Σε κλίμα ιστορικής και αγωνιστικής μνήμης η εκδήλωση στο Καζανάκι

Ανακοινώθηκε η ανακατασκευή του μνημείου

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Μέσα σε κλίμα ιστορικής και αγωνιστικής μνήμης, με τη συμμετοχή αρκετών συγγενών εκτελεσμένων, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Καζανάκι όπου από τον Δεκέμβριο του 1947 μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1949 ήταν χώρος εκτέλεσης μελών του ΚΚΕ, αγωνιστών δίπλα του και μαχητών του ΔΣΕ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλία από τον Θανάση Βογιατζή, αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, παρέμβαση από τον εικαστικό Κώστα Κομνηνό και ομιλία από το Βασίλη Μεταξά, γραμματέα της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ. Ακολούθησε σύντομο μουσικό αφιέρωμα και προσκλητήριο νεκρών.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε η ανακατασκευή του μνημείου για τις ανάγκες του οποίου θα δοθεί μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί με την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη – Δεκέμβρη. Όπως τόνισε ο Βασίλης Μεταξάς, γραμματέας της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ στο τέλος της ομιλίας του: «Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης και υποσχόμαστε ότι του χρόνου, θα είμαστε εδώ, στα εγκαίνια του νέου μνημείου, πιο δυνατοί, με πιο δυνατό ΚΚΕ». Μάλιστα στον περιβάλλοντα χώρο ήταν ανηρτημένη σε προσχέδια η εικαστική πρόταση του ζωγράφου – εικαστικού Κώστα Κομνηνού που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια του νέου μνημείου. Ενώ, για την οικονομική ενίσχυση έχει κυκλοφορήσει από την ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ πρωτότυπο και όμορφο πολύπτυχο με ντοκουμέντα, φωτογραφίες και γράμματα εκτελεσμένων και τα ονόματά τους. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης μίλησε στην εκδήλωση για το έργο και τόνισε ότι: «θέμα της πρότασης είναι η αναπαράσταση της εκτέλεσης. Αποτελείται από επτά φιγούρες ανδρών και γυναικών σε φυσικό μέγεθος. Τα σχέδια που εκτίθενται είναι από μολύβι που θα μετουσιωθούν σε έργα από μέταλλο. Στο έργο δεν θα υπάρχει επιφάνεια κάτω από αυτές, για να έχουμε ένα ίχνος από αυτές τις μορφές που εκτελούνται, ενώ με τον φωτισμό θα δίνεται η αίσθηση του πλήθους.»

Στον χαιρετισμό του ο Θανάσης Βογιατζής, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ Βόλου τόνισε μεταξύ άλλων :
«… Παρελήφθησαν την 4.30 πρωϊνή και οδηγήθησαν στον τόπο εκτέλεσης οι καταδιακασθέντες υπό του εκτάκτου στρατοδικείου Βόλου…». Αυτή η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε δύο φορές στις τοπικές εφημερίδες την επόμενη ημέρα στις πρώτες  εκτελέσεις. Μετά τίποτα. Μόνο οι αποφάσεις των εκτάκτων Στρατοδικείων… Τόπος εκτέλεσης : Καζανάκι…….. Όταν οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας έβλεπαν κάποιο σούρουπο να διασχίζει το κέντρο του Συνοικισμού στρατιωτικό αυτοκίνητο και αυτό είχε κατεύθυνση διά της οδού Μαιάνδρου, την οδό Καζανάκι, έλεγαν «αύριο το πρωϊ, θα έχουμε εκτελέσεις…». Όλο το βράδυ οι στρατιώτες έμεναν στον χώρο εκείνο που τα ξημερώματα θα έφερναν τους άνδρες, τις γυναίκες, τους νέους, τις νέες για εκτέλεση. Νωρίς τα ξημερώματα, τους έφερναν από τις φυλακές της Αλεξάνδρας και από το «Νεκροθάλαμο» ή από την φυλακή της πλατείας Ρήγα Φεραίου, όπου τους είχαν βάλει μετά την απόφαση του Έκτακτου στρατοδικείου Βόλου, περιμένοντας, μέχρι την οριστική υπογραφή της απόφασης και της απόρριψης «της αίτησης Χάριτος» που μπορεί να είχε καταθέσει ο καταδικασθείς ή η καταδικασθείσα. Όταν γίνονταν η εκτέλεση, τα πτώματα των νεκρών ανάκατα τα κατέβαζαν από το σημείο εκείνο του Σαρακηνού μέχρι το Νεκροταφείο, με τα κάρα της δημαρχίας και τα έριχναν σε έναν λάκκο που είχαν ανοίξει. Στην αρχή. Μετά όταν αυξήθηκε ο αριθμός των εκτελεσθέντων έβαλαν ένας «Τζέϊμς» ανοικτό του στρατού να κάνει την δουλιά αυτή. Το πρωί που έβγαιναν οι λίγοι κάτοικοι της περιοχής και έπαιρναν την οδό Καζανάκι για να πάνε στις δουλιές τους, οι μικροί μαθητές να πάνε στο σχολείο τους, έβλεπαν σταλαμίδες αίμα, πάνω στο χώμα του δρόμου. Πήγαιναν λίγο πιο πέρα για να μην πατήσουν το ζεστό αίμα των συμπολιτών τους, των αγωνιστών και αγωνιστριών…»

Στην ομιλία του ο Βασίλης Μεταξάς, γραμματέας της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ ανέφερε:

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,

Σήμερα τιμάμε εδώ, στα αιματοβαμμένα χώματα του Σαρακηνού, στο Καζανάκι, τις δεκάδες μελών του τιμημένου ΚΚΕ, των αγωνιστών δίπλα στο Κόμμα, των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι στις κάνες του εκτελεστικού αποσπάσματος του αστικού κράτους και με τη θυσία τους έμειναν στις καρδιές και στην ψυχή του εργατικού – λαϊκού κινήματος της χώρας και της περιοχής μας, νίκησαν το θάνατο, υψώθηκαν μέχρι τον ήλιο.
Αυτοί ήταν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας. Ήταν άνθρωποι βγαλμένοι από την εργατική τάξη, το λαό. Και πρωτοπόροι γιατί ήταν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, αγωνιστές με το ΚΚΕ.

Τιμάμε τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Βόλο και στη Μαγνησία που όσες προσπάθειες και αν έκανε το αστικό κράτος να τις διαλύσει – τρεις φορές εξάρθρωσε τον παράνομο μηχανισμό –  γέμιζαν με νέα μέλη, γνωρίζοντας τις κακουχίες και ότι πολύ πιθανό να είναι οι επόμενοι που θα βάψουν με το αίμα τους το Καζανάκι, αλλά έμπαιναν με θέληση και αποφασιστικότητα στις γραμμές του ΚΚΕ, γνωρίζοντας ότι για να πάει μπροστά ο αγώνας, για να πάει μπροστά η κοινωνία, χρειάζεται γερό ΚΚΕ, με γερές οργανώσεις, καρφί στο μάτι του ταξικού αντιπάλου.

Τιμάμε μέσα από έναν-έναν τους συντρόφους μας εκτελεσμένους, όλα τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, που όπως σε κάθε φάση της ταξικής πάλης δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, με ανιδιοτέλεια, με αυτοθυσία, έτσι και τότε, σε συνθήκες ένοπλης αναμέτρησης για την εξουσία, ήταν μπροστά, στην πρώτη γραμμή.

Οι δικές μας εκδηλώσεις για την ηρωική, 100χρονη ιστορία του τιμημένου ΚΚΕ, που στα χρυσά γράμματά της έχει και το Καζανάκι, δεν είναι εκδηλώσεις μουσείου.

Βγάζουμε συμπεράσματα – διδάγματα για την ταξική πάλη σήμερα. Γινόμαστε πιο ικανοί, πιο δυνατοί για να πρωτοστατήσουμε στους σύγχρονους αγώνες, για να μπούμε μπροστά στις σημερινές συνθήκες που απαιτούν την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Εδώ στο Καζανάκι, καταρρίπτεται το θολό πέπλο που τυλίγει το αστικό κράτος, οι ψεύτικες διακηρύξεις για δημοκρατία και ελευθερία που δήθεν μπορεί να υπάρχει σε μια ταξική κοινωνία, σε μια κοινωνία που κουμάντο κάνει μια χούφτα παράσιτα, βιομήχανοι, εφοπλιστές, επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι ελέγχουν την οικονομία και οι οποίοι ζουν από τα βάσανα, τον ιδρώτα και το αίμα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη, των βιοπαλαιστών αγροτών. Όταν η εξουσία τους αυτή κλονίζεται, δεν διστάζουν ούτε στιγμή να βγάλουν αυτό το πέπλο και να δείξουν το πραγματικό – ταξικό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας.

Τρεις μέρες πριν την πρώτη εκτέλεση εδώ στο Καζανάκι, στις 14 Δεκέμβρη του 1947, οι καλύτεροι εκπρόσωποι των συμφερόντων της αστικής τάξης σε κάθε χώρο, όπως στο συνδικαλιστικό κίνημα με τον τότε πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βόλου, στην τοπική διοίκηση με τους Δημάρχους Βόλου, Νέας Ιωνίας, τους πρόεδρους των κοινοτήτων της περιοχής, μαζί με τους ίδιους τους αστούς της περιοχής, βιομήχανους και μεγαλεμπόρους, μαζεύτηκαν σε κοινή συγκέντρωση και εξέδωσαν ψήφισμα που ζητούσε:

«Ριζική εκκαθάρισις… δι’ αποβολής των κομμουνιστών υπαλλήλων από τις δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις… Να εκτελεσθούν οι καταδικασθέντες υπό του Εκτάκτου Στρατοδικείου Βόλου, διότι η αναστολή εκτέλεσης προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα και δίδεται η εντύπωση και επιχειρήματα εις τους καπεταναίους που λένε στους οπαδούς τους «δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς». Τρεις μέρες μετά έγινε η πρώτη εκτέλεση στο Καζανάκι.

Τους πρώτους μήνες του 1949 οι αστικές φυλλάδες της πόλης μας, δήθεν για να διαπομπεύσουν, δημοσιεύουν φωτογραφίες και ονόματα οικονομικών ενισχυτών του ΚΚΕ, με απαίτηση αυτοί να δικαστούν και να εκτελεστούν όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους. Ασφαλώς πέτυχαν το αντίθετο. Να δυναμώσουν το πείσμα για την ολόπλευρη ενίσχυση του Κόμματος. Τα ονόματα που δημοσίευσαν, δήθεν για να διαπομπεύσουν, εμείς τα μνημονεύουμε στο πλάι των υπόλοιπων αγωνιστών και μαχητών της περιόδου. Είναι οι Παγωνόπουλος Στάυρος, Νικόλαος Σταμάτης, Γανωτής Γιάννης, Θρασύβουλος Αρμάγος.

Μέσα από εσάς τιμάμε όλους όσους με το υστέρημά τους, με την προσωπική τους συμβολή, από το μετερίζι της οικονομικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, αποτελούν το στήριγμα για να μπορεί το Κόμμα, να υπάρχει, να είναι γερό, να ανταποκρίνεται στο ύψος των απαιτήσεων της πολιτικής, ιδεολογικής και πρακτικής πάλης σε όλες τις συνθήκες.

Τα παραπάνω παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ. Σήμερα, που προσπαθούν με το νέο νόμο για τα οικονομικά των Κομμάτων, να βάλουν επιπλέον εμπόδια στη δράση του ΚΚΕ, ζητώντας μας να δώσουμε τα ονόματα, τα ΑΦΜ, τους αριθμούς ταυτότητας όλων όσων ενισχύουν με κουπόνι το ΚΚΕ, παράλληλα με τη βρώμικη επίθεση που ξεκινά και κατευθύνεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους μηχανισμούς που στηρίζουν και προσπαθούν να περάσουν ότι το ΚΚΕ είναι ίδιο δήθεν με τα άλλα αστικά κόμματα τα οποία είναι βουτηγμένα στη διαφθορά και τις υπόγειες συναλλαγές.

Δηλώνουμε ότι: Δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα στοιχείο των μελών και φίλων, των απλών εργαζόμενων και των ενισχυτών του ΚΚΕ, ο κόσμος να χαλάσει. Έχοντας επίγνωση των συνεπειών. Μας δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο για να πετύχουμε στην Οικονομική Εξόρμηση που έχει προκηρύξει η Κ.Ε. για τους μήνες Νοέμβρη – Δεκέμβρη.

Προστίθεται αυτός ο λόγος, αυτό το κίνητρο, στην πρωτοβουλία που ανακοινώνουμε σήμερα, για την ανακατασκευή του μνημείου εδώ στο Καζανάκι, ώστε με το νέο έργο, με την αφιλοκερδή δουλειά του Κώστα Κομνηνού, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά, με την προσπάθεια όλων μας, να φτάσει το κουπόνι, η κάρτα ενίσχυσης για το Καζανάκι και οι υπόλοιπες εκδόσεις που είναι προγραμματισμένες τις επόμενες μέρες, να φτάσουμε σε κάθε λαϊκό σπίτι.

Για να ενισχύσει οικονομικά ο κάθε εργαζόμενος, νέος για: Ισχυρό ΚΚΕ, για το νέο μνημείο των αλύγιστων εκτελεσμένων στο Καζανάκι.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,
Οι αγωνιστές, λοιπόν, σήμερα, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, και οι μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, που προβληματίζονται, ψάχνουν να βρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους, στο γιατί τα πράγματα είναι όπως είναι, μπορούν να σκύψουν στα διδάγματα και συμπεράσματα από την πορεία της ταξικής πάλης στη χώρα μας, που πάντα είχε επικεφαλής το ΚΚΕ.

Η έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας περιόδου 1918-1949, που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Νοέμβρη, μέρα που συμπληρώνει το Κόμμα μας τα 100 του χρόνια, αποτελεί τεράστια συμβολή σε αυτή την προσπάθεια. Το Δοκίμιο δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι κομμουνιστή, αγωνιστή, ανθρώπου του μόχθου που «δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό».

Η γνώση της ιστορίας, των συμπερασμάτων που τροφοδοτούν τη σύγχρονη επαναστατική στρατηγική, η βαθιά κατανόηση της πορείας της ταξικής πάλης, το γεγονός ότι αυτή δεν προχωράει ευθύγραμμα, αλλά με ζιγκ-ζαγκ, με προσωρινές οπισθοχωρήσεις που όμως με δυνατό Κομμουνιστικό Κόμμα μπορούν να προετοιμάσουν τις επόμενες απότομες εξελίξεις που περικλείονται αντικειμενικά στην ίδια την πορεία του καπιταλισμού, η αντοχή που απαιτείται σήμερα, μαζί με την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για να δυναμώνει η στρατιά των μαχητών, των κομμουνιστών, των αγωνιστών του εργατικού – λαϊκού κινήματος, είναι τα σημερινά όπλα, το σημερινό «τουφέκι στον ώμο».

Σήμερα που οι βιομήχανοι και εφοπλιστές, οι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας και οι διεθνείς σύμμαχοί τους έχουν βρει ένα καλό άτι για τη διαχείριση του σάπιου συστήματός τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκε ότι μπορεί να συνεχίσει τη βρώμικη δουλειά των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εγκλωβίζοντας λαϊκές δυνάμεις, αριστερό κόσμο, προβάλλοντας μια δήθεν προοδευτική ρητορεία, αξιοποιώντας το παρελθόν οπορτουνίστικων δυνάμεων που όμως αποβλήθηκαν από το κομμουνιστικό κίνημα, πλασάροντας το δήθεν νέο, παρέχοντας στην εγχώρια και ξένη τάξη του κεφαλαίου το πλεονέκτημα της λαϊκές, της νεανικής συναίνεσης στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

H τελευταία εξέλιξη, με την ανακοίνωση νέων αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα, ανάμεσά τους και στο Βόλο, έρχεται να προστεθεί στα μέτρα για τις συντάξεις, στα αιματοβαμμένα πλεονάσματα, στο τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος – ιδιαίτερα για τους νέους, στην κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία.

Στη χτεσινή ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε ωμά ότι όχι μόνο δεν διαφωνεί με τις δηλώσεις Καμμένου στην Αμερική, όπως δήθεν θέλουν να παρουσιάζουν διάφορα στελέχη του για να συνεχίζουν να θολώνουν και να μπερδεύουν ιδιαίτερα κόσμο αριστερό που τους πίστεψε, αλλά ότι επιπλέον αυτή η «αναβάθμιση» όπως τη βαφτίζουν, της πιο βαθιάς εμπλοκής στις ευρωατλαντικές επιδιώξεις στην περιοχή, είναι «εθνικό συμφέρον».

Απέδειξε για άλλη μια φορά ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ μια πολιτική δύναμη που τάχα δεν τα κατάφερε «γιατί αν και ήθελε εμποδίστηκε από τα μεγάλα, εγχώρια και ξένα συμφέροντα». Όταν μιλάνε για εθνικό συμφέρον εννοούν τις απαιτήσεις  του ΣΕΒ και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων. Δηλαδή:

Στο εσωτερικό: Φοροελαφρύνσεις, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές, χρηματοδότηση επενδύσεων, κίνητρα, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, πλειστηριασμούς, κατασχέσεις λογαριασμών, μέτρα καθήλωσης του εισοδήματος και των δικαιωμάτων, τον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμού, που πρόσφατα κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία.
Και στο εξωτερικό: την παραπέρα εμπλοκή στις επικίνδυνες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στα βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, καθώς και των ΗΠΑ με την Κίνα η ελληνική κυβέρνηση παίρνει πρόθυμα μέρος για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης. Οργανώνει στρατιωτικές και οικονομικές συμφωνίες με το Ισραήλ, τον σφαγέα του παλαιστινιακού λαού και άλλων λαών της περιοχής, αδυνατίζει συνολικά η δυνατότητα της αμυντικής θωράκισης της χώρας και προστασίας των νησιών μας, δείχνει πρόθυμη να πάρει ακόμα πιο ενεργό μέρος σε στρατιωτικοπολιτικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις κατά άλλων λαών της περιοχής, όπως στη Συρία, στο Ιράν, έχει παραδώσει όλες τις στρατιωτικές υποδομές, ναυπηγεία, λιμάνια, ό,τι χρειάζεται για να εδραιωθεί ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην περιοχή.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ βλέπουν το ΣΥΡΙΖΑ να τους παίρνει την μπουκιά από το στόμα και η όποια κριτική τους – όπως για παράδειγμα τώρα με τις δηλώσεις Καμμένου – είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει διγλωσσία, δεν έχει τη σταθερότητα που απαιτείται για να προωθήσει όλα τα παραπάνω για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Επιβεβαιώνεται πλήρως σε όσα έλεγε το ΚΚΕ το 2012 και το 2015 που πρωτοανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το τιμόνι της διακυβέρνησης. Ιδιαίτερα οι αριστεροί άνθρωποι που πίστεψαν στις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα. Για το κόμμα εκείνο που είναι το καλύτερο πλυντήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ο μεντεσές όπως τον αποκάλεσε ο αμερικανός πρέσβης.

Το επόμενο διάστημα χρειάζεται να σημάνει ξεσηκωμός, απ’ το λαό και τη νεολαία. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων. Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να δυναμώσει η κοινή πάλη κι αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά. Είναι ανεπιθύμητοι οι Αμερικανοί φονιάδες στο Στεφανοβίκειο και το Βόλο! Η πρώτη απάντηση, την Τρίτη 23 Οκτώβρη, στις 6:30, στην πλατεία Πανεπιστημίου, πρέπει να γίνει η αφετηρία αυτού του ξεσηκωμού.

Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι φίλοι και συνεργαζόμενοι, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, σε αυτή την πανστρατιά υπεράσπισης της ειρήνης, της κυριαρχίας, των δικαιωμάτων και της ευημερίας του ελληνικού λαού, όπως κάλεσε το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματός μας.

Σύντροφοι και φίλοι,
Δίνουμε τις τωρινές μάχες με την ακλόνητη πεποίθηση ότι η τελική νίκη θα είναι της εργατικής τάξης και του λαού. Δόξα και τιμή στους εκτελεσμένους κομμουνιστές και αγωνιστές στο Καζανάκι. Συνεχίζουμε με την ίδια πίστη και αποφασιστικότητα. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης και υποσχόμαστε ότι του χρόνου, θα είμαστε εδώ, στα εγκαίνια του νέου μνημείου, πιο δυνατοί, με πιο δυνατό ΚΚΕ.
Δόξα και τιμή στους συντρόφους μας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει