Ράλι για ομόλογα, τραπεζικές μετοχές μετά το Eurogroup

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι αγορές τη συμφωνία του Eurogroup για την επομένη της λήξης του προγράμματος. Παρά το γεγονός ότι συνοδεύεται από άκρως απαιτητικές δεσμεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους και ειδικά για τα πρωτογενή πλεονάσματα και κόντρα στους αστερίσκους, που βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα, οι επενδυτές δείχνουν να πιστεύουν ότι δίνει αυτό που χρειάζεται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το ελληνικό ενεργητικό.

Στον απόηχο της απόφασης για το αποθεματικό ασφαλείας των 24 δισ. ευρώ και την δεκαετή επιμήκυνση των δανείων του EFSF, έχουμε ένα ράλι των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και των τιμών των ομολόγων στην αγορά κρατικού χρέους, με τις αποδόσεις των τελευταίων να επιστρέφουν σε επίπεδα, που είχαν να συναντήσου από τις αρχές Μαΐου, πριν ακόμη αρχίσουν στις αγορές οι αναταράξεις εξ Ιταλίας.

Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να ενισχύεται έως και 2,3% και στις 13:30 ώρα Ελλάδος παρουσιάζει άνοδο 1,5%, με την αξία των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 46 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 3%, ενώ νωρίτερα κατέγραφε κέρδη έως 3,6%. Έντονο είναι επίσης το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του κλάδου τηλεπικοινωνιακών, που εξασφαλίζει επίσης κέρδη της τάξης του 3%, ενώ με άνοδο μεγαλύτερη του 2% ακολουθεί ο κλάδος προϊόντων προσωπικής φροντίδας.

Πάρτι και στην αγορά ομόλογων με την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού να κάνει «βουτιά» 17 μονάδων βάσης στο 4,07%. Σύμφωνα με το Bloomberg κινείται πλέον 25 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα και 140 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017. Μεγάλη πτώση και για την απόδοση του πενταετούς, που κινείται κοντά στο 3,18%.