ΛΑΣ Βόλου: Να δοθούν τα οφειλόμενα στους σχολικούς φύλακες από την περίοδο διαθεσιμότητας – απόλυσης

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Όπως είναι γνωστό οι σχολικές φύλακες, ύστερα από σκληρούς δίκαιους διεκδικητικούς αγώνες, κατάφεραν να πετύχουν την επαναπρόσληψή τους. Για πολλά χρόνια ήταν πολιτικοί όμηροι των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ποτέ δεν αποκατέστησε πλήρως τα δικαιώματα τους. Σήμερα κατόπιν και σχετικών δικαστικών αποφάσεων, δεν τους αποδίδονται τα χρήματα που δικαιούνται από τις παράνομες περικοπές που έγιναν όταν βρέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και για την χρονική περίοδο από τότε που απολύθηκαν μέχρι την επαναπρόσληψή τους, καθώς και για τα ένσημα για την χρονικό διάστημα 2001 – 2006, όταν απασχολούνταν με συμβάσεις έργου και δεν αναγνωρίζονταν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Στο Βόλο, 24 Σχολικοί Φύλακες ενώ έχουν δικαιωθεί με σχετικές δικαστικές αποφάσεις (Απόφαση 22/2015 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου και 390/2018 του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας) δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση, με το Ν.4447/2016 άρθρο 54, νομοθέτησε ότι “η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ένδικων βοηθημάτων και μέσων καθώς και για την παραίτηση από αυτά» και με το Ν. 4554/2018 άρθρο 4 ότι «Βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες καταλογίστηκαν σε ΟΤΑ σε συνέχεια δικαστικών αποφάσεων, που έκριναν ότι απασχολούμενοι σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σχολικοί φύλακες υπάγονται στην πλήρη ασφάλιση των φορέων αυτών, απαλλάσσονται των επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων. Χρόνος απασχόλησης που έχει διανυθεί από την πρώτη ημέρα στα προγράμματα αυτά αποτελεί πραγματικό χρόνο ασφάλισης». Με αυτές τις διατάξεις η κυβέρνηση έσπρωξε και σπρώχνει τους εργαζόμενους για νόμιμα δικαιώματα τους στις δικαστικές αίθουσες και αναθέτει στους δήμους να πληρώνουν τις υποχρεώσεις από τυχόν θετικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους κατά βούληση και ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα να προσφεύγουν ή μη σε εφέσεις.

Σε πρόσφατη σχετική ερώτηση του ΚΚΕ προς το Υπουργείο Εσωτερικών ο Υπουργός κ. Χαρίτσης έδωσε την εξής «σιβυλλική απάντηση»:  … με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών αποδίδονται στους Δήμους της Χώρας μηνιαίως, έσοδα από τους ΚΑΠ, για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους. Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και στον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών». Δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών «πετά το μπαλάκι» στο Δήμο Βόλου, που είναι ο εργοδότης τους, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, καλώντας το δήμο να καλύψει τις οικονομικές απαιτήσεις από τους περικομμένους ΚΑΠ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι σχολικοί φύλακες στο Βόλο εμπαίζονται και από την κυβέρνηση και από τη δημοτική αρχή Βόλου, καθυστερώντας την καταβολή των οφειλόμενων ποσών. Ενώ βίωσαν τη βαρβαρότητα της διαθεσιμότητας και της απόλυσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζουν να βιώνουν τώρα την κοροϊδία, στη «μεταμνημονιακή εποχή», από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη μη ξεκάθαρη απάντηση της για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους.

Οι σχολικοί φύλακες αυτό που θέλουν είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Κυβέρνηση και δημοτική αρχή Βόλου ασκούν την ίδια πολιτική, υπηρετούν την ίδια στρατηγική ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Τους στερούν τα οφειλόμενα, χρήματα απαραίτητα για τη διαβίωση των οικογενειών τους, χρήματα που άδικα τους έκοψαν την περίοδο της διαθεσιμότητας και της απόλυσης. Η δημοτική αρχή Βόλου βολεύεται από τη στάση της κυβέρνησης, που συναρτά την ικανοποίηση των νόμιμων δικαιωμάτων από την εκάστοτε βούληση της κάθε δημοτικής αρχής. Δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους, παρά το γεγονός, και με βάση τους ισχυρισμούς της ίδιας αλλά και με βάση τον ισολογισμό της, ότι διαθέτει ικανό χρηματικό υπόλοιπο, που θα μπορούσε να καλύψει τις οικονομικές απαιτήσεις των σχολικών φυλάκων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η δημοτική αρχή Βόλου:

  • Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση ικανοποίηση των διεκδικήσεων των σχολικών φυλάκων;
  • Τι πρωτοβουλίες θα πάρει και με την ΚΕΔΕ για να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι με τα απαραίτητα κονδύλια από την κυβέρνηση ώστε να καλυφθούν όλες οι δίκαιες απαιτήσεις των εργαζόμενων χωρίς να είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν στα δικαστήρια και να γίνονται οι νόμιμες απαιτήσεις τους μπαλάκι μεταξύ δημοτικών και κυβερνητικών ευθυνών.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Νάνος Απόστολος
Τσαλούχας Θεόδωρος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει