Παρέμβαση Μακρή στη Βουλή: “Να περιληφθούν στα μέτρα στήριξης και οι επιχειρήσεις τουριστικών ειδών”

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, άμεσα ανταποκρινόμενη στο αίτημα των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καταστημάτων πώλησης τουριστικών ειδών, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας τη διερεύνηση και την επίλυση του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος των εκδοθεισών επιταγών των ως άνω επαγγελματιών προς τους προμηθευτές τους.

Η κ. Μακρή περιγράφει αναλυτικά και εμπεριστατωμένα το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μία μεγάλη μερίδα επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, καθώς οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες προμηθεύτηκαν και προπλήρωσαν, ήδη, από τις αρχές του έτους, το εμπόρευμά τους, μέσω τραπεζικών επιταγών, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και το πλήγμα που θα δέχονταν ο ελληνικός τουρισμός. Η επώδυνη αλλά επιβεβλημένη, για την ασφάλεια του πληθυσμού, αναστολή  των εργασιών των επιχειρήσεων και καταστημάτων τέτοιου τύπου,  καθιστά, πλέον, αδύναμους τους ιδιοκτήτες τους να  ανταποκριθούν στην πλήρη και εμπρόθεσμη, προς τους προμηθευτές τους, αποπληρωμή του εμπορεύματός τους. Παράλληλα, το εν λόγω εμπόρευμα δεν μπορεί να επιστραφεί ή να διοχετευθεί σε άλλες εγχώριες τοπικές αγορές εφόσον προορίζεται για αποκλειστική, από τα κατά τόπους καταστήματα τουριστικών ειδών χρήση, με αποτέλεσμα να καθίσταται εκ των πραγμάτων μη εμπορεύσιμο και εκμεταλλεύσιμο, δυσχεραίνοντας, ακόμη περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες.

Η κ. Μακρή αφουγκραζόμενη και συμμεριζόμενη την αγωνία αυτής της μεγάλης μερίδας επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου στηρίζει σθεναρά τα αιτήματά τους, για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων με σκοπό την άμβλυνση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που υπέστησαν λόγω της έξαρσης της πανδημίας της νόσου COVID – 19.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ
Βουλευτής N. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα,  29/04/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:
1. Υπουργό Τουρισμού, κ. Χ. Θεοχάρη
2. Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
3. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Σ.- Α. Γεωργιάδη.

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Θέμα: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που αφορά στις εκδοθείσες επιταγές των επιχειρήσεων και καταστημάτων πώλησης τουριστικών ειδών προς τους προμηθευτές τους.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομική ζωή της χώρας, ως αποτέλεσμα της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι το ισχυρό οικονομικό πλήγμα που δέχθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι επιχειρήσεις πώλησης τουριστικών ειδών, λόγω της επώδυνης αλλά επιβεβλημένης, για την ασφάλεια του πληθυσμού, αναστολής των εργασιών τους.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα πώλησης τουριστικών ειδών, τα οποία λειτουργούν σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως είναι τα νησιά και τα λοιπά τουριστικά θέρετρα, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα εξαιρετικά δυσβάστακτο οικονομικό αδιέξοδο. Από τις αρχές του έτους, λίγο πριν από την εμφάνιση της νόσου COVID-19, οι επιχειρηματίες, συμμετέχοντας ενεργά σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, ως είθισται, είχαν, ήδη, μεριμνήσει για τις παραγγελίες εμπορεύματος για τη νέα εποχική περίοδο και, συνεπώς, είχαν ήδη προπληρώσει τους προμηθευτές τους, μέσω επιταγών, για το εμπόρευμά τους. Δεδομένου ότι, πλέον, οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα πώλησης τουριστικών ειδών δεν έχουν ακόμη ανοίξει για τη νέα περίοδο και εκτιμάται ότι, με τη νέα δέσμη μέτρων επιστροφής στην κανονικότητα, οι επιχειρήσεις αυτές θα επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους τον προσεχή Ιούλιο, οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση καθώς το εμπόρευμα που προμηθεύτηκαν όχι μόνο δεν μπορεί να πωληθεί αλλά ούτε να επιστραφεί ή να προωθηθεί σε άλλες εγχώριες τοπικές αγορές καθώς προορίζεται για αποκλειστική από αυτούς χρήση (όπως μπλουζάκια με το λογότυπο του κάθε νησιού, αναμνηστικά αντικείμενα με το όνομα του νησιού κ.α.).

ΕΠΕΙΔΗ, ήταν αντικειμενικά αδύνατον, να προβλεφθεί το μέγεθος και η σοβαρότητα της κατάστασης καθώς και η ραγδαία, λόγω της πανδημίας, επιδείνωση της οικονομίας από αμφότερες τις συναλλασσόμενες πλευρές σε τόσο πρώιμο χρονικό στάδιο όπως ήταν οι αρχές του τρέχοντος έτους,

ΕΠΕΙΔΗ οι επιταγές, που εκδόθηκαν από τους επιχειρηματίες προς τους δικαιούχους προμηθευτές τους, είχαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής εντός του καλοκαιρινού τριμήνου Ιουνίου έως Αυγούστου, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις των εμπορευμάτων κατά τη  φετινή τουριστική περίοδο δε θα επηρεάζονταν από απρόβλεπτες καταστάσεις.

ΕΠΕΙΔΗ  η ήδη χορηγηθείσα, έως τις 30/5, παράταση πληρωμής δεν προσφέρει κάποια ουσιαστική διευκόλυνση προς αυτούς τους επιχειρηματίες και επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα οι επιταγές αυτές να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε εντός των καλοκαιρινών μηνών λόγω των μηδενικών ή εξαιρετικά μειωμένων πωλήσεων δημιουργείται άμεσος οικονομικός κίνδυνος και για τους προμηθευτές τους.

ΕΠΕΙΔΗ στόχος είναι να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στην οικονομία λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί σ’ αυτή τη μεγάλη μερίδα επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου;
2. Οι ενέργειες θα περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση ενός ακριβούς πλαισίου καθώς και τους όρους που οι τράπεζες θα χορηγούν την κάλυψη σε ιδιώτες κομιστές και εκδότες μεταχρονολογημένων επιταγών χωρίς αντίκρυσμα;
3. Τέλος, θα ήταν δυνατή η αντικατάσταση των επιταγών που εκδόθηκαν  με νέες ισόποσες επιταγές που θα εκδοθούν και θα αποπληρωθούν  από τους επαγγελματίες στο νέο οικονομικό έτος ή εναλλακτικά θα μπορούσε να αντικατασταθεί ένα ποσοστό αυτών των επιταγών ανάλογα με την τουριστική κίνηση και τις αγορές που θα προκύψουν την φετινή τουριστική χρονιά;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ζέττα Μ. Μακρή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει