Μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων μετά το δεύτερο lockdown ζητά η Περιφέρεια Θεσσαλίας από τους Υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης μετά το δεύτερο lockdown ζητά η Περιφέρεια Θεσσαλίας με επιστολές της προς τους Υπουργούς Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα. Μετά από σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και αλλεπάλληλες επαφές με τους εκπροσώπους του κλάδου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν με προσοχή και να δώσουν λύση στα παρακάτω 4 κρίσιμα θέματα που εντοπίζονται στον κλάδο του τουρισμού:

-Το ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα μετά την απαγόρευση μετακινήσεων , αναγκαστικά έκλεισαν λόγω μηδενικού κύκλου εργασιών. Αυτά τα κλειστά ξενοδοχεία θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις προβλέψεις και στα μέτρα που έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει με κρατική εντολή .
– Εφόσον όλα τα καταλύματα παραμένουν κλειστά για πάνω από 10 μήνες είναι άδικο να οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές και ΕΝΦΙΑ 2020 και θα πρέπει να ανασταλεί ο ΕΝΦΙΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές για το τρέχον έτος .
– Από τη στιγμή που τα καταλύματα και όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις είχαν κύκλο εργασιών για λιγότερο από 2 μήνες δεν είναι δυνατόν να μπορούν να είναι ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους, για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει νέα ρύθμιση δόσεων φόρου εισοδήματος.
– Τέλος όσα ξενοδοχεία ή άλλες επιχειρήσεις είχαν προσλάβει προσωπικό μέσω του προγράμματος που άνοιξε στις 28/09/20 για επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας και σήμερα είναι κλειστά, δεν έχουν δικαίωμα να βγάλουν σε αναστολή το προσωπικό αυτό, ούτε έχουν δικαίωμα να τους απολύσουν, με αποτέλεσμα κάθε μήνα να έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν το μισθό τους κανονικά, παρόλο που είναι κλειστά.

Διαχρονική στήριξη στο επιχειρείν και τους εργαζόμενους

«Ο τουρισμός βρίσκεται σήμερα στην πιο δύσκολη καμπή του» δηλώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γ. Μπουτίνας. «Οι τουριστικές επιχειρήσεις, μετά και το δεύτερο lockdown, πλέον παρουσιάζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης. Ο τουρισμός κατά κοινή ομολογία αποτελεί τον κινητήριο μοχλό στη χώρα μας και καλύπτει πάνω από το 20% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Και αν καταρρεύσει, τα προβλήματα θα είναι αλυσιδωτά στην οικονομία της χώρας. Με αφορμή την επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Π. Ε. Τρικάλων και της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας αλλά και μετά από συζητήσεις με τους λοιπούς φορείς του τουρισμού στη Θεσσαλία, ακολούθησε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, όπου, αφού λάβαμε υπόψιν μας όλα τα αιτήματα των φορέων του τουρισμού, αποφασίσαμε να στηρίξουμε για μια ακόμη φορά , τα δίκαια αιτήματα του κλάδου του τουρισμού .

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας , στο διάστημα της πανδημίας έχει πολλές φορές με κάθε τρόπο δώσει στήριξη στο επιχειρείν και στους εργαζόμενους με τους παρακάτω τρόπους :

– πιέσαμε και πετύχαμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
– πιέσαμε και πετύχαμε και επιπλέον χρηματοδοτήσαμε με 15 εκατ. ευρώ την άμεση ρευστότητα των επιχειρήσεων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων
– πιέσαμε και πετύχαμε τη δημιουργία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις
– υλοποιήσαμε την δωρεάν κατάρτιση και πιστοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων για τα πρωτόκολλα υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ώστε καμία επιχείρηση να μην χρεωθεί για την πιστοποίηση της
– ενισχύσαμε με 80 εκατ. ευρώ, επενδύσεις υφισταμένων και νέων επιχειρήσεων, μέσω των προγραμμάτων Επενδύω και

Επανεπενδύω στη Θεσσαλία , προγράμματα που στην πλειοψηφία τους αφορούν τουριστικές επιχειρήσεις

– χρηματοδοτήσαμε με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των θεσσαλικών μικρών επιχειρήσεων, μέσω παροχής τραπεζικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου και
– χρηματοδοτήσαμε με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή, λόγω της πανδημίας του covid-19
– χρηματοδοτήσαμε με 30 εκατ. ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού με το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ.
– Και όμως, τώρα μετά το δεύτερο lockdown , ο κλάδος του τουρισμού χρειάζεται πάλι στήριξη γιατί πλέον υπάρχει πρόβλημα πραγματικής επιβίωσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Έτσι άμεσα προβήκαμε σε επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία για να λάβουν υπόψιν τους τα σοβαρά θέματα που δημιουργήθηκαν. Για μια ακόμη φορά, η Περιφερειακή Αρχή οραματίζεται , σχεδιάζει και υλοποιεί πρώτη και συνεχίζει με νέα σχέδια και δράσεις πάντα κοντά στην επιχείρηση, πάντα κοντά στον εργαζόμενο» προσθέτει ο κ. Μπουτίνας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει