Σ. Αραβία: Ανθρωπιστική βοήθεια 1,5 δισ. δολαρίων προς την Υεμένη

Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων προς την Υεμένη ανακοίνωσε σήμερα η Σαουδική Αραβία στον απόηχο των επικρίσεων της Δύσης για τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη χώρα και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς με θύματα χιλιάδες αμάχους, κατάσταση που έχει επιφέρει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας αερογέφυρας ανάμεσα στο Ριάντ και την επαρχία Μαρίμπ, στην κεντρική Υεμένη, με πτήσεις καθημερινά αεροσκαφών C130 που θα μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια, υπενθυμίζοντας ότι στις 17 Ιανουαρίου, η Σαουδική Αραβία μετέφερε 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Υεμένης, που λειτουργεί από το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου έχει εγκατασταθεί από το 2015 η κυβέρνηση την οποία υποστηρίζει το Ριάντ και η οποία εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Σαναά από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι 17 διάδρομοι θα δημιουργηθούν σε έξι σημεία εισόδου στη χώρα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την μεταφορά της βοήθειας με πλήρη ασφάλεια προς τις ΜΚΟ που λειτουργούν στο έδαφος της Υεμένης.

Η Υεμένη, η πιο φτωχή χώρα της Μέσης Ανατολής, βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και τρία χρόνια. Στον πόλεμο αυτόν έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 9.200 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί σχεδόν 53.000. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο» και προειδοποιεί τακτικά για τον κίνδυνο να ενσκήψει λιμός σε μεγάλη κλίμακα στη χώρα.