Παρέμβαση Μεϊκόπουλου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
Παρέμβαση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις»
Ο Βουλευτής κατά την ομιλία του, ως μέλος της Διαρκούς επιτροπής, επεσήμανε πως η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτυπώνει κάτι πάρα πολύ σημαντικό: «Πάρα το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο αναγκαζόμαστε να δράσουμε, η εφαρμοσμένη πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών, όντως αποδεικνύει ότι υπάρχουν παρεμβάσεις οι οποίες δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά παράγουν υπεραξία αναφορικά με την κοινωνία».
Κύριο χαρακτηριστικό του Νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση της Κοινοτικής Οδηγίας στην Ελληνική νομοθεσία που αφορά την υποχρεωτική και αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά θέματα φορολογίας, γεγονός που αποτυπώνει τη δυνατότητα για μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση μεταξύ πολυεθνικών και εγχώριων εταιρειών. «Είναι γεγονός», τόνισε ο Βουλευτής, «ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, και επιβαρύνονται υπέρμετρα φορολογικά, λόγω της ανάγκης εσόδων, αλλά και της φοροαποφυγής των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Έτσι η ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο δίνει τη δυνατότητα για πιο δίκαιη κατανομή των βαρών ».
Ο κ. Μεϊκόπουλος στάθηκε επίσης στη διεύρυνση της μείωσης του ΦΠΑ και στις υπόλοιπες ζωοτροφές, από το 24% στο 13%, η οποία όπως είπε «θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής, όσο και στην αύξηση της κατανάλωσης».
Ο Βουλευτής τόνισε ακόμα, το θετικό της παραχώρησης δημόσιων ακίνητων προς τους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που εντάσσεται στα πλαίσια μιας αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, ώστε να αξιοποιηθεί για κοινωνικό όφελος η δημόσια περιουσία.
Τέλος, αναφέρθηκε στην επέκταση και στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά πορτοφόλια του ακατάσχετου λογαριασμού που ισχύει για τα πιστωτικά ιδρύματα ως ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τη χρησιμοποίηση του ηλεκτρονικού χρήματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, να εξοικονομήσει χρόνο ο φορολογούμενος, και να καταπολεμηθεί έμμεσα η φοροδιαφυγή.