ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ η ΜΑΓΝΗΣΙΑ σε ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ: Με εντολή Κολυνδρίνη και παρουσία Αγοραστού Έκτακτο ΣΟΠΠ και Απαγόρευση Κυκλοφορίας σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας

Σε πλήρη ετοιμότητα όλοι οι φορείς

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που θα επικρατήσουν την Παρασκευή 6-8-2021 στην Ηπειρωτική και Νησιωτική Μαγνησία (σε κατάσταση συναγερμού η περιοχή του Αλμυρού και σε κατάσταση πολύ υψηλή η υπόλοιπη Ηπειρωτική Μαγνησία όπως και τα νησιά των Σποράδων), συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη, εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας, της Αεροπορίας, του Λιμεναρχείου, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, εθελοντικών ομάδων και της ΔΕΔΔΗΕ.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Στην συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Αγοραστός Κων/νος, τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι κρίσιμη, βάση των πολλών πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη, των συνθηκών ξηρότητας, των δεικτών επικδυνότητας 4 και 5. Υπερθεμάτισε την επιτήρηση για πλήρη απαγόρευση δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές, ενώ ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τις δραματικές επιπτώσεις των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στον πλανήτη. Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι προστασία ανθρώπων, αγαθών, περιουσιών και της δημόσιας υγείας και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Συνεχάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις μέχρι τώρα ενέργειές της και επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής του ποινικού πλαισίου που διέπει την πρόκληση πυρκαγιών.

Η Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε όλους για την μέχρι τώρα συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων των φορέων και γενικά να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη των αρμοδιοτήτων τους.

Επεσήμανε την ανάγκη της πλήρης εφαρμογής και γνώσης από πλευράς Δήμων, επικαιροποίησης των σχεδίων απομάκρυνσης και εκκένωσης του πληθυσμού τα οποία ως σήμερα έχουν αποδώσει στις φλεγόμενες περιοχές (καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής)

Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει και είναι σε ετοιμότητα Μητρώα Μηχανημάτων ιδιωτών για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε όλη την ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, ενώ έχουν ανακληθεί οι άδειες των υπαλλήλων των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Τόνισε ότι έχει ζητήσει μέσω επιστολών της προς τα αρμόδια Υπουργεία τη διάθεση πλωτού μέσου στο λιμάνι του Βόλου προκειμένου να είναι άμεση η επέμβαση στα νησιά όταν η επικινδυνότητα για πυρκαγιά είναι πολύ υψηλή όπως και για την Παρασκευή 6-8-2021.

Οι αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας όπως ίσχυαν όλο το προηγούμενο διάστημα θα ισχύουν και για αύριο Παρασκευή 6-8-2021 και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και του Δήμου (βάση νέας εγκυκλίου της ΓΓΠΠ) και αιτήθηκε από την Αστυνομία να αυξηθούν οι περιπολίες για την άμεση εφαρμογή τους.

Έχουμε ήδη ενημερώσει τους κτηνοτροφικούς, αγροτικούς και μελισσοκομικούς συλλόγους για αποφυγή εργασιών και ενεργειών τους, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι διοργανωτές των κατασκηνώσεων.

Η συνεργασία των εθελοντικών ομάδων είναι πάντα αναγκαία και χρήσιμη.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας

Σε συνέχεια της αριθμ. 308033/05-08-2021 Απόφασης μας για προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων και του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γ.Γ.Π.Π., σύμφωνα με τον οποίο ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στο βαθμό 5 (Κατάσταση Συναγερμού) και 4 (Πολύ Υψηλό) για όλη την ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων

αποφασίζουμε:

την άμεση τήρηση της εφαρμογής του ανωτέρω μέτρου καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου (από 00:00 έως και 24:00 ) ιδιαίτερα και για τις δασικές εκτάσεις της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων για αύριο Παρασκευή 06 Αυγούστου 2021. Επισημαίνεται ότι ο σχετικός χάρτης πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Επιπλέον, σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη επισυνάπτονται αντίστοιχα δασικοί χάρτες με τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, όπου εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι χάρτες σε πλήρη ανάλυση είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (www.thessaly.gov.gr).

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ή ασχολούνται με τη συντήρηση-καθαρισμό ή λοιπές εργασίες των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την
πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Επιπλέον απαιτείται μεγάλη προσοχή σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων , προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Το γενικό μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές», σε κάθε περίπτωση, αποσκοπεί στην προστασία του φυσικού και δασικού 2 περιβάλλοντος, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Παρακαλούνται οι αποδέκτες να ενεργήσουν καταλλήλως και σύμφωνα με την αρμοδιότητά τους για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης με την κατάλληλη σήμανση οδών και με τον έλεγχο των προαναφερθέντων δρόμων – περιοχών, καθώς και την σχετική ενημέρωση των κατοίκων.

Η Αντιπεριφερειάρχης
Δωροθέα Κολυνδρίνη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει