Προϊστορικό σνακ δεινόσαυρου χαρακτηρίζεται τεράστια ανακάλυψη για την παλαιοντολογία!

Πριν από 150 εκατ. χρόνια, ένας πεινασμένος κομψόγναθος (Compsognathus longipes) καταβρόχθισε μια σαύρα που μοιάζει κάπως με το σημερινό γκέκο.

Μόνο που αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο του γεύμα, καθώς δεν θα ζούσε πολύ ώστε να το χωνέψει.

Παρά το γεγονός ότι το απολίθωμα του δεινόσαυρου ανακαλύφθηκε στη Γερμανία κατά τον 19ο αιώνα και τα απομεινάρια της σαύρας είχαν διατηρηθεί σχεδόν άθικτα, το γεγονός είχε περάσει στα «ψιλά» της παλαιοντολογίας για τόσο και τόσο καιρό.

Όχι όμως πια, καθώς μια νέα μελέτη αποφάσισε να ασχοληθεί στα σοβαρά μαζί της και μας μιλά τώρα για μια σπουδαία παλαιοζωολογική ανακάλυψη, καθώς η προϊστορική σαύρα πρόκειται για εντελώς καινούριο και ολότελα άγνωστο είδος.

Οι ερευνητές του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ονόμασαν μάλιστα το νέο είδος Schoenesmahl dyspepsia, το οποίο σύμφωνα με το «Nature» μεταφράζεται κάπως ως «γευστικό γεύμα που είναι δύσκολο να χωνέψεις»!

Πέρα από τα χωρατά, η ανακάλυψη λογίζεται κεφαλαιώδους σημασίας για την παλαιοντολογία, καθώς δεν είναι καθόλου συχνό να βρίσκουμε απολιθώματα στα στομάχια απολιθωμάτων. Συνέβη πάντως το 2016 στη Γερμανία, όταν παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν έκπληκτοι μέσα σε ένα ορυχείο ένα έντομο μέσα σε σαύρα μέσα σε φίδι! Τέτοια σπανιότατα απολιθώματα επιτρέπουν στην επιστήμη να ανιχνεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια την εξελικτική πορεία της προϊστορικής πανίδας.

Κι αυτή η σαύρα με τη μακριά ουρά που δεν πρόλαβε να χωνευτεί είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακρά βιολογική αλυσίδα…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει