηγούμενων δημοτικών αρχών και της σημερινής απέναντι στην ΕΡΓΗΛ , όπως και για τη σιωπή της κυβέρνησης απέναντι σ’ αυτό το ληστρικό σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι προκύπτουν εύλογα τα ερωτήματα:
⦁ Γιατί δεν αποδόθηκαν οι ποινικές και οι πολιτικές ευθύνες σ’ αυτούς που τους αναλογούν;
⦁ Γιατί η δημοτική αρχή βόλου δεν δημοσιεύει – αποκαλύπτει το περιεχόμενο όλων των προσφυγών εναντίον της ΕΡΓΗΛ, των «όπλων», όπως χαρακτηρίζονταν και από την προηγούμενη δημοτική αρχή;
⦁ Γιατί υπήρξε χρονική καθυστέρηση στην υποβολή των προσφυγών και των μέτρων αναστολής των αποφάσεων;
⦁ Υπήρξε ή όχι πρωτοβουλία από την δημοτική αρχή για συμφωνία με την ΕΡΓΗΛ ώστε να λάβει ποσό 3 εκ. € για τις μη βεβαιωθέντες υπερσυμβατικές εργασίες (30%), για να σταματήσουν οι ένδικες διεκδικήσεις της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσιευμένες δηλώσεις των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης;
⦁ Γιατί οι δημοτικές αρχές Βόλου δεν απαίτησαν, όπως έκανε το ΚΚΕ, με πλήθος πολιτικές παρεμβάσεις και με σχετική ερώτηση στη βουλή στις 2/5/2018, τη πολιτική – νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για να μη βρεθεί στη δύσκολή θέση η ΔΕΥΑΜΒ να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης – αποχέτευσης, για τη διασφάλιση της επάρκειας νερού και της δημόσιας υγείας;

Η προσπάθεια από τη δημοτική αρχή Βόλου και το κ. Μπέο να αποποιηθεί τις ευθύνες για τη συμφωνία του μ’ αυτήν την πολιτική, με άκρατο λαϊκισμό, για δήθεν επίορκους δικαστές και πολιτικούς – οικονομικούς παράγοντες και «απατεώνες», που «δουλεύουν» για την ΕΡΓΗΛ, ουσιαστικά αθωώνει και υπηρετεί το «σύστημα». Τις κυβερνήσεις και την πολιτική τους, όλο το πολυσύνθετο νομικό εποικοδόμημα που στηρίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.

Την ίδια τακτική με την δημοτική αρχή ακολουθούν και οι δήθεν αντιπολιτεύσεις, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, αυτοί που στηρίχτηκαν και στηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ και τη ΝΔ. Αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Απαλλάσσουν τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους στηρίζουν από τις ευθύνες για το νόμιμο «πλιάτσικο» των επιχειρηματικών ομίλων, που για τα κέρδη τους νομοθετούσαν και νομοθετούν, με και χωρίς μνημόνια, την εκμετάλλευση και την «κλοπή» του δημόσιου πλούτου.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες της πόλης μας, με τα σωματεία και τους φορείς τους, να διεκδικήσουν άμεσα από την κυβέρνηση (που από το Μάϊο «ποιεί τη νήσσαν», αφού δεν απάντησε στην σχετική ερώτηση που κατάθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ), να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες, να αναπτύξει πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει η ληστρική αχόρταγη επιδρομή από την ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ. Να διεκδικήσουν να αλλάξει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που ανοίγει το δρόμο στις ορέξεις των εργολάβων. Να καταδικάσει όλους αυτούς στην τοπική διοίκηση, που παίζουν παιχνίδια στην πλάτη τους, αποκρύπτοντας τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και συγκαλύπτουν με ψευδεπίγραφες διαχειριστικές αντιπαραθέσεις την πλήρη συμφωνία τους με την αντιλαϊκή πολιτική στην τοπική διοίκηση που, και με το νέο νόμο τον «Κλεισθένη», μετατρέπεται ακόμη περισσότερο σε ιμάντα μεγαλύτερης φορομπηχτικής πολιτικής για λαϊκά στρώματα και σε πεδίο λαμπρό για να μπουκώνουν με κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει