Στο Δ’ Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη
Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Στο Δ’ Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη. Το συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διεξάγεται διαδικτυακά από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου με θέμα «Η διαχρονία του Παπαδιαμάντη». Στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης χαιρέτισε την εκδήλωση αλλά και τις δράσεις της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, τόνισε τη σημασία των έργων του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη και επισήμανε τα έργα πολιτισμού που υλοποιεί η Περιφέρειας Θεσσαλίας αυτή την περίοδο στην Σκιάθο.
Αναλυτικά ο χαιρετισμός:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας να απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών. Παράλληλα μου δίνεται η δυνατότητα να σας συγχαρώ για το σπουδαίο επιστημονικό και διδασκαλικό έργο που προσφέρει η Εταιρείας σας.
Ως φιλόλογος δεν δύναμαι να σας αποκρύψω τη μεγάλη αγάπη και σεβασμό που τρέφω προς τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα, που με τα απαράμιλλα έργα του έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ελληνική αλλά και παγκόσμια λογοτεχνία.
Το έργο του είναι εξίσου επίκαιρο στη σύγχρονη εποχή. Στην εποχή της ψηφιοποίησης, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ο Αλ. Παπαδιαμάντης βρίσκεται δίπλα μας, μέσα μας, με τις ζωντανές περιγραφές του, τη φιλοσοφία του, καθοδηγητής και ποιητής. Σε τέτοιες εποχές άνθρωποι σαν τον Παπαδιαμάντη με τη στάση και το έργο τους μπορούν να αποτελέσουν έναν δρόμο όχι απλώς για την καλύτερη κατανόηση της λογοτεχνίας, αλλά για την ανακάλυψη του εαυτού μας.
Άλλωστε διαβάζοντας τα έργα του Παπαδιαμάντη αναγνωρίζουμε τον τόπο μας, την Ελλάδα μας, καθώς και μια αντανάκλαση του ελληνικού τοπίου – έναν τρόπο διάχυσης του φωτός – στα εσωτερικά του εαυτού μας. Ενώ δηλαδή διαβάζουμε τα κείμενά του, ταυτόχρονα διαβάζουμε, εφόσον αφεθούμε, τον εαυτό μας αποκαλύπτοντας το εσωτερικό μας τοπίο.
Ως Περιφερειακή Αρχή προσπαθούμε με έργα ουσίας να συντηρούμε και να αναδεικνύουμε τον πολιτισμό και την κληρονομιά των προγόνων μας. Στη Σκιάθο υλοποιούμε τρία σημαντικά έργα Πολιτισμού συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4 εκατ. Ευρώ, το ένα δε εξ αυτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη. Ουσιαστικά πρόκειται για έργα τάξης μεγέθους, που για πρώτη φορά πραγματοποιούνται στο νησί.
Το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Κάστρου Σκιάθου, του Κάστρου του Παπαδιαμάντη, ας μου επιτραπεί η έκφραση, και των κτιρίων του οικισμού στο εσωτερικό του, έχει προϋπολογισμό 2,8 εκατ ευρώ. Το Κάστρο που ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα αποτελεί ένα εμβληματικό μνημείο, που ξεπερνά τη Σκιάθο, αλλά και την χώρα μας, λόγω της σχέσης του με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τις συνεχείς αναφορές σε αυτό στο έργο του. Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Κάστρου πρέπει να συνδυαστεί με την ιστορική λογοτεχνία και τις μαρτυρίες του Παπαδιαμάντη. Ο Παπαδιαμάντης μέσα από τα Καστρινά διηγήματα του προσπαθεί να διασώσει παλιές ιερές και τιμημένες στιγμές που έζησε το Κάστρο, όπως την ιστορία του Φτωχού του Αγίου, του απλού τσοπάνη, που θυσιάζεται για να σώσει το χωριό από την επιδρομή των κουρσάρων, ενώ θυμίζει νοσταλγικές στιγμές, όπως εκείνες με τα παιδιά που πηγαίνουν να ψάλλουν τα κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων.
Παράλληλα υλοποιούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού η στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού στην Παναγία Εικονίστρια, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, καθώς και τη στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου των εικόνων του δαπέδου και των εφυαλωμένων πινακίων του καθολικού της Μονής Παναγίας Κεχριάς, επίσης προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
Συνολικά τα έργα που υλοποιούνται στη γενέτειρα του Παπαδιαμάντη τον τελευταίο μόνο χρόνο ξεπερνούν τα 15 εκατ. Ευρώ.
Κλείνοντας το χαιρετισμό θέλω να σας ευχηθώ από καρδιάς καλή επιτυχία στο λογοτεχνικό συνέδριό σας και του χρόνου να ανταμώσουμε δια ζώσης με αφορμή το μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη και λόγιο στην αγαπημένη του Σκιάθο και τις όμορφες Σποράδες.