Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο κ. Σκοτινινιώτης;

ΑΡΘΡΟ του Γιώργου Μουλά, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλου

Με το χθεσινό άρθρο του, που τιτλοφορείται «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο Βόλος», ο κ. Σκοτινιώτης επιτίθεται εναντίον της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βόλου για κάποια θέματα. Ο ίδιος θα μπορούσε να είναι σήμερα δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, της οποίας ηγήθηκε το 2014. Καλομαθημένος γαρ, δεν άντεχε την κριτική, που εισέπραττε για τις ημέρες και τα έργα κατά την θητεία του σαν δήμαρχος Βόλου, γι’ αυτό, σαν πραγματικός ρίψασπις, το έβαλε στα πόδια παραιτούμενος.

Επανέρχεται, ασκώντας με το άρθρο του κριτική στην Δημοτική Αρχή, που πρέπει, ευθύς εξ αρχής, να επισημάνω ότι είναι αναληθής και διαστρεβλωτική. Αν ήταν δημοτικός σύμβουλος, που θα έπρεπε, όπως κάθε συνεπής πολιτικός, που σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, θα μπορούσε κάλλιστα να διατυπώνει τις απόψεις και τις αντιρρήσεις του εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου. Όφειλε να εκπληρώσει τα καθήκοντα του στην αντιπολίτευση, με τα οποία τον επιφόρτισε ο λαός του Βόλου. Από την στιγμή όμως, που αποχώρησε, δεν έχει κανένα νόημα η εκ νέου αναφορά του και μάλιστα προεκλογικά, σε θέματα, στα οποία παραπληροφορεί τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, στο έργο της αποχέτευσης της Νέας Αγχιάλου ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ ενώ αντιθέτως, το έργο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς προς απογοήτευση του ιδίου και των πολιτικών του φίλων.

Για το έργο του Δημοτικού Θεάτρου, για το οποίο υπήρξε λάθος εκτίμηση και σχεδιασμός, προβλεπόταν πολύ μεγάλη στήριξη του κτιρίου, σύμφωνα με τις μελέτες, που είχαν εμφανιστεί. Αυτό στην πράξη σήμαινε σχεδόν διπλάσιο κόστος της ανακατασκευής του θεάτρου. Η σημερινή Δημοτική Αρχή πέτυχε την απεμπλοκή των τεχνικών θεμάτων και προχώρησε στην μεγάλη συγχρηματοδότηση του έργου με την Περιφέρεια. Αν είχαμε μείνει στους επί Σκοτινιώτη σχεδιασμούς, το θέατρο θα παρέμενε κουφάρι όρθιο για άλλα δέκα – δεκαπέντε χρόνια. Τώρα όμως ο Βόλος θα ανακτήσει το δημοτικό θέατρό του προς απογοήτευση του ιδίου και των πολιτικών του φίλων.

Το Μουσείο της Αργούς ένα μεγάλο και σημαντικό έργο παίρνει τον δρόμο του. Ένα δρόμο δύσκολο για την υλοποίηση του, που η Δημοτική Αρχή δεν δίστασε να το βάλει μπροστά. Καλές είναι οι προτάσεις και οι σχεδιασμοί αλλά ως γνωστόν στην πραγματοποίηση τους πάσχουμε. Η νυν Δημοτική Αρχή προχωρά ακάθεκτη και στο έργο αυτό.

Για το αρχαίο θέατρο των Μικροθηβών καλό είναι ο κ. Σκοτινιώτης να μην παραπληροφορεί τον κόσμο. Οι ανασκαφές και η αναστήλωση του θεάτρου δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου αλλά του υπουργείου Πολιτισμού. Αν επιθυμούσαν οι παλιοί σύντροφοί του θα το ενέτασσαν στο ΕΣΠΑ ή κάπου αλλού. Εξάλλου, υπάρχουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι στην πόλη μας, που η αξιοποίησή τους μπορεί να δώσει τουριστική ώθηση στην περιοχή.

Ως προς τον σχεδιασμό, την ετοιμασία και την κατάθεση προτάσεων ΕΣΠΑ είμασταν, επειδή προφανώς δεν το γνωρίζει, οι πιο γρήγοροι και ολοκληρωμένοι σε όλη την Θεσσαλία, με αποτέλεσμα οι τυχόν καθυστερήσεις να οφείλονται στους άλλους δήμους που καθυστερούσαν.

Για την τόνωση της τοπικής οικονομίας αναφέρει, ότι δεν επαρκούν οι κεντρικές πολιτικές για την αύξηση της επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και εξωστρέφειας. Στο σημείο αυτό συμφωνούμε μαζί του η Δημοτική Αρχή και εγώ. Ο Δήμος Βόλου πραγματοποίησε δυο αποστολές στο Ροστώβ της Ρωσίας και το Κιντάο της Κίνας με σκοπό την έναρξη εμπορικών, οικονομικών, τουριστικών και άλλων συνεργασιών. Η Δημοτική Αρχή είναι πάντα στο πλευρό των επαγγελματιών της πόλης σε σημείο που να δέχεται κριτική και ουδέποτε έλαβε αποφάσεις, που θα είχαν οικονομικές επιπτώσεις στην πόλη μας.

Ο Βόλος κατά γενική ομολογία πλέον έχει καταστεί προορισμός μετά τον εξωραϊσμό της εικόνας του και την προβολή, την οποία έχει με τις ποικίλες εκδηλώσεις του. Αλήθεια θυμάται κανείς την θλιβερή όψη της πόλης επί των ημερών του;

Μου δημιουργείται η εντύπωση, ότι ο κ. Σκοτινιώτης ευρίσκεται εκ νέου σε κάποιο σταυροδρόμι. Ίσως κάπου μεταξύ κεντρικής και τοπικής πολιτικής σκηνής. Ποτέ δεν είναι αργά να αναμιχθεί εκ νέου με τις δημοτικές εκλογές. Πιθανόν να είναι ο κρυφός πόθος του, όταν απέναντι στη Δημοτική Αρχή του Αχιλλέα Μπέου δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος. Αν πραγματικά το επιθυμεί ας βάλει λυτούς και δεμένους, άλλωστε μια ζωή αυτό έκανε, να τον στηρίξουν να κατεβεί. Διαφορετικά, η φθηνή κριτική της παραπληροφόρησης δεν έχει κανένα νόημα, αφού εγκατέλειψε άρον – άρον τα κοινά του Δήμου Βόλου, αφήνοντας πίσω του αρνητικό έργο και μαύρες αναμνήσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει