ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αντιπεριφερειάρχης Κολυνδρίνη δημοσιεύει τα στοιχεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και συνιστά προσοχή!

Επιστολή της αντιπεριφερειάρχη στον αναπληρωτή υπουργό Χαρίτση

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με αφορμή την εύλογη ανησυχία των κατοίκων, σχετικά με το ενδεχόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, αλλά και την έντονη οσμή που επικρατεί κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, κρίνει σκόπιμο να ενημερώσει το κοινό, παραθέτοντας τα ακριβή στοιχεία, όπως αυτά καταγράφονται από το Σταθμό Μέτρησης Βόλου που είναι ενταγμένος στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Αέριας Ρύπανσης (Ε.Δ.Π.Α.Ρ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τα οποία είναι αναρτημένα καθημερινά και στο site της Περιφέρειας Θεσσαλίας και μπορεί ο καθένας να τα παρακολουθεί.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία 3272, άρθρο 3 όταν ο μέσος όρος των τιμών ανέρχεται από 51mg έως 100mg θα πρέπει να γίνονται συστάσεις, (κάτι που η Περιφέρεια Θεσσαλίας το έκανε πολλάκις και χωρίς την υπέρβαση του μέσου όρου), σε άτομα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Στο ίδιο άρθρο του Νόμου αναφέρεται ότι όταν ο μέσος όρος της τιμής συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων είναι μεγαλύτερος από 150mg, τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Για την ακόμη καλύτερη προστασία και του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός αποφάσισε τα έκτακτα μέτρα να λαμβάνονται όταν ο μέσος όρος δείχνει 110mg για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων εμφανίζονται κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 20.00 μ.μ. έως 01.00 π.μ.), ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά και εντός ορίων επίπεδα.

Υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, αλλά και της Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη πραγματοποιούν τακτικούς και έκτακτους ελέγχους και τα Σαββατοκύριακα, ελέγχοντας για παράνομες καύσεις στην ύπαιθρο, διενεργούν αυτοψίες και ελέγχους σε εργοστάσια, κάνοντας δειγματοληψίες των υλικών των καύσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές.

Ήδη η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη έχει αποστείλει επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτση, για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους, που θα δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων για τη διερεύνηση της συμμόρφωσης των καυσίμων στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση που διατίθενται στην ελληνική αγορά προς την ισχύουσα νομοθεσία, στο πλαίσιο δράσεων για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη χρήση των καυσίμων αυτών κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018.

Επισημαίνεται, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα όπως αυτά καταγράφηκαν από το Σταθμό, όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος των τιμών ήταν εντός ορίων, με εξαίρεση δύο ημέρες που ήτανε οριακά αυξημένος, με την ισχύουσα 24ωρη μέση οριακή τιμή να είναι στα 50mg, ενώ άνω αυτής απαιτούνται συστάσεις.

Αναλυτικά τη Δευτέρα 20-11-2017 ο μέσος όρος ήταν 22mg, την Τρίτη 21-11-2017 ήταν 30mg, την Τετάρτη 22-11-2017 ήταν 53mg, την Πέμπτη 23-11-2017 ήταν 48mg και την Παρασκευή 24-11-2017 ήταν 51mg. Μικρή υπέρβαση του μέσου όρου παρατηρήθηκε το Σάββατο 25-11-2017 και την Κυριακή 26-11-2017, χωρίς όμως τα αποτελέσματα των μετρήσεων να εμπνέουν καμιά ανησυχία ή να πρέπει να παρθούν έκτακτα μέτρα. Το Σάββατο 25-11-2017 ο μέσος όρος ήταν στα 64mg, ενώ την Κυριακή 26-11-2017 στα 67mg.

Τα αποτελέσματα των τιμών που καταγράφονται καθημερινά, είναι η μόνη αλήθεια. Στην υπέρβαση του ορίου των 50mg μέχρι και τα 100mg δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αλλά εγρήγορσης, κάτι που για εμάς είναι τρόπος ζωής και επιβεβλημένο.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων παρακολουθεί καθημερινά τις τιμές, πραγματοποιεί ελέγχους όπου νομιμοποιείται και πράττει με ευθύνη οτιδήποτε επιτρέπεται από τη Νομοθεσία, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει