Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας παρουσιάζει το «Μάνα κουράγιο» του Μπ. Μπρέχτ

Την Παρασκευή και το Σάββατο 3 και 4 Νοέμβρη

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του  Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών και συνεργαζόμενοι θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση «Μάνα Κουράγιο» του Μπέρτολντ  Μπρέχτ, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 του  Νοέμβρη, στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας στις 20.30.

Η Άννα Φίρλινγκ, γνωστή και ως «Μάνα Κουράγιο», αποτελεί το μπρεχτικό πρόσωπο, που είναι φορτωμένο, ίσως με τις πιο πολλές αντιφάσεις.

Η Κουράγιο είναι μια μικροεμπόρισσα που θέλει να κάνει δουλειές στον πόλεμο και χάνει τα πάντα. Η μικροαστική της αντίληψη τη θέλει να παίζει διπλό παιχνίδι. Θέλει να είναι συγχρόνως και μάνα και εμπόρισσα, να τα κρατήσει όλα και την επιχείρηση και τα παιδιά της. Ένας ισχυρός ίσως να τα κατάφερνε, όχι όμως και η μάνα Κουράγιο που βλέπει τον πόλεμο σαν μια κερδοφόρα επιχείρηση των μεγάλων που μπορεί κι αυτή να συμμετέχει και να κερδίζει, ακόμη κι όταν αυτό της στερεί τα παιδιά της. Όπως γράφει γι’ αυτήν ο Μπρεχτ: «Διαβλέπει τον καθαρά εμπορικό χαρακτήρα του πολέμου. Ακριβώς αυτός την ελκύει. Θα πιστεύει στον πόλεμο ως το τέλος. Δεν της περνάει από το μυαλό ότι για να κόψει κανείς το μερτικό του από τον πόλεμο χρειάζεται μεγάλο μαχαίρι». Σ’ όλο το έργο η κυριότερη αρετή της Μάνας Κουράγιο είναι η προσαρμογή και η υποταγή – κάτι που δίνει στο όνομα Κουράγιο μια ειρωνική διάσταση, και που τελικά μόνο αυτός ο τίτλος της απομένει.

Σήμερα, στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης του συστήματος που κάθε κατάκτηση του εργατικού και γυναικείου κινήματος ξεριζώνεται, που η εκμετάλλευση και η φτώχεια μεγαλώνουν και τα τύμπανα ενός πιθανού πολέμου στην περιοχή μας χτυπάνε δυνατά, οι γυναίκες ήταν και παραμένουν οι πρώτοι στόχοι, τα πρώτα «θύματα». Η ανεργία, οι άθλιοι όροι και συνθήκες εργασίας, η ιδιωτικοποίηση και οι φραγμοί σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, η δυσκολία να βρει παιδικό σταθμό για το παιδί της, καθιστούν το ρόλο της μητέρας όλο και δυσκολότερο, διπλά εκμεταλλευτικό. Γι’ αυτό σήμερα παρά ποτέ, είναι ανάγκη να διδασκόμαστε και μέσα από την τέχνη που διαφωτίζει και δείχνει την αλήθεια σαν όπλο σ’ αυτούς που την έχουν ανάγκη. Και το παράδειγμα της Κουράγιο, της κατεξοχήν αντιηρωίδας του Μπρεχτ, έχει να μας δείξει πιο δρόμο πρέπει σήμερα να ακολουθήσουν οι μανάδες της δουλειάς, τόσο σε καιρό πολέμου όσο και στον καιρό της  ειρήνης τους.  Σύμφωνα με το συγγραφέα, το έργο οφείλει να δείχνει «πως τα μεγάλα εμπορικά αλισβερίσια στους πολέμους δε γίνονται από τους μικρούς, πως ο πόλεμος μετατρέπει τις ανθρώπινες αρετές σε θανατηφόρες – ακόμη και για τους κατόχους τους – και πως για την καταπολέμηση του πολέμου καμία θυσία δεν είναι υπερβολικά μεγάλη».

Παρασκευή 03/11 & Σάββατο 04/11 στις 08.30 μ.μ. στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Ν. Ιωνίας

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Προσαρμογή κειμένων και σκηνοθετική επιμέλεια: Ευαγγελία Χαρίτου

Οργάνωση-Παραγωγή: Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει