Πετρόπουλος: Επιχειρούμε θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων

«Θα εξακολουθούμε να νομοθετούμε θετικές παρεμβάσεις» δηλώνει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγες ημέρες μετά την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, με το νομοσχέδιο, ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αυτοματοποιείται σύστημα κυρώσεων με κλιμάκωση ποινών για όσους παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, καταχωρείται και προαναγγέλεται ηλεκτρονικά η υπερωριακή απασχόληση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, απλοποιείται και επιτυγχάνεται η διαδικασία είσπραξης μισθολογικών απαιτήσεων. «Δεν είναι λιγότερο σημαντικές οι ρυθμίσεις για πλήρη καταβολή των συντάξεων στους ψυχικά πάσχοντες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την κατάθεση του σχεδίου νόμου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει ότι, ευλόγως, ενοχλούνται εκείνοι που επενδύουν στην αποτυχία της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι διατάξεις ανταποκρίνονται και αντιστοιχούν σε μία ευνοϊκότερη περίοδο για την προοπτική της χώρας. «Η νομοθετική μας πρωτοβουλία θα έπρεπε να τύχει της ευρύτατης δυνατής αποδοχής και στο …εσωτερικό» υπογραμμίζει ο κ. Πετρόπουλος. Τονίζει δε ότι, ειδικά, για τους αγρότες, προβλέπεται μείωση κατά 15,5% του κόστους της εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, αναγνωρίζοντας τις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρει ότι στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η ευχέρεια της προαιρετικής καταβολής υψηλότερων εισφορών. Διότι, έτσι, όπως εξηγεί, αυξάνεται ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών και προκύπτει μεγαλύτερη σύνταξη. «Ικανοποιήσαμε αίτημα των επαγγελματικών φορέων εκπροσώπησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Διότι επιβεβαιώθηκε πλέον η ανάγκη γι’ αυτήν τη ρύθμιση, η προαναγγελία της οποίας είχε αντιμετωπιστεί στο παρελθόν με χλευαστική διάθεση» διευκρινίζει ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος δηλώνει ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στο πρώτο επτάμηνο του 2017 εμφανίζει ταμειακό πλεόνασμα άνω των 360 εκατ. ευρώ, αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 440 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η δικαιότερη ασφαλιστική εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους έχει αυξήσει τα ποσοστά εισπραξιμότητας.

Αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έξτρα χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ από το ΑΚΑΓΕ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απαντά ότι είναι η τακτική επιχορήγηση του ΕΦΚΑ από το ΑΚΑΓΕ. «Η υπουργική απόφαση για τη διάθεση των 395 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ είχε προβλεφθεί από τον Δεκέμβριο του 2016 και είχε συμπεριληφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό τόσο του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών όσο και του ΕΦΚΑ για ολόκληρο το 2017. Η απόφαση κατανομής της τακτικής και γνωστής αυτής δαπάνης δεν αποτελεί, λοιπόν, καμία έξτρα χρηματοδότηση, καθώς κινείται εντός των στόχων του προϋπολογισμού» αποσαφηνίζει.

Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος επισημαίνει ότι αναμένεται υπουργική απόφαση για τη διευθέτηση των χρεών εκείνων των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές μόνον προς την κοινωνική ασφάλιση, συμπληρώνοντας ότι ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 120 και, αναλόγως του οικονομικού προφίλ του οφειλέτη, θα ορίζονται οι δόσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει