Mε επίκεντρο τις ταραχές, δολοφονίες και ρατσισμό στις ΗΠΑ

Η απεχθής δολοφονία από αστυνομικούς ενός ατόμου, ακόμη ενός  Μαύρου, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποίησε ένα πλαστό  20δόλαρο προκάλεσε εκτεταμένες ταραχές μεταξύ των Αμερικανών. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι αρχές ενήργησαν σχετικά γρήγορα κάνοντας κλήση στο FBI και απολύοντας και τους τέσσερις αστυνομικούς στη σκηνή – Derek Chauvin, Thomas Lane, Tou Thao και J. Alexander Kueng.

Ο Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος δεν αντιστάθηκε, απομακρύνθηκε βίαια από το όχημά του από την αστυνομία, με χειροπέδες, οπότε ο αξιωματικός Ντέρεκ Τσάββιν γόνασε για 8 λεπτά στο λαιμό του Φλόιντ, ο οποίος μάταια παρακαλούσε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ο θάνατος του Φλόιντ ήταν το αποτέλεσμα.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φράι ζήτησε τη σύλληψη του Τσάββιν. Είπε ο Frey, «Αν το κάνατε ή το είχα κάνει, θα είμαστε πίσω από τα κάγκελα αυτή τη στιγμή και δεν μπορώ να βρω μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

Σε αντίθεση διαδηλωτές συνελήφθησαν βιαστικά ενώ διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του Φλόιντ.

Ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης δεν ήταν ασφαλή από τη σύλληψή τους για την κάλυψη της ιστορίας μιας ακόμη αστυνομικής δολοφονίας ενός Μαύρου.

Το Save Journalism Project απάντησε με δελτίο Τύπου:

«Η σύλληψη του δημοσιογράφου του CNN Omar Jimenez και του πληρώματός του στη ζωντανή τηλεόραση σήμερα το πρωί απλώς και μόνο για αναφορά στις διαμαρτυρίες της αστυνομικής βίας στη Μινεάπολη παραβιάζει το πιο βασικό δόγμα της ελευθερίας του Τύπου: Την ανάγκη να αναφερθούν ποιες είναι μερικές φορές άβολες αλήθειες για τις κυβερνητικές αρχές. Η κυβέρνηση διαθέτει τεράστια καταναγκαστική δύναμη, η οποία όπως φαίνεται σαφώς από αυτό το επεισόδιο, μπορεί να εφαρμοστεί πολύ εύκολα για να περιορίσει ή να εμποδίσει τον Τύπο να αναφέρει τις πράξεις τους. Η πρώτη τροπολογία υπάρχει ακριβώς για αυτόν τον λόγο».

Η σύλληψη του Jimenez υπογραμμίζει ακόμη και τους λόγους για τις διαμαρτυρίες που κάλυπτε. Ουδένας είχε συλληφθεί μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς της Μινεάπολης. Αλλά ο Jimenez, που προβάλλει ότι  ο Floyd είναι μαύρος, συνελήφθη. Υπήρχε ακόμη ένα άλλο πλήρωμα του CNN κοντά στη Jimenez τη στιγμή της σύλληψής του, αλλά ο Josh Campbell και οι παραγωγοί του, σύμφωνα με τον Campbell, «αντιμετώπισαν πολύ διαφορετικά» και προφανώς δεν συνελήφθησαν.

Στις ΗΠΑ, Αμερικανοί δημοσιογράφοι, ειδικά αν είναι Μαύροι, μπορούν να συλληφθούν… γιατί; Επειδή αναφέρονται  σε ζωντανή ιστορία; Για τον περιορισμό του ρατσισμού και της προκατάληψης από την ευρύτερη έκθεση; Για να προστατέψουμε ώστε τα εγκλήματα της αμερικανικής αστυνομίας να μην γίνουν γνωστές στο κοινό;

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΩ:

Κατά τη σύνταξη αυτού του άρθρου, ο Derek Chauvin τέθηκε υπό κράτηση. Οι άλλοι τρεις αξιωματικοί που συμμετείχαν στη βάναυση και θανατηφόρα πράξη του αξιωματικού Chauvin είναι στην ουσία συνεργάτες και θα έπρεπε να θεωρηθούν υπεύθυνοι βάσει του νόμου για τους ρόλους τους.

Dissident Voice

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει