Ο Υφυπουργός Εργασίας απάντησε στην Ζέττα Μακρή σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών των προς συνταξιοδότηση ελευθέρων επαγγελματιών

Απάντηση, ως προς τη ρύθμιση των οφειλών, των προς συνταξιοδότηση ελευθέρων επαγγελματιών,που είχε ζητήσει με Κοινοβουλευτική της Αναφορά η Βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, μετά από σχετικό αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, έδωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Εκτενή και αναλυτική απάντηση στη με αρ. πρωτ. 344/07.11.2019 Κοινοβουλευτική Αναφορά της Ζέττας Μ. Μακρή έδωσε στις 26-11-2019, ο αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ν. Μηταράκης, σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών για τους προς συνταξιοδότηση  ελεύθερους επαγγελματίες, μετά από σχετικό αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.
Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και του μειωμένου κύκλου εργασιών των ελεύθερων επαγγελματιών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε στη θέσπιση των διατάξεων του ν. 4611/2019 για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς, όπως είναι: α) η τροποποίηση όρων καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες υποψηφίους συνταξιούχους (Άρθρο 40 του ν. 4611/2019 – πάγια ρύθμιση) και β) οι όροι καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση οφειλών του ν. 4611/2019 έως 30.09.2019 – Άρθρα 1-18 του ν. 4611/2019. Η  ανταπόκριση των οφειλετών στην ως άνω ρύθμιση ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή αφού εντάχθηκαν περισσότερα από 300.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και ρυθμίστηκαν χρέη ύψους 4 δις. ευρώ περίπου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ήδη έχουν εισπραχθεί πάνω από 200 εκ. ευρώ, η ίδια η Κυβέρνηση προχώρησε σε παράταση της προθεσμίας για ένταξη όσο των δυνατόν περισσότερων δικαιούχων.

Αναφορικά με το αίτημα περί αφαίρεσης του χρόνου ασφάλισης για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές, ώστε οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν σύνταξη για το υπόλοιπο διάστημα που έχουν καταβάλει εισφορές, το Υπουργείο Εργασίας με σαφήνεια δηλώνει ότι αυτό δεν είναι σύμφωνο με τη γενική αρχή του κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου περί υποχρεωτικότητας της ασφάλισης.

Τέλος, ως προς το αίτημα θέσπισης διάταξης περί πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών ελευθέρων επαγγελματιών ως μητέρων με ανήλικο τέκνο, οι διατάξεις του ν. 4336/2015 αυξάνουν σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για την πλειονότητα των ενταχθέντων ταμείων στον ΕΦΚΑ, πλην ελαχίστων ειδικών περιπτώσεων. Μεταξύ των ορίων που αυξάνονται είναι και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα τέκνα το οποίο βαίνει αυξανόμενο έως το έτος 2022 που φθάνει στο 67ο έτος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει