Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές…

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας συζήτησε και ανέλυσε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με θέμα την αυτοδιοικητική πολιτική του κόμματος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον εγγύτερο προς τους πολίτες δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, καθώς και τον δεύτερο πυλώνα του πολιτικοδιοικητικού μας συστήματος.

Η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός δημοκρατίας, αποκέντρωσης λαϊκής συμμετοχής και ανάπτυξης. Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το νομοσχέδιο που είναι γνωστό με το όνομα <<Κλεισθένης 1>> είναι μια εξαιρετικά σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία και αποτελεί τον καρπό πολύμηνων διαβουλεύσεων και συζητήσεων. Βασικά της στοιχεία συνιστούν η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση των διαδικασιών διαβούλευσης και συμμετοχής (τοπικά δημοψηφίσματα, λαϊκές συνελεύσεις, συμμετοχικός προϋπολογισμός, κλπ.) Αποτελεί ένα πρώτο βήμα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ουσιαστικής αλλαγής και αποτύπωσης της κοινωνικής απαίτησης για ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στη δημιουργία σχημάτων συνεργασίας με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις με στόχο την νίκη, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, των κοινωνικών και πολιτικών φορέων και προσώπων που μπορούν να συναντηθούν στο προγραμματικό πλαίσιο, βασικά στοιχεία του οποίου περιγράφουμε παρακάτω.

Θεωρούμε πολύ σημαντική παρακαταθήκη την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκομίσαμε από τη συμμετοχή μας στο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας που έγινε τον Οκτώβριο του 2017. Αυτή η πρωτόγνωρη διαδικασία απέδειξε στην πράξη ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συναινετικών διαδικασιών σε ότι αφορά τη διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών

Σε αυτό το νέο πλαίσιο που δημιουργεί αυτή η βαθιά δημοκρατική τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι προφανής η σημασία των επερχόμενων εκλογών σε όλους τους Δήμους του νομού Μαγνησίας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επιδιώκουμε στα αυτοδιοικητικά πράγματα και στην κοινωνία, την καλλιέργεια του προγραμματικού λόγου και την αναζήτηση συνεργασιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με προγραμματικό πλαίσιο γύρω από τους παρακάτω άξονες:

1) Την ευρύτερη δυνατή συμφωνία για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό–διοικητικό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για τους ΟΤΑ, με την ενίσχυση της δημοκρατίας και με τη συμμετοχή των πολιτών.

2) Την διαμόρφωση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου βασισμένου στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, με σεβασμό στο περιβάλλον. Μεγάλη συμβολή σε αυτό μπορούν να έχουν οι θέσεις που διαμορφώθηκαν στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλίας.

3) Την συγκρότηση μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, το φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ομοφοβία, την συνεχή και συνεπή υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

4) Την εφαρμογή κοινωνικής και πολιτιστικής – πολιτισμικής πολιτικής (υγεία, παιδεία, αλληλεγγύη), με την ενίσχυση δημοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών με σταθερές και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας (υπενθυμίζουμε τις 8500 προσλήψεις πανελλαδικά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της Τ.Α).

5) Την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως εναλλακτικού οικονομικού παραδείγματος, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτικών απασχόλησης, ενισχύοντας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την κοινωνία των πολιτών και το κοινωνικό της κεφάλαιο.

6) Τη θεσμοθέτηση της τακτικής λογοδοσίας των οργάνων διοίκησης της Τ.Α.

7) Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, με την αξιοποίηση και διάχυση νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας θα πάρουν όσες πολιτικές πρωτοβουλίες χρειάζεται για να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή σελίδας στα αυτοδιοικητικά πράγματα των Δήμων του νομού μας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει