Παπανάτσιου: “Η κατάσταση είναι δύσκολη και ειδικά στη πόλη μας ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό δίνουν άνιση μάχη…”

Διαβάστε τη δήλωση για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης της πανδημίας δεν εμφανίστηκε ποτέ. Γιατί δεν υπήρξε.

Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία τείνουν να γίνουν νοσοκομεία μίας νόσου. Την ίδια ώρα, ακούμε συνεχώς για οικονομική ενίσχυση, γιατρούς, νοσηλευτές λοιπό προσωπικό που έρχονται, αλλά οι πολίτες και το προσωπικό των νοσοκομείου δεν έχουν δει παρά ελάχιστα.

Μέχρι την έναρξη της πανδημίας η ΝΔ δεν είχε προσθέσει ούτε μία ΜΕΘ. Δεν προχώρησε κανέναν διαγωνισμό, από αυτούς που αφήσαμε έτοιμους, για την πρόσληψη γιατρών και λοιπού προσωπικού. Απαξίωσε πλήρως την πρωτοβάθμια περίθαλψη και σταμάτησε την μεταρρύθμιση των Το.ΜΥ. που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Κάτι που επιβεβαιώνεται και επιστημονικό Η μόνη απάντηση που ακούγαμε από την Κυβέρνηση στο δημόσιο λόγο και σε ερωτήσεις στην Βουλή για τα προβλήματα που παραθέταμε ήταν η Σύμπραξη Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

«Ευτυχώς», που ο κορονοϊός δεν ήρθε ένα εξάμηνο αργότερα, γιατί τότε δεν ξέρουμε σε ποια κατάσταση θα ήταν τα νοσοκομεία μας.

Μετά από μεγάλες πιέσεις και αφού ξεπεράστηκε κάθε όριο στις αντοχές του Δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε να «επιτάξει» μία κλινική στην Θεσσαλονίκη. Τώρα ανακοίνωσε, διατίμηση στα τεστ κορωνοϊού αφού πρώτα χάρισε τρομερά κέρδη 8 μήνες στον ιδιωτικό τομέα και ενώ συνεχίζει να μην χορηγεί μέσω συνταγογράφησης δωρεάν το τεστ αφήνοντας έτσι ανεξέλεγκτη τη Πανδημία να εξαπλώνεται μέσα σε οικογενειακά και εργασιακά περιβάλλοντα.

Οκτώ μήνες μετά, τι έχουμε; Μία Κυβέρνηση αμήχανη να καταλάβει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε και να δώσεις λύσεις ή ακόμα χειρότερα, μια Κυβέρνηση που αδιαφορεί για το τομέα της Υγείας και πιστεύει ότι το επόμενο διάστημα με την έλευση και του εμβολίου δεν θα χρειάζεται να επιβαρυνθεί με «αχρείαστο» προσωπικό. Ίσως η μείωση του προϋπολογισμού στην Υγεία για το 2021 κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και η προτελευταία θέση δαπανών για την υγεία στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, να αποτυπώνει την πορεία που θέλει να χαράξει ο κ. Μητσοτάκης.

Για το Νοσοκομείο του νομού μας, είχαμε τονίσει από την έγκριση του προϋπολογισμού του 2020, ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια στην δυναμική που υπήρχε. Η εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου για πρώτη φορά, η δημιουργία κέντρου βηματοδότη για όλη τη Θεσσαλία, το ψηφιακό χειρουργείο και άλλες αναβαθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα 4 χρόνια, χρειάζονταν και την ανάλογη οικονομική στήριξη που δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα, ήρθε η συνεχής υποβάθμιση, οι ελάχιστες νέες ΜΕΘ, η ελάχιστη στήριξη με προσλήψεις ιατρικού προσωπικού μετά την έναρξη της πανδημίας, κάτι που επιβεβαιώνει και η επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού, εν μέσω πανδημίας υπηρετούν στο ΕΣΥ 6.000 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με πέρυσι. Ούτε τους εθελοντές δεν μπορεί να αξιοποίησει το ΕΣΥ γιατί το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προβλέψει σχετικό πλαίσιο.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και ειδικά στη πόλη μας ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό δίνουν άνιση μάχη. Θα είμαστε εκεί να εμποδίσουμε τα μελλοντικά νεοφιλελεύθερα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά αυτή την στιγμή η πανδημία απαιτεί, μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό, μέτρα που έπρεπε να έχουν ήδη παρθεί για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει