Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ελιές

Οι ελιές αποτελούν μικρά σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα. Είναι πολύ κοινές και εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Οι ελιές σχηματίζονται από τη δράση των κυττάρων που είναι επιφορτισμένα με την παραγωγή της χρωστικής του δέρματος και ονομάζονται μελανοκύτταρα.

Εκτός από ελιές, αποκαλούνται επίσης και «σημάδια εκ γενετής» και μπορούν να διαθέτουν διαφορετικά σχήματα, όπως για παράδειγμα να είναι επίπεδες ή ελαφρώς πρησμένες, με λεία ή ανώμαλη επιφάνεια. Το χρώμα τους ποικίλει και μπορεί να είναι καφέ ή μαύρο. Συχνά μπορεί να έχουν ακόμη και το ίδιο χρώμα με το δέρμα σας.

Οι περισσότερες ελιές δεν είναι επικίνδυνες και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την αφαίρεσή τους. Σχεδόν κάθε άνθρωπος έχει ελιές, αν και μερικοί έχουν περισσότερες σε σύγκριση με άλλους

Όταν μια ελιά αλλάζει χρώμα, μέγεθος ή σχήμα, είναι σημαντικό να πάρουμε μια επείγουσα γνωμάτευση από ένα δερματολόγο, καθώς επίσης κι όταν μια από αυτές παύει να είναι αβλαβής κι εμφανίζει, για παράδειγμα, κάψιμο, φαγούρα, πόνο ή αιμορραγία.

Οι δυσπλαστικοί σπίλοι ή οι άτυπες ελιές είναι μεγαλύτερες από τις φυσιολογικές ελιές και μπορεί να είναι πάνω από ένα εκατοστό σε μέγεθος. Τα σχήματα καθώς και το χρώματά τους ενδέχεται να αλλάζουν και κυμαίνονται από ανοιχτό έως πολύ σκούρο καφέ με ροζ φόντο.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορεί να έχουν πάνω από εκατό άτυπους σπίλους. Ακόμα και σε μεγάλη ηλικία συνεχίζουν να σχηματίζονται και μπορεί να βρεθούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ειδικά σε εκείνα που καλύπτονται τακτικά. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν πολλούς άτυπους σπίλους και έχουν και συγγενείς που υποφέρουν από αυτό το είδος ελιάς (ή μελανώματος) θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, διότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του δέρματος, εφόσον είναι κληρονομικό.

Όσοι έχουν άτυπους σπίλους θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις αλλαγές που μπορεί να προκληθούν σε αυτούς και ακόμα περισσότερο αν έχουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν ένα καλό αντηλιακό, επειδή οι ακτίνες του ήλιου αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Πώς να αναγνωρίζετε τις μη φυσιολογικές ελιές
Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις ανώμαλες κρεατοελιές, έτσι ώστε να μπορείτε να εξετάζετε το δέρμα σας συχνά και να καθορίσετε τη διαφορά ανάμεσα σε μια ακίνδυνη, φυσιολογική ελιά, από μια ελιά που μετατρέπεται σε ανώμαλη και θα μπορούσε να καταλήξει σε καρκινική. Να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:
  • Μια ύποπτη ελιά είναι ασύμμετρη. Με άλλα λόγια, τα δύο μισά της δεν είναι ίσα μεταξύ τους, μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος, σχήμα, χρώμα και πάχος και φαίνεται σαν να μην είναι μέρος της ίδιας ελιάς.
  • Οι άκρες της είναι ακανόνιστες. Είναι ακαθόριστες και δεν έχουν συγκεκριμένο σχήμα.
  • Το χρώμα δεν είναι το ίδιο σε όλη την επιφάνεια της ελιάς, αλλά μπορεί να παρουσιάζει διαφορές.
  • Το μέγεθος ενός μελανώματος μπορεί να είναι έξι χιλιοστά σε διάμετρο ή και λίγο μικρότερο, επομένως ποικίλλει.

Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, το καλύτερο είναι να καταφύγετε σε εξειδικευμένες συμβουλές, καθώς αν αυτό εξελιχθεί μπορεί να μετατραπεί σε ένα πραγματικά περίπλοκο και επικίνδυνο πρόβλημα υγείας. Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό μέρος σε μια περίπτωση σαν αυτή, είναι η πρόληψη ή, στη χειρότερη περίπτωση, εάν έχετε ήδη μελάνωμα, ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε την ασθένεια εγκαίρως είναι η άμεση φροντίδα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να παραιτηθείτε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει