O διεθνούς φήμης Μ. Βεληβασάκης θα είναι ομιλητής στη εκδήλωση του ΤΕΕ Μαγνησίας την Πέμπτη 6/6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς μηχανικούς διεθνώς, ο Έλληνας Μανώλης Βεληβασάκης, θα είναι ομιλητής στη εκδήλωση που συνδιοργανώσει τo Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΤΕΕ Μαγνησίας, την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013, στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Ο τίτλος της διάλεξης του Μανώλη Βεληβασάκη είναι «Ψηλά και πολύ ψηλά κτήρια: Eπιτελεστικότητα της κατασκευής και του κελύφους της (Tall and super-tall buildings: Structure and skin performance).

Θα προηγηθεί εισήγηση του, με τίτλο «Παγκοσμιοποίηση και οι νέες ανάγκες στο επάγγελμα του μηχανικού» (Globalization and the new demands on the engineering profession).

Η παγκόσμια εμπειρία του ομιλητή και η ευρύτητα των θεμάτων προδηλώνει, ότι η ομιλία αφορά ένα ευρύτατο ακροατήριο και όχι μόνο Πολιτικούς Μηχανικούς.

Έχοντας ολοκληρώσει το 1970 τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο Κρήτης, πήγε για σπουδές στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έχοντας στο μυαλό του, ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα με το πτυχίο του.

Μετά την αποφοίτησή του ακολούθησε το μεταπτυχιακό και ακολούθως αποφάσισε ότι θα ήταν προτιμότερο να εργαστεί για λίγα χρόνια, προκειμένου να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία.

Όμως η μία δουλειά έφερε την άλλη, οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάστηκαν και ο Μανώλης Βεληβασάκης βρέθηκε να έχει δημιουργήσει τη δική του οικογένεια στις ΗΠΑ.

Σήμερα, είναι αντιπρόεδρος και ένας από τους οκτώ κύριους μετόχους της κολοσσιαίας αμερικανικής εταιρίας Consulting Thornton-Tomasett, στην οποία μετέχει από το 1975, όπως και πρόεδρος της LZA Technology Division. Παράλληλα, είναι καθηγητής στο Institute of Design & Construction, ενώ για χρόνια διετέλεσε καθηγητής Μηχανικής στο New York Institute of Technology.

Το πρώτο του αρχιτεκτονικό επίτευγμα είναι τα δίδυμα κτίρια PETRONAS στην Κουάλα Λουμπούρ, τα υψηλοτέρα κτίρια μέχρι πρότινος στον κόσμο. Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου αυτού, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για μια εξαιρετική καριέρα

Μερικά από τα έργα του, ένας νέος ουρανοξύστης ύψους 1.001 μ. στην Τζέντα, η επίβλεψη κατασκευής του Οικονομικού Κέντρου της Ταϊπέι ύψους 451 μέτρων, η δομική ανάλυση και αναστήλωση του θόλου του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον (1990-1992), η μελέτη αποκατάστασης του Empire State Building της Νέας Υόρκης, όπως και η αντισεισμική θωράκιση του αεροδρομίου «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, μετά τον σεισμό του 1999.

Ο ίδιος θεωρεί ως μία δύσκολη στιγμή στην επαγγελματική πορεία του την πλήρη αποκατάσταση του χώρου του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το Ground Zero, μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που ανέλαβε η εταιρία του. Ο Μανώλης Βεληβασάκης, έχει συνεργαστεί αρκετές φορές και με τον αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, με τελευταίο τους έργο, την κατασκευή ενός ουρανοξύστη, 150 ορόφων στο Σικάγο.
Το έργο με το οποίο ασχολείται αυτή την εποχή είναι το κτίριο «Kingdom Tower» στη Jeddah της Σαουδικής Αραβίας, που όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του θα είναι το υψηλότερο κτίριο του κόσμου, ύψους μεγαλύτερου των 1000m.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την απονομή τιμητικών διακρίσεων στον ομιλητή από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και από το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει