Πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη

Πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας που βρίσκονταν στις αποθήκες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) στο λιμάνι της Χοντέιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσαν οι αρχές της Υεμένης.

Το λιμάνι αυτό, το μεγαλύτερο της Υεμένης, είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα η οποία εξαρτάται από τις εισαγωγές προϊόντων και σπαράσσεται εδώ και τρία χρόνια από έναν αιματηρό πόλεμο, ο οποίος έχει προκαλέσει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Η πυρκαγιά κατέστρεψε τεράστιες ποσότητες καυσίμων, ανθρωπιστικής βοήθειας και τροφίμων», δήλωσε εργαζόμενος του PAM, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.

Τοπικός αξιωματούχος της Χοντέιντα επεσήμανε ότι από την πυρκαγιά καταστράφηκαν τέσσερις αποθήκες του PAM, εκτιμώντας ότι σε αυτές βρίσκονταν 50 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι ζήτησε από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στη χώρα να διεξάγουν έρευνα για να καθορίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ο Άμπντελ Ράγκιμπ Φατχ, υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπονόησε ότι για την πυρκαγιά ευθύνονται οι Χούτι που ελέγχουν τη Χοντέιντα και ζήτησε να «τιμωρηθούν οι δράστες του εγκλήματος αυτού».

Περίπου 22,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο μεταξύ η αντιαεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε χθες Σάββατο έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούτι εναντίον της πόλη Ναζράν, ανακοίνωσε ο αραβικός συνασπισμός που δρα στην Υεμένη, κάνοντας λόγο για έναν Ινδό τραυματία.

Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε στις 10:16 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, ο Σαουδάραβας συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι. «Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε προς τη Ναζράν στα τυφλά και με στόχο να πλήξει κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.

«Αναχαιτίστηκε επιτυχώς και τα συντρίμμια του που έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή τραυμάτισαν ελαφρά έναν Ινδό πολίτη», εξήγησε ο αλ Μάλικι.

Επανέλαβε μάλιστα τις κατηγορίες ότι το Ιράν στηρίζει στρατιωτικά τους Χούτι με στόχο «να πλήξει την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας, της περιοχής και του κόσμου».

Το Saba μετέδωσε ότι ο πύραυλος είχε στόχο ένα στρατόπεδο της Σαουδαραβικής Εθνοφρουράς στη Ναζράν και πρόσθεσε ότι προκάλεσε νεκρούς και υλικές ζημιές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει