Παρέμβαση του Κων. Μαραβέγια στον Μ. Βορίδη για τα ανταποδοτικά τέλη των επιχειρήσεων στη Μαγνησία

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το αίτημα για αναθεώρηση υπολογισμού των δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού – καθαριότητας, που αφορούν τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων, προώθησε με Αναφορά του προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Η Αναφορά βασίζεται σε σχετική επιστολή του Επιμελητήριου Μαγνησίας, τα μέλη του οποίου τονίζουν ότι το τέλος πρέπει να είναι αναλογικό του εμβαδού των κτιρίων και όχι των οικοπέδων.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού τέλους λαμβάνεται υπόψη το εμβαδόν του ακινήτου, είτε αφορά σε στεγασμένο χώρο, είτε σε ακάλυπτο χώρο (γήπεδο, οικόπεδο κλπ). Για παράδειγμα, σε οικόπεδο 16.000τμ όπου στεγάζεται μια επιχείρηση με κτίριο 300τμ, το ανταποδοτικό τέλος υπολογίζεται στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων του οικοπέδου και του κτιρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιχείρηση που είναι εγκαταστημένη σε οικόπεδο πολλών τετραγωνικών μέτρων να επιβαρύνεται με μεγαλύτερο ανταποδοτικό τέλος, επιφέροντας μεγάλα λειτουργικά κόστη μηνιαίως για χώρο που αφενός δεν χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις, αφετέρου δεν «λαμβάνει» τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, λόγω της καθαρά ανταποδοτικής φύσης των τελών αυτών, ζητείται ο αναλογικός υπολογισμός τους βάσει του ωφέλιμου εμβαδού:

Α) αποκλειστικά των κτιριακών εγκαταστάσεων, εφόσον υφίστανται κτίρια και

Β) σε ποσοστό 10% επί του εμβαδού του γηπέδου-οικοπέδου, εφόσον δεν υφίστανται κτίρια, και με προοδευτικά χαμηλότερο συντελεστή από την περίπτωση Α.

Με την Αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό, ο κ. Μαραβέγιας ζητεί να εξεταστεί η δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει