Politico: Η Ε.Ε. υποσχέθηκε πολλά στην Ουκρανία – Θα μπορεί να ανταποκριθεί;


Τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον η Ευρώπη θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που έχει δώσει στην Ουκρανία, επισημαίνει το Politico σε κεντρικό του άρθρο, σήμερα, μία ημέρα μετά την σύνοδο κορυφής που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει μετά τα φιλιά, τις φωτογραφίες και τις υποσχέσεις για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, τα πράγματα στο πρακτικό επίπεδο φαίνονται δύσκολα.
Όπως αναφέρει το Politico, παρά το ότι οι Ευρπαίοι ηγέτες «εκπόνησαν σχέδια για να ενισχύσουν τον αμυντικό τομέα της ΕΕ, δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε οποιεσδήποτε νέες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της Ουκρανίας στο άμεσο μέλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Κίεβο αντιμετωπίζει διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και της ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ ασκεί πίεση στον Ζελένσκι για να συνάψει μια ταχεία ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πριν από τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, διπλωμάτες από χώρες που υποστηρίζουν σθεναρά την Ουκρανία εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση θα αποδώσει νέες δεσμεύσεις για να βάλει το Κίεβο σε ισχυρότερη θέση.

“Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία τώρα περισσότερο από ποτέ”, δήλωσε η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ Κάγια Κάλλας πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Όμως, μετά από 10 ώρες συνομιλιών και παρά τη δημόσια αγκαλιά του Ζελένσκι – ο οποίος απευθυνόταν σε δημοσιογράφους και πλαισιώθηκε από τους ηγέτες των δύο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα – τα τελικά συμπεράσματα που διαμεσολάβησαν οι εθνικοί ηγέτες επικεντρώθηκαν μόνο στις συλλογικές προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός κατακερματισμένου αμυντικού τομέα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο για την Ουκρανία δεν συγκέντρωσε τις υπογραφές των 27 μελών της Ε.Ε., λόγω της αντίθεσης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος δεν έκρυψε την υποστήριξή του στον Πούτιν και ο οποίος δήλωσε την αντίθεσή του στη δήλωση πριν από τη συνάντηση, επιμένοντας σε αυτή τη στάση.

Όπως επισημαίνει το Politico, «Η υπόλοιπη ΕΕ απέρριψε κάθε αίσθηση διχασμού. «Το έχει κάνει στο παρελθόν», είπε στους δημοσιογράφους ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. «Αυτό δεν ανέτρεψε την [Ευρωπαϊκή] Ένωση».
Χωρίς την Ουγγαρία, 26 χώρες υπέγραψαν μια δήλωση υπέρ της Ουκρανίας που χαράσσει κόκκινες γραμμές για μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, καλεί για ένταξη του Κιέβου στο μπλοκ και υποσχέθηκε μελλοντική στρατιωτική βοήθεια χωρίς συγκεκριμένους στόχους».

Ειρήνη μέσα από τη δύναμη

Όπως αναφέρει το κείμενο του Politico, ο Ζελένσκι «φορώντας την μαύρη ενδυμασία του, που συνηθίζει εν καιρώ πολέμου και που είχε προκαλέσει χλεύη από τον Τραμπ κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος συνέταξε μια λίστα με άμεσες ανάγκες κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του κατά την άφιξή του στο κτίριο Justus Lipsius στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιέγραψε τις καθημερινές εναέριες επιθέσεις της Ρωσίας που σφυροκοπούν πόλεις της Ουκρανίας, καλώντας την Ευρώπη να «επιταχύνει» τις εργασίες για ένα χρηματοοικονομικό μέσο που θα βοηθήσει τον στρατό της Ουκρανίας. Απαίτησε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και προέτρεψε την ΕΕ να προχωρήσει με τα σχέδια για την αποδοχή της Ουκρανίας στο μπλοκ έως το 2030.
«Η επίτευξη «ειρήνης μέσω δύναμης» απαιτεί η Ουκρανία να βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση, με τις ισχυρές στρατιωτικές και αμυντικές δυνατότητες της ίδιας της Ουκρανίας ως ουσιαστικό συστατικό», ανέφερε η δήλωση που υπογράφεται από 26 ηγέτες. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δεσμευμένη, σε συντονισμό με ομοϊδεάτες εταίρους και συμμάχους, να παρέχει ενισχυμένη πολιτική, οικονομική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της».

Οι συνομιλίες για την Ουκρανία, ωστόσο, έγιναν και ξεσκονίστηκαν σε περίπου 15 λεπτά

«Αλλά το τέλος της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ αφήνει ένα κενό στην ικανότητα των συμμάχων να υποστηρίζουν την Ουκρανία σε όλες τις πτυχές του πολέμου της, κυρίως όταν πρόκειται για πληροφορίες και στόχευση για όπλα ακριβείας», αναφέρει το Politico.

«Το τέλος της ανταλλαγής πληροφοριών είναι πράγματι πολύ σημαντικό για την Ουκρανία», δήλωσε στο POLITICO ο συνταγματάρχης Φίλιπ Ίνγκραμ, πρώην αξιωματικός των πληροφοριών του βρετανικού στρατού. «Σημαίνει ότι χάνεται η πρόσβαση σε πληροφορίες απόκτησης στόχων για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και αναχαίτιση εισερχόμενων ρουκετών και στόλων drone. Τα κράτη μέλη της ΕΕ απλώς δεν έχουν πολλές δυνατότητες στρατηγικής πληροφόρησης επειδή είναι τόσο εσωτερικά εστιασμένα — χώρες όπως η Γερμανία εξαρτώνται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ. Αντιμετωπίζουν τώρα την προοπτική να πρέπει να επιταχύνουν, αλλά χρειάζονται δεκαετίες και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια».

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάθισαν για δείπνο, μια αναφορά του NBC News που επικαλείται νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ εγείρει νέες αμφιβολίες για τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να δεσμευτεί να υπερασπιστεί μόνο χώρες που αφιερώνουν ένα ορισμένο ποσοστό του ΑΕΠ τους στην άμυνα.

Η ανησυχία για πιθανή απόσυρση των ΗΠΑ ή υποβάθμιση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης έχει προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές κρίσεις που έπληξε την ήπειρο εδώ και δεκαετίες, με τους ηγέτες να επιδίδονται σε μια φρενίτιδα διπλωματίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Από όσα ειπώθηκαν και έγιναν όλα στις Βρυξέλλες, ο αγώνας των Ευρωπαίων να αποφύγουν την απώλεια της εγγύησης ασφαλείας των ΗΠΑ αποδείχθηκε ότι ήταν η πρωταρχική τους προτεραιότητα. Η βοήθεια στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατέληξε να είναι μια μακρινή ανησυχία δεύτερης τάξης – όπως αποδεικνύεται από τον χρόνο που ξόδεψαν μιλώντας για την Ουκρανία έναντι της άμυνας.

Η συζήτηση για την άμυνα διήρκεσε τις περισσότερες από τις 10 ώρες, με τους ηγέτες να κλείνουν τις απόψεις τους για το πώς θα χρηματοδοτήσουν μια αμυντική ενίσχυση 800 δισεκατομμυρίων ευρώ και πόσο από την επένδυσή τους θα ξοδέψουν σε ευρωπαϊκές πηγές έναντι μη κοινοτικών πηγών.

Οι συνομιλίες για την Ουκρανία, ωστόσο, έγιναν και ξεσκονίστηκαν σε περίπου 15 λεπτά, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ. Αυτό τα λέει όλα» καταλήγει το άρθρο του Politico.



Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει