Πώς να καλλιεργήσετε ντομάτες στο σπίτι σας

Οι ντομάτες αποτελούν μια βασική τροφή και δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από τη διατροφή μας· εκτός από το ότι δίνουν ξεχωριστή γεύση σε πολλά φαγητά, διαθέτουν υψηλή θρεπτική αξία και προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο σώμα και στη συνολική μας υγεία.

Όταν καλλιεργείτε τις δικές σας ντομάτες μπορείτε να πείτε με σιγουριά ότι δεν περιέχουν φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις ντομάτες του εμπορίου προκειμένου να φαίνονται φρέσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, είναι πολύ οικονομικές και το αποτέλεσμα είναι 100% βιολογικές, φρέσκες, νόστιμες ντομάτες.

Στο σημερινό άρθρο, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές απλές συμβουλές για να καλλιεργήσετε τις δικές σας βιολογικές ντομάτες στο σπίτι σας, μέσα σε γλάστρες που μπορεί να έχετε ήδη στην αυλή σας. Δώστε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια ώστε να εξασφαλίσετε την επιτυχία της συγκομιδής σας.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή γλάστρα
glastra
Η γλάστρα που θα επιλέξετε είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες για την επιτυχία των ντοματιών. Όσο μεγαλύτερες είναι οι γλάστρες τόσο πιθαντότερο θα είναι να έχετε και καλή παραγωγή.
Φυσικά, τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα όταν φυτεύετε στον κήπο, στη βεράντα ή στο αίθριο όπου έχετε επιπλέον χώρο. Ωστόσο, και χωρίς αυτές τις ανέσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλες γλάστρες.
  • Γενικά, σας προτείνουμε οι γλάστρες που θα χρησιμοποιήσετε να έχουν βάθος τουλάχιστον 50 εκατοστών και ανάλογο άνοιγμα. Αυτό θα δώσει αρκετό χώρο στις ρίζες να αναπτυχθούν.
  • Οι πλαστικές γλάστρες είναι πιο εύκολες στη μετακίνηση.
  • Τέλος, τοποθετήστε ένα μπολ ή ένα ρηχό πιάτο κάτω από τη γλάστρα ώστε να συγκεντρώνονται εκεί τα νερά μετά την αποστράγγιση του χώματος.
Φροντίστε η γλάστρα σας να κάνει καλή αποστράγγιση
Η αποστράγγιση της γλάστρας είναι ακόμη ένας βασικός παράγοντας που αξίζει να θυμάστε. Πρέπει να υπάρχουν τρύπες στο κάτω μέρος της ώστε να διευκολύνεται η αποστράγγιση και να προλαμβάνεται η συσσώρευση μούχλας στο χώμα.
Για να μην φεύγει το χώμα από αυτές τις τρύπες μπορείτε να τοποθετήσετε μια μικρή σίτα κάτω από τη γλάστρα.
Καλό χώμα μεταφύτευσης σε γλάστρα
futochoma
Καλύτερα μην χρησιμοποιήσετε το χώμα του κήπου ή της αυλής σας καθώς μπορεί να περιέχει παράσιτα και ασθένειες που μπορεί να βλάψουν τα φυτά σας.
Μια καλή επιλογή είναι να αναμείξετε 60% ίνες καρύδας με 40% κομπόστ.
Πώς να φυτέψετε τις ντομάτες;
fytema
Εφόσον αγοράσετε σπόρους ντομάτας ή βλαστούς από κάποιο θερμοκήπιο, μπορείτε να τις φυτέψετε στις γλάστρες που έχετε ετοιμάσει.
  • Πρώτα, γεμίζετε το ένα τρίτο της γλάστρας με το χώμα για μεταφύτευση που σας προτείναμε παραπάνω.
  • Τοποθετείτε το βλαστό μέσα σε αυτό το χώμα και προσθέτετε κι άλλο μέχρι να φτάσει στη βάση του φυτού.
  • Πιέζετε ελαφρά το χώμα γύρω από το φυτό έτσι ώστε να είναι σταθερό.
Πότισμα
Το πρώτο πότισμα των φυτών σας θα πρέπει να είναι πλούσιο, διασφαλίζοντας ότι το έδαφος θα είναι αρκετά υγρό. Προσπαθήστε να μην βρέξετε τα φύλλα, τους μίσχους και τη βάση των φυτών σας.
Μετά από αυτό, προσθέτετε μόνο νερό στο χώμα για μεταφύτευση ανάλογα με το πόση υγρασία διατηρεί. Μπορεί να μην χρειάζεται να ποτίζετε καθημερινά.
Ελέγξτε προσεκτικά το χώμα μεταφύτευσης και βεβαιωθείτε ότι είναι ελαφρώς υγρό. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα των φυτών σας καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει από μόνη της προβλήματα.
Πάσσαλοι φυτών
Για να διασφαλίσετε τη σωστή ανάπτυξη των φυτών σας στο σπίτι, είναι σημαντικό να τους παρέχετε στήριξη ενώ ψηλώνουν. Οι πάσσαλοι φυτών θα τα βοηθήσουν να στέκονται ψηλά και σε ευθεία θέση.
Λίπασμα
Μετά από δυο μήνες αρχίστε να χρησιμοποιείτε λίπασμα για να εξασφαλίσετε μια πλήρη και πλούσια συγκομιδή. Μπορείτε να αγοράσετε βιολογικά λιπάσματα από οποιοδήποτε θερμοκήπιο ενώ η ετικέτα τους θα σας ενημερώνει για το πώς πρέπει να τα εφαρμόσετε στα φυτά σας.
Συγκομιδή

Οι ντομάτες ωριμάζουν με αργό ρυθμό και τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τις συλλέξετε. Ωστόσο, ορισμένες δεν θα μπορέσουν να ωριμάσουν τελείως πάνω στο φυτό και γι΄αυτό το λόγο καλό είναι να τις κόβετε και να τις διατηρείτε σε ένα δροσερό μέρος μέχρι να ωριμάσουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει