Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σούρλα για την ηρωίδα του Πηλίου Μαργαρίτα Μπασδέκη

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Πρόκειται για μια επετειακή έκδοση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, που αναφέρεται στην ζωή και την δράση της Μ. Μπασδέκη. Για την Σαρακατσάνα ηρωίδα του Πηλίου, που από νεαρή ηλικία αντί για μολυβοκόντηλο έμαθε να κρατάει στο χέρι της την γκλίτσα και το τουφέκι, όπως ο πατέρας και τα αδέλφια της.

Στις πλαγιές του Πηλίου βοσκώντας τα πρόβατά της κουβαλούσε την πίκρα της σκλαβιάς και έδειχνε να προετοιμάζεται για τη ώρα, που το καθήκον θα την καλούσε να βοηθήσει στην απελευθέρωση της πατρίδας από τους Τούρκους κατακτητές.

Μπορεί να μην ήξερε γράμματα, όπως άλλωστε, οι περισσότερες γυναίκες της εποχής εκείνης, αλλά γνώριζε καλά τι θα πει χρέος προς την πατρίδα αγώνας για την ελευθερία.

Δεν άργησε να έρθει εκείνη η ώρα. Στις 6 Φεβρουαρίου 1878 σε ηλικία 25 χρόνων επικεφαλής, καπετάνισσα 300 επαναστατών του Πηλίου αντιμετώπισε, απέκρουσε, έτρεψε σε άτακτο φυγή 5000 Τούρκους, που επιχειρούσαν να καταλάβουν την Μακρινίτσα.

Με τους αγώνες της επάξια αναγνωρίστηκε ηρωίδα του Πηλίου. Έτυχε τιμητικών διακρίσεων, φιλοφρονήσεων , βίωσε, όμως, και την εγκατάλειψη και τις στερήσεις ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Μετά την απελευθέρωση αποσύρθηκε στο χωριό της στην Μακρινίτσα αθόρυβα με λίγα προβατάκια για συντροφιά και επιβίωση γιατί δεν επαρκούσαν τα χρήματα που έπαιρνε ως υφάντρα του χωριού.

Δεν την ενδιέφεραν τιμές και δόξες, οικονομικές απολαβές. Δεν απέδιδε σε κανέναν κατηγορίες, όταν περιήλθε σε δεινή οικονομική κατάσταση, τα αντιμετώπιζε όλα με νηφαλιότητα.

Έμαθε να υπομένει τις δυσκολίες και να πορεύεται αδιαμαρτύρητα. Δεν ζητούσε συντάξεις και οικονομικές αμοιβές. Το μόνο που ζήτησε όταν την προσκάλεσαν σε μια γιορτή στον Βόλο, για τους πεσόντες μαχητές του Πηλίου ήταν να της δώσουν ένα ζευγάρι παπούτσια.

Έφυγε από την ζωή αθόρυβα. Χωρίς τιμές και επισημότητες την αποχαιρέτησαν οι συγχωριανοί της. Εμείς όμως οι επιγενόμενοι οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη της. Επιτακτική προβάλλει η ανάγκη το χρέος να την τιμήσουμε, αλλά πρωτίστως να γνωρίσουμε την Μ. Μπασδέκη, η οποία δεν πέρασε από την ζωή απλά ως βοσκοπούλα, αλλά ως ηρωίδα.
Άφησε ισχυρά αποτυπώματα, που οφείλουμε να μελετήσουμε και σε όλα αυτά αποβλέπει η συγγραφή του βιβλίου.

Η ανιδιοτελής δράση και η προσφορά της ας γίνουν οδηγός για τα δικά μας βήματα σε μια εποχή, που η ταλαιπωρημένη, αλλά περήφανη πατρίδα μας τα έχει ανάγκη.

*Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει διαδικτυακά την Τετάρτη 9 Ιουνίου και ώρα 18:00.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ

Youtube Channel: https://www.youtube.com/c/ianos/featured
Link Live streaming: https://youtu.be/BeRhDJuUn8U

Μπορεί επίσης να σας αρέσει