Nέα πρόσωπα στο “κάδρο” για την πυρκαγιά στο Μάτι


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020, 18:34

Νέα πρόσωπα φέρνουν στο «κάδρο» των ποινικών ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τα στοιχεία που συγκέντρωσε πρόσφατα ο ανακριτής ο οποίος υπέβαλε δεύτερο αίτημα για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Τόσο τα ευρήματα από τις οκτώ εφόδους που πραγματοποίησε όσο και οι μαρτυρικές καταθέσεις που έλαβε τις τελευταίες ημέρες, θεμελιώνουν για τον 6ο τακτικό ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη τη διάπραξη αφενός του κακουργήματος της θανατηφόρας έκθεσης πολιτών σε κίνδυνο και  αφετέρου, ενδεχομένως σηματοδοτούν τη διεύρυνση του κύκλου των κατηγορουμένων.

Το σημείο μηδέν για την εξέλιξη της πυρκαγιάς  η οποία  άφησε πίσω της 102 νεκρούς, φαίνεται ότι ήταν ο χρόνος που χρειάστηκαν  να κινητοποιηθούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα  για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα, προτού αυτή φτάσει στις αυλές των  σπιτιών στο Μάτι. Ο χρόνος που χάθηκε τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς έκρινε και την γρήγορη επέκτασή της και τελικά τα τραγικά αποτελέσματά της.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ανακριτής κ. Μαρνέρης αποτυπώνουν τη χαώδη κατάσταση που επικρατούσε και την απουσία έστω και του στοιχειώδους  κεντρικού συντονισμού για την αξιοποίηση των εναέριων πυροσβεστικών και θαλάσσιων διασωστικών μέσων. Ακόμη κι αν η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι ανθρώπινες ζωές, έλεγε αρμόδια δικαστική πηγή.

Αποκαλυπτικές για τις κρίσιμες εκείνες ώρες ήταν οι  καταθέσεις που έδωσαν πριν λίγες ημέρες οι πρώην και νυν αρχηγοί ΓΕΕθΑ κ.κ.Ευάγγελος Αποστολάκης και Κωνσταντίνος  Φλώρος οι οποίοι κλήθηκαν και εξετάστηκαν ως μάρτυρες μετά τις αποκαλύψεις του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί υποστήριξαν πως  δεν τους ζητήθηκε από το ΕΣΚΕ να στείλουν εναέρια μέσα, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Ακόμη μάλιστα και τα σωστικά μέσα, με δική τους πρωτοβουλία, όπως  είπαν, εστάλησαν στη θαλάσσια περιοχή για να περισυλλέξουν τους ανθρώπους που έδιναν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Βέβαια, και αυτά τα θαλάσσια μέσα διάσωσης έφτασαν, με μεγάλη καθυστέρηση,  ώρες μετά τις φλόγες που είχαν τυλίξει τα σπίτια των κατοίκων στο Μάτι.

Ενδεικτικό του αλαλούμ εκείνης της αποφράδας εκείνης  ημέρας ήταν πως υπήρχαν διαθέσιμα πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία όμως δεν αξιοποιήθηκαν. Αυτό προκύπτει από  έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και το οποίο προέρχεται από το 4ο Τάγμα στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο,  υπήρχαν διαθέσιμα την μέρα της φονικής πυρκαγιάς 5 ελικόπτερα τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως για την κατάσβεση της φωτιάς που αρχικά κατέκεε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Νταού Πεντέλης.

Στη διάθεση του ανακριτή μετά από έρευνες των τελευταίων ημερών υπάρχουν συνομιλίες από τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος που αποτυπώνουν την ουσιαστική απουσία πυροσβεστικών ελικοπτέρων έως τις 6 το απόγευμα.

ΣτΟ μεταξύ γι αύριο έχει κληθεί σε απολογία ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας Γ. Μπουρνούς.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020, 18:35

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει