Οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 3,1% φέτος στη Γερμανία

Κατά μέσο όρο 3,1% θα αυξηθούν οι μισθοί στη Γερμανία φέτος, το περισσότερο εδώ και τέσσερα χρόνια, αντανακλώντας μια ισχυρή αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από ανεργία σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και σημαντική έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, ανέφερε σήμερα το ινστιτούτο WSI.

Η γερμανική οικονομία, η ισχυρότερη στην Ευρώπη, αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 2,5%, τον υψηλότερο από το 2011. Η ασυνήθιστα παρατεταμένη ανοδική πορεία, που βρίσκεται τώρα στον ένατο χρόνο της, βοήθησε τα συνδικάτα των εργαζομένων να κερδίσουν σχετικά υψηλές μισθολογικές αυξήσεις.

Οι μισθολογικές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής φέτος, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο WSI, υποδηλώνουν ότι οι συλλογικά συμφωνηθέντες μισθοί θα αυξηθούν κατά 3,1% κατά μέσο όρο το 2018, που είναι η υψηλότερη αύξηση από το 2014.

Μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, που διαμορφώθηκε στο 1,7% τους πρώτους έξι μήνες του έτους, οι πραγματικοί μισθοί πιθανόν θα αυξηθούν περίπου κατά 1,4%, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

«Αυτό δείχνει πώς οι συλλογικά συμφωνηθέντες μισθοί βοηθούν να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η μακρά και καθοδηγούμενη από την κατανάλωση ανοδική πορεία της Γερμανίας», δήλωσε ο ερευνητής του WSI Τόρστεν Σούλτεν.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σούλτεν υπέδειξε τις ασυνήθιστα υψηλές μισθολογικές αυξήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο και τη βιομηχανία της μεταλλουργίας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Υπάρχουν σχεδόν 21 εκατ. εργαζόμενοι στη Γερμανία που είναι οργανωμένοι σε συνδικάτα και κατά συνέπεια τυγχάνουν ισχυρότερης θέσης στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό των εργαζομένων με συλλογικά συμφωνηθέντες μισθούς έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει