Ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Αχ. Ζήσης άσκησε διώξεις – Ποιοί φέρονται να ζημίωσαν το δημόσιο κατά 32 εκατ. ευρώ;

Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν το νέο ΔΣ της Εγνατία ΑΕ υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης

Ποινική δίωξη για την έξτρα πληρωμή σήραγγας της Εγνατίας οδού στα Γρεβενά, παρήγγειλε ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης. Στο “κάδρο” των κατηγορουμένων βρίσκονται στελέχη της “Εγνατία Οδός ΑΕ” και της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας “AΤTI-KAT A.T.E” που φέρονται ότι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο και την ΕΕ κατά 32 εκατομμύρια ευρώ.

Η δίωξη αφορά κακουργήματα που επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για: Ψευδή βεβαίωση και απάτη σε βάρος του δημοσίου, ηθική αυτουργία στα δύο προηγούμενα αδίκημα, απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηθική αυτουργία στο προηγούμενο αδίκημα, κακουργηματική απιστία καθώς επίσης και για  απιστία δικηγόρου, σε βαθμό πλημμελήματος.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, κατά την προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ότι οι μηχανικοί της αναδόχου εταιρείας βεβαίωσαν ότι τα υλικά ήταν ακριβότερα. Επίσης, η κατασκευαστική προσκόμισε ανακεφαλαιωτικούς πίνακες γράφοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν υλικά κατηγορίας Α ενώ η μελέτη και η σύμβαση έγραφαν ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν υλικά κατηγορίας Β.

Η  διοίκηση της “Εγνατία Οδός ΑΕ”, από το 2005 και μετά, φέρεται ότι δεν ενήργησε προς το συμφέρον της εταιρίας που έχανε χρήματα και δεν προχώρησε σε δικαστικές ενέργειες για να αποτρέψει την έξτρα πληρωμή των 32 εκατ. ευρώ στη μια από τις τρεις σήραγγες του νομού Γρεβενών.

Πραγματοποιήθηκε πραγματογνωμοσύνη και ελήφθησαν δείγματα υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και αποδείχτηκε ότι ήταν φθηνότερα. Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν το νέο ΔΣ της “Εγνατία ΑΕ” υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ενώ υπέβαλε και αγωγή διεκδικώντας τα επιπλέον 32 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στην κατασκευαστική εταιρία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει