Οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις στο στόχαστρο του κουρκουμά

Ο κουρκουμάς (ή αλλιώς κιτρινόριζα) είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα φυσικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό και προστατεύουν την υγεία μας απέναντι στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Το εν λόγω μπαχαρικό έχει ινδική καταγωγή. Οι μαγειρικές παρασκευές αλλά και οι φαρμακευτικές του χρήσεις, ωστόσο, είναι ευρέως διαδεδομένες σε όλον τον κόσμο.

 

Επιπλέον, αυτή είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο μπαχαρικό χρησιμοποιείται σε πάνω από 150 θεραπευτικές εφαρμογές.

Πρώτα απ’ όλα, ο κουρκουμάς έχει θαυμάσιες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό σημαίνει πως συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου και άλλων χρόνιων νοσημάτων, με κύριες τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει πως είναι σε θέση να διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Και αυτό είναι που υπόσχεται την πρόληψη και την επιτυχημένη θεραπεία όσων πάσχουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα καταδεικνύουν πως ακόμα και μια ποσότητα μικρότερη από ένα γραμμάριο καθημερινά έχει θετικά αποτελέσματα.

Αν, πάλι, πραγματοποιηθεί συστηματική κατανάλωση μέσα στο χρονικό πλαίσιο ενός τριμήνου, το μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ. 

πώς βοηθά ο κουρκουμάς τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί μια από τις συνηθέστερες μορφές άνοιας.Οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο εμφανίζουν απώλεια των γνωστικών τους λειτουργιών.

Υπολογίζεται ότι 26 εκ. άνθρωποι υποφέρουν από Αλτσχάιμερ. Αντίστοιχα, προβλέπεται πως μέχρι το 2050 το ποσοστό εξάπλωσης της νόσου θα έχει τετραπλασιαστεί. Με άλλα λόγια, ένας στους 85 ανθρώπους θα πάσχει από τη νόσο.

Εξαιτίας αυτού, πολλοί ερευνητές εστιάζουν στα φυσικά συστατικά, όπως τον κουρκουμά, προκειμένου να ελέγξουν τα συμπτώματα της νόσου.

 Το φυσικό αυτό μπαχαρικό έδειξε, πράγματι, ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε δοκιμές που έγιναν σε ασθενείς με διεγνωσμένη τη νόσο. Εκτός των άλλων, βοήθησε στη βελτίωση της κλινικής τους εικόνας.

Σε μια έρευνα με τίτλο «Οι επιδράσεις του κουρκουμά στη συμπεριφορά και την ψυχολογία ασθενών με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ» που δημοσιεύτηκε στα τέλη του χρόνου, οι επιστήμονες μελέτησαν τρεις πάσχοντες ασθενείς.

Τα συμπτώματά τους έδειξαν να βελτιώνονται μετά από την καθημερινή λήψη 100mg κουρκουμά επί 12 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν:

«Οι τρεις ασθενείς παρουσίαζαν ευερεθιστότητα, σύγχυση, άγχος και έλλειψη αντίδρασης σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, ενώ οι δύο από αυτούς υπέφεραν από ακράτεια ούρων και απώλεια συνείδησης. Τους συνταγογραφήθηκαν χάπια με σκόνη κουρκουμά και περιήλθαν σε φάση ανάνηψης από τα περιγραφέντα συμπτώματα. Την ίδια στιγμή δεν καταγράφηκαν στα κλινικά συμπτώματα και τις εργαστηριακές ενδείξεις παράλληλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις».

Μετά από αναλύσεις διάρκειας τριών μηνών, οι επιστήμονες κατέληξαν πως τόσο τα συμπτώματα των ασθενών όσο και η επιβάρυνση των φροντιστών τους μειώθηκαν σημαντικά.

Οι ιδιότητες του κουρκουμά κατά του Αλτσχάμερ
ποιες ιδιότητες του κουρκουμά βοηθούν στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ
Ο κουρκουμάς πιστώνεται την πρόκληση θετικών επιδράσεων στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Αυτό, άλλωστε, κατέδειξε η πρόσφατη μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ του συγκεκριμένου μπαχαρικού και της νόσου.
Η δραστική ουσία του ενισχύει την απομάκρυνση των παθολογικών πλακών της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς, που δημιουργούνται στον εγκέφαλο των ασθενών. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D3, οι νευροτονωτικές του ιδιότητες είναι ακόμα καλύτερες.
Μερικά από τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι:
  • Πρώτα απ’ όλα, ο κουρκουμάς μπορεί να διαπεράσει εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Αυτό οφείλεται στο μικρό μοριακό του βάρος και τη σύστασή του.
  • Εκεί, ενώνεται με τα μόρια της μη φυσιολογικής πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς. Αυτά τα μόρια αποθηκεύονται στον εγκέφαλο όσων νοσούν.
  • Επιπλέον, οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και οντιοξειδωτικές του ιδιότητες περιορίζουν τα υπόλοιπα συμπτώματα, ιδιαιτέρως όσα προκαλούνται από την εκτεταμένη φλεγμονή του εγκεφάλου και την κυτταρική οξείδωση.
Ο κουρκουμάς συσχετίζεται με την εμφάνιση περισσότερων από 700 γονιδίων. Ως σημαντικό γνώρισμα, αποτρέπει τη σύνθεση κυκλοοξυγενάσης (COX-2) και αραχιδονικής 5-λιποοξυγενάσης (ALOX-5),ενζύμων που ρυθμίζουν τη φλεγμονή.
Πώς να εντάξετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας
τρόποι κατανάλωσης του κουρκουμά στην καθημερινή διατροφή
Μπορείτε να βρείτε εκχύλισμα κουρκουμά και αντίστοιχα συμπληρώματα στα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής. Η ποσότητα και η ποιότητα του κουρκουμά μπορεί να ποικίλλουν σε όλες αυτές τις μορφές.
Ο πιο απλός τρόπος είναι να προσθέσετε μικρές ποσότητες κουρκούμα στα καθημερινά σας πιάτα, όπως σε σούπες, βραστά και στο ρύζι.
Επιπλέον, μπορείτε να τον προσθέσετε σε σμούθι λαχανικών και φρούτων, γεγονός που θα τους προσδώσει ακόμα μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ο πιο γρήγορος και εύκολος, ωστόσο, τρόπος για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τις ιδιότητές του είναι να τον καταναλώσετε ως τσάι.
Τρόπος παρασκευής
  • 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά σε σκόνη
  • Περίπου 1 λίτρο νερό
Προετοιμασία
  • Πρώτα, αφήστε το νερό να βράσει και μετά προσθέστε τον κουρκουμά. Αφήστε να μουλιάσει.
  • Όταν το τσάι κρυώσει, γεμίστε ένα ποτήρι. Πίνετέ το δύο φορές τη μέρα.
  • Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι, για μια πιο γλυκιά αίσθηση.

Συμπερασματικά, η συστηματική πρόσληψη κουρκουμά είναι πολύ καλή για την υγεία σας. Όχι μόνο ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ στους ήδη πάσχοντες, αλλά βοηθά και τους υγιείς ανθρώπους να περιορίσουν την πιθανότητα να εκδηλώσουν παρόμοιες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Βέβαια, μαζί με αυτή τη διαπίστωση, πρέπει να τονιστεί πως, αν και πρόκειται για ευεργετικό μπαχαρικό, δεν πρέπει να καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες. Επίσης, δεν πρέπει να προσδοκά κανείς θαύματα από αυτό. Όπως και να’χει, όμως, αξίζει πάντα η προσθήκη μιας τέτοιας εξαιρετικής φυσικής θεραπείας στη διατροφή σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει