Μεγάλη διάκριση και βράβευση για τον Δήμο Βόλου από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ένταξη των Ρομά

Επιδόθηκε στην αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Δέσποινα Κότογλου και την πρόεδρο του ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ κ. Σοφία Χάλαρη

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ο Δήμος του Βόλου είναι ανάμεσα στους τρεις Δήμους, που κέρδισαν το βραβείο Dosta για τους Δήμους του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το οποίο επιδόθηκε, την περασμένη Πέμπτη, σε εκδήλωση στο Στρασβούργο στην αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Δέσποινα Κότογλου και την πρόεδρο του ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, κ. Σοφία Χάλαρη

Τα τελευταία 10 χρόνια, το βραβείο αποδείχθηκε μια από τις σημαντικότερες πλατφόρμες για την αναγνώριση των πρωτοβουλιών ένταξης των Ρομά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Μεταξύ των 7 προεπιλεγμένων δήμων φέτος επιλέχθηκαν 3 δήμοι, μεταξύ των οποίων ο Βόλος, οι οποίοι εφάρμοσαν ολοκληρωμένα και πετυχημένα μέτρα που επισήμαναν το ρόλο της ισότητας των ευκαιριών για τα παιδιά ως τρόπο ένταξης του πληθυσμού των Ρομά. Και τα τρία έργα των βραβευμένων Δήμων επικεντρώθηκαν στα παιδιά Ρομά και στην εκπαίδευση. Η κριτική επιτροπή συμφώνησε με την άποψη των 3 δήμων ότι η δημιουργία ικανοτήτων για τα παιδιά Ρομά είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της κατάστασης των κοινοτήτων Ρομά.

Ο Δήμος του Βόλου κέρδισε το 2ο βραβείο. Αυτό είναι το 2ο βραβείο και είναι η μόνη πόλη που έχει λάβει δύο Dosta! βραβεία. Μέσω της προσέγγισης από την Κοινωφελή επιχείρηση, ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, και το Γραφείο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου Ν.Ιωνίας για τη δημιουργία “μοντέλων ρόλων” και με τη δημιουργία ενός τοπικού άτυπου δικτύου φορέων, με τη συμμετοχή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδας, με συμμετοχή των διευθυντών των δημοτικών σχολείων που πηγαίνουν παιδιά Ρομά (το 10ο της Νέας Ιωνίας και το 17ο στην Αγία Παρασκευή).

Παράλληλα χάρις στο δίκτυο αυτό κινητοποιήθηκε μια ομάδα εφήβων Ρομά (‘’Ρομαλέοι’’) από το Αλιβέρι Ν. Ιωνίας να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με άμεσες επιπτώσεις στη σημαντική μείωση των ποσοστών σχολικής διαρροής στον πληθυσμό των παιδιών Ρομά.

Τα παιδιά αυτά αποτελούν παράδειγμα και για άλλα παιδιά Ρομά και είναι εκείνα που τα δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος Παυλόπουλος τον Απρίλη του 2017 στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Ρομά.

Ο Δήμος του Βόλου αποδεικνύει εξαιρετική συνέπεια και σταθερότητα στην καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος του πληθυσμού των Ρομά. Ο Δήμος του Βόλου έχει σημαντική ιστορία σε προοδευτικές πολιτικές για τον πληθυσμό των Ρομά.

Παράλληλα με τη βράβευση, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Δέσποινα Κότογλου συνυπέγραψε τη Διακήρυξη των Δημάρχων και των Εκλεγμένων Αντιπροσώπων των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση των διακρίσεων ενάντια στους Ρομά (Declaration of mayors and elected representatives of local and regional authorities of Council of Europe member states against anti-Gypsyism) (η διακήρυξη υιοθετήθηκε από το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της 32ης συνέλευσης του στις 28-30/03/2017).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει