“Red Alert” στον Λευκό Οίκο


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020, 10:04

Ενεργοποιήθιηκαν ήδη όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας στις ΗΠΑ που αφορούν τη λεγόμενη αλυσίδα διακυβέρνησης τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι θετικός στον Covid-19.

Εάν και εφόσον ο Τραμπ ασθενήσει σοβαρά από τον κορωνοϊό και άρα θα χρειαστεί ειδική φροντίδα και θεραπεία, τότε και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τις εξουσίες του σύμφωνα με την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μάικ Πενς.

Σε περίπτωση που και ο Πενς ασθενήσεις, καθήκοντα προέδρου θα εξασκεί η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, η οποία ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών. Αυτά προβλέπουν τα πρωτόκολλα και οι συνταγματικές διατάξεις. Ωστόσο, ήδη εδώ και μερικές ώρες σοβαροί αναλυτές ασχολούνται με το πρόβλημα που πιθανόν προκαλείται στη διαχείριση σημαντικών θεμάτων ασφαλείας, επίκαιρα ή διαχρονικά, τα οποία αφορούν τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η αναλύτρια σε θέματα ασφαλείας Σαμάνθα Βίνογκραντ ανέφερε στο CNN πως ώρες πριν βγουν θετικές οι διαγνώσεις για τον Πρόεδρο και τη Μελάνια Τραμπ, σήμανε κόκκινος συναγερμός στον Λευκό Οίκο. Εκτός από τον πρόεδρο που είναι θετικός στον Covid-19 και δεδομένου ότι έρχεται σε επαφή και συνεργάζεται συχνά και σε πολύ μικρές αποστάσεις με δεκάδες ανώτατα στελέχη της αμερικανικής διακυβέρνησης, θεωρείται ότι και άλλα μέλη της ανώτατης βαθμίδας διοίκησης στον Λευκό Οίκο, θα έχουν οπωσδήποτε μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος που τέθηκε σε καραντίνα, αλλά προφανώς θα τεθούν επίσης κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα ασθενήσουν. Το σίγουρο είναι πολλά στελέχη και ο Πρόεδρος που δεν έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί, δεν θα είναι σε θέση να εξασκήσουν τα καθήκοντα τους,.

Κατά τη Σαμάνθα Βίνογκραντ η κυβέρνηση είναι ευάλωτη αυτή τη στιγμή. «Ο Πρόεδρος έχει προσβληθεί από έναν θανατηφόρο ιό. Παρακολουθούμε κάτι που μοιάζει πάρα πολύ με επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Homeland. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σε καραντίνα και δεν είναι σε θέση να εξασκήσει πλήρως τα καθήκοντα του ως αρχηγός. Βάσει αυτής της διάγνωσης μπορούμε να πούμε ότι είναι αδύνατον να παραταχθεί πλήρης ομάδα στο κατάστρωμα κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κενά στην εθνική μας ασφάλεια».

Η Σαμάνθα Βίνογκραντ χρησιμοποιεί μεταφορά την έννοια του καταστρώματος, αναφερόμενη στη γέφυρα και την κουβέρτα, θέλοντας να επισημάνει ότι η ομάδα κρούσης του Λευκού Οίκου δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εκτελέσει πλήρως τα καθήκοντά της.

Βρισκόμαστε μόλις 33 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών με έναν εκ των δύο υποψηφίων, τον Πρόεδρο Τραμπ, να είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει την προεδρική του καμπάνια, τουλάχιστον για 14 ημέρες. Εάν και εφόσον εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας, θα είναι υποχρεωμένος αυτός και η ομάδα του να εξηγήσουν στους αμερικανούς πολίτες γιατί εξαρχής επιχείρησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της πανδημίας και προέτρεψαν Πολιτείες, πόλεις και κοινότητες, να ανοίξουν ανεξέλεγκτα σχολεία και επιχειρήσεις, παρά την αντίθετη στάση των επιδημιολόγων. Αυτά επισημαίνει ο βρετανικός Guardian στο πρωτοσέλιδο του την Παρασκευή.

Είναι πλέον δεδομένο ότι ο Τραμπ και η σύζυγος του προσεβλήθησαν από τον Covid-19 κατά τη διάρκεια των πρόσφατων μετακινήσεων τους στο Κλίβελαντ για το debate και κατόπιν στη Μινεσότα για την προεκλογική εκδήλωση της Τετάρτης που μας πέρασε. Και στις δύο αυτές μετακινήσεις βρισκόταν μέσα στο προεδρικό ελικόπτερο Marine One η προεδρική σύμβουλος Hope Hicks, πρώην μοντέλο, μόλις 31 ετών, η οποία έχει παρουσιάσει συμπτώματα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια εθεάθησαν πολλές φορές τα τελευταία 24ωρα να συνομιλούν χωρίς μάσκα και από κοντινή απόσταση, εντός κλειστών χώρων, με την προεδρική σύμβουλο. Ήταν δηλαδή αυτονόητο σχεδόν πως θα προσβληθούν από τον Covid-19.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει