Σε 6 μήνες ολοκληρώνεται η λιμνοδεξαμενή Ξηριά στον Αλμυρό

Επίσκεψη Κ. Αγοραστού στο έργο από το οποίο πρόκειται να αρδεύονται 8.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών

Διαβάστε την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Σε 6 μήνες ολοκληρώνεται το έργο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά στον Αλμυρό, χάρη στο οποίο αποταμιεύονται 4 εκατομμύρια κυβικά νερού για την άρδευση περισσότερων από 8.000 στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών στην περιοχή. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και τον δήμαρχο Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, μετά την επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποίησε προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, δήλωσε: « Η λιμνοδεξαμενή Ξηριά, είναι ένα έργο ζωής, γιατί είναι έργο παραγωγής και δημιουργίας. Ένα χρήσιμο έργο ουσίας, αρδευτικό και υδρευτικό, προϋπολογισμού 24 εκατομμυρίων ευρώ και κόστους 17 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα έργο που εκτείνεται σε 400 στρέμματα περίπου και σε 6 μήνες από σήμερα ολοκληρώνεται, δίνονται τη δυνατότητα να αποταμιεύονται 4 εκατομμύρια κυβικά νερού για την άρδευση 8.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ την επίβλεψη του έργου έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Για την απρόσκοπτη συνέχεια και λειτουργία του έργου, χρειάζεται το Υπουργείο να δημοπρατήσει τα δίκτυα άρδευσης και το έργο του αγωγού μεταφοράς νερού στον ταμιευτήρα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδικεί προς αυτή την κατεύθυνση και συνεχίζει να διεκδικεί, σε συνεννόηση και συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό. Ευχαριστώ τις Υπηρεσίες μας και όλους όσοι σε αυτή την δύσκολη περίοδο για την κοινωνία και την οικονομία εργάζονται συστηματικά, προκειμένου να αποδώσουμε μεγάλα έργα που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή, δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν χρήμα στην τοπική, πραγματική οικονομία» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, υπογράμμισε: «Μέσα στο πλαίσιο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και σε μια Περιφέρεια Θεσσαλίας άκρως περιβαλλοντική, ένα ακόμη έργο φτάνει στο τελικό του στάδιο. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την περιοχή, καθότι θα αρδεύεται μεγάλη έκταση του Δήμου Αλμυρού με νερό σε ελάχιστη τιμή, χωρίς γεωτρήσεις. Αποφεύγεται πλέον η περιβαλλοντική καταβαράθρωση των περιοχών και επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των νερών που έχουμε σε μεγάλη ποσότητα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο σωστός προγραμματισμός, η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η έγκαιρη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουμε στα έργα, καταδεικνύει και την αποτελεσματικότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας . Η λιμνοδεξαμενή Ξηριά μαζί με άλλα δύο αντίστοιχα φράγματα που υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση των αγροτών για τη δημιουργία ενός καινούργιου αγροτικού προϊόντος».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος δήλωσε: « Βρεθήκαμε σήμερα στο έργο της Λιμνοδεξαμενής του Ξηριά για να ενημερωθούμε για την πορεία των εργασιών. Το έργο ολοκληρώνεται σε 6 μήνες και σχεδιάζουμε την επόμενη φάση, που είναι τα δίκτυα μαζί με τον αγωγό για τη διανομή του νερού τους αγρότες. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, με το οποίο ο Περιφερειάρχης πραγματικά ασχολήθηκε και ασχολείται. Η παρέμβασή του είναι σημαντική έτσι ώστε το έργο να ολοκληρωθεί και να είναι λειτουργικό και χρήσιμο για τους αγρότες σε μια εποχή που είναι δύσκολη και χρειαζόμαστε την αγροτική παραγωγή».

Η Λιμνοδεξαμενή Ξηριά

Σκοπός του έργου είναι η συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξηριά για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών της περιοχής. Η έκταση που έχει επιλεγεί για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. δυτικά της Ευξεινούπολης. Το κυρίως έργο περιλαμβάνει φράγμα υδροληψίας κατά μήκος του «Ξηριά», αγωγούς μεταφοράς νερού από το φράγμα υδροληψίας μέχρι τη λιμνοδεξαμενή με ενδιάμεσο σταθμό μια δεξαμενή καθίζησης μικρότερων διαστάσεων. Επίσης, η λιμνοδεξαμενή θα είναι διαστάσεων 600 Χ 600 μέτρα και η χωρητικότητα της υπολογίζεται περίπου στα 4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή υπερχειλιστή και κατάλληλης διώρυγας όδευσης από το χείμαρρο. Επιπλέον, στη φάση μελέτης εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής αρδευτικών και υδρευτικών αυλάκων με σκοπό την εξυπηρέτηση άρδευσης παρακείμενων εκτάσεων. Υπολογίζεται ότι η αρδευτική δυνατότητα είναι ικανή να καλύψει 8.000 στρέμματα της περιοχής, καθώς επίσης και υδρευτικές ανάγκες του Δήμου Αλμυρού μετά από κατάλληλη επεξεργασία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει