Οι πιο ανθυγιεινές τροφές που μπορείτε να φάτε

H διατροφή είναι το κλειδί για τη συνολική υγεία μας. Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, ενώ άλλες τροφές μπορεί να έχουν την αντίθετη επίδραση. Επιπλέον, υπάρχουν τροφές που μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας (ειδικά αν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα). Γι αυτό στο παρόν άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μερικές από τις πιο ανθυγιεινές τροφές που μπορείτε να φάτε.

Λουκάνικα
Τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως μπολόνια, λουκάνικα, σαλάμι, ή τσορίθο) είναι προϊόντα που μπορούν να αποδειχτούν πολύ βλαβερά για την υγεία μας. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν, τα οποία κατά μέσο όρο αποτελούν το 10% κάθε μερίδας λουκάνικων 170 γραμμαρίων. Αυτό ξεπερνάει κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, η οποία δεν είναι πάνω από 2% κορεσμένου λίπους για κάθε μερίδα 170 γραμμαρίων.
Η τακτική κατανάλωση λουκάνικων μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές νόσους όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά. Λόγω των παραπάνω, οι τροφές αυτές θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο -δηλαδή, σε μικρές ποσότητες και μόνο περιστασιακά.
Οι τηγανητές πατάτες είναι μία από τις πιο ανθυγιεινές τροφές που υπάρχουν. Παρόλο που έχουν ωραία γεύση, η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, τρανς λιπαρών και χοληστερίνης. Όταν κάνετε τους υπολογισμούς, διαπιστώνετε ότι οι τηγανητές πατάτες συνήθως περιέχουν 500 θερμίδες σε μια μερίδα 170 γραμμαρίων, συμπεριλαμβανομένων 36 γραμμαρίων λίπους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το νάτριο που περιέχουν οι τηγανητές πατάτες είναι πάρα πολύ, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και άλλα προβλήματα.
2-patates-tiganites
Παγωτό
Παρά την υπέροχη γεύση και υφή του, το παγωτό είναι ένα προϊόν το οποίο συνιστούμε να μην καταναλώνετε υπερβολικά. Το παγωτό περιέχει υψηλά επίπεδα λιπαρών (και κορεσμένων και τρανς), καθώς και χοληστερίνης και ζάχαρης. Επομένως, η κατανάλωση παγωτού μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη παθήσεων όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης. Ωστόσο είναι διαθέσιμα κάποια είδη παγωτού τα οποία περιέχουν λιγότερα λιπαρά και λιγότερη ζάχαρη και αποτελούν πολύ πιο υγιεινές επιλογές.
Χυμοί, αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ροφήματα
Γενικά, τα ζαχαρούχα ροφήματα είναι εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία μας, ειδικά για την υγεία των παιδιών. Τα ροφήματα αυτά τείνουν να περιέχουν πολλή ζάχαρη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το σώμα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αύξηση βάρους ή παχυσαρκία, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις οδηγεί σε ασθένειες όπως ο διαβήτης.
3-anapsyktika
Χάμπουργκερ
Τα χάμπουργκερ είναι ακόμα μία από τις ανθυγιεινές τροφές για την υγεία μας, ειδικά εκείνα που πωλούνται από τις γνωστές αλυσίδες εστιατορίων. Αυτό οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενό τους σε λίπη και νάτριο. Όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακή βλάβη, αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Για να το αποφύγετε αυτό, είναι καλύτερα να φτιάχνετε χάμπουργκερ με χαμηλά λιπαρά στο σπίτι.
Πίτσα

Όπως και τα χάμπουργκερ, η πίτσα συχνά περιέχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών, νατρίου και ακόμα και ζάχαρης. Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο σε πίτσες που περιέχουν πολύ τυρί ή λουκάνικα. Επιπλέον, το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία της ζύμης μπορεί να περιέχει λίπη και άλλα ανθυγιεινά συστατικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει