Σε ποια ηλικία χτίζονται τα γερά οστά;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το ποσοστό τωνπαιδιών που πάσχουν από οστοπενία και θα αποτελέσεουν μια γενιά οστεοπορικών ασθενών αυξάνεται ανησυχητικά. Τα οστά από την γέννηση μας συνεχώς μεταβάλλονται. Σε ποιά περίοδο όμως συμβαίνει η ραγδαία ανάπτυξή τους και πως μπορούμε να βοηθήσουμε την αντοχή και το μέγεθός τους;

Η φάση της ανάπτυξης ενός παιδιού είναι η σημαντικότερη ώστε να προλάβει κανείς την οστεοπόρωση. Τότε,στην παιδική ηλικία δηλαδή,μπορεί να θέσει κανείς τισ βάσεις πάνω στις οποίες θα χριστούν γερά οστα και για τον μετέπειτα ενήλικο.

Η μέγιστη οστική πυκνότητα εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες (κληρονομικότητα) και από άλλους παράγοντες όπως:
  • η διατροφή, 
  • η άσκηση, 
  • ορμονικές ανωμαλίες, 
  • χρόνια νοσήματα
  • και η κατάχρηση αλκοόλ, καπνού και φαρμάκων. Η αποφυγή του καπνού και του αλκοόλ στην εφηβική ηλικία μειώνει σημαντικά τα οστεοπορωτικά κατάγματα στην ενήλικο ζωή.
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων οστεοπόρωσης που έγινε στα παιδιά από μεγάλο ιατρικό ινστιτούτο, βγήκε ότι ένα ποσοστό 46% είχαν οστεοπενία (δηλαδή χαμηλότερη οστική πυκνότητα από αυτήν που είναι φυσιολογική στην αντίστοιχη ηλικία). Δώθηκε βάρος σε αυτό το αποτέλεσμα που ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Διαπιστώθηκε ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή. Δηλαδή το πρόχειρο φαγητό και βασικά η έλλειψη από το διαιτολόγιο των παιδιών γαλακτομικών και κυρίως γάλακτος έχει συμβάλει στην δημιουργία μειωμένης οστικής πυκνότητος που αργότερα σε μεγαλύτερη ηλικία θα γίνει οστεοπόρωση.
Συνεχίζοντας την ανάλυση των αποτελεσμάτων, μέτρησης οστικής πυκνότητας, στα παιδιά διαπιστώθηκε ότι ένα ποσοστό από τα παιδιά που παρουσίαζαν οστεοπενία (χαμηλότερη οστική πυκνότητα από το φυσιολογικό) ήταν αυτά που είχαν ψηλώσει γρήγορα και αρκετά. Ο σκελετός του ανθρώπου αναπτύσσεται κατά ώσεις. Δηλαδή ψηλώνει, σταματά και ξαναψηλώνει μέχρι που σταθεροποιείται στο ύψος που μένει στο τέλος ως ενήλικας. Στην φάση αυτής της ανάπτυξης απαιτείται ιδιαίτερη διατροφική υποστήριξη. Πολύ δε περισσότερο όταν έχει το παιδί και άλλες ενεργειακές ανάγκες γιατί γυμνάζεται και συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες.
Λεπτοφυείς και ψηλοί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοπόρωση σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνεται προληπτικά έλεγχος οστεοπόρωσης σε παιδιά για να εντοπιστεί έγκαιρα η οστεοπενία και να αντιμετωπιστεί όταν ο οργανισμός φτιάχνει τον σκελετό.
Ένα ποσοστό 8% των παιδιών που έχουν χαμηλότερη από το φυσιολογικό οστική πυκνότητα, πάσχουν από νόσο που είναι πολύ πιθανό να μην το γνωρίζουν οι γονείς. Έτσι από την εξέταση οστεοπόρωσης βρήκαμε παιδιά που έπασχαν από διαβήτη, θυρεοειδή, αναιμία, άσθμα. Επίσης δώθηκε βάρος στην καθυστερημένη έναρξη της περιόδου στα κορίτσια (πάνω από 14 ετών) και γενικά σε ορμονικές ανωμαλίες.
Αν γενικά υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια από τις παραπάνω παθήσεις, έχετε ένα λόγο παραπάνω να εξετάσετε τα παιδιά και να προλάβετε την σωστή σκελετική ανάπτυξη του παιδιού σας.
Τελευταία, διαπιστώνουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών έχει μειώσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω περικοπών ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελληνική οικογένεια. Επίσης διαπιστώνουμε σημαντική μείωση μέχρι και πλήρης έλλειψη αθλητικών δραστηριοτήτων των παιδιών και αυτό ως αποτέλεσμα περικοπών.
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην  έγκαιρη πρόληψη της οστεροπόρωσης στην χώρα μας από την παιδική ηλικία όπου μπορεί ουσιαστικά να αντιμετωπιστεί  η οστεοπόρωση στα χρόνια που ο οργανισμός αναπτύσσει τον σκελετό (ηλικίες 10-25 ετών).
Και  βέβαια θα πρέπει, οι γονείς να προσπαθήσουν παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να προσπαθήσουν, να μην μειώσουν την κατανάλωση των γαλακτοκομικών από τα παιδιά, αλλά και από τους ίδιους. Τέλος την άθληση των ίδιων και των παιδιών τους μπορούν να την αναπληρώσουν με απλές δραστηριότητες, έτσι ώστε να μην ακινητοποιηθούν τα παιδιά, μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδίκτυο.
Ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο για παιδιά και εφήβους 


Ηλικία / Ποσότητα ασβεστίου(mg/ημέρα) 


0-6 μηνών / 210 

7-12 μηνών / 270 

1-3 ετών / 500 

4-8 ετών / 800 

9-18 ετών / 1.300
Μπορεί επίσης να σας αρέσει