Συνάντηση Ζ. Μακρή – Υφυπουργού Υγείας: Επί τάπητος τα προβλήματα των νεφροπαθών της Μαγνησίας

Διαβάστε την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνη, είχε, τη Δευτέρα  07.10.2019, η Βουλευτής Μαγνησίας κα Ζέττα Μακρή, κατόπιν πρωτοβουλίας της. Η κα Μακρή συνοδευόταν από  τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, κ. Βασίλη Γιαννακό και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών του Ν. Μαγνησίας, κ. Παύλο Μαλινδρέτο προκειμένου να τεθούν τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού αλλά και σε ειδικότερα θέματα των ίδιων των νεφροπαθών. Επίσης, παρόντες ήταν και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών και Πρόεδροι Περιφερειακών Συλλόγων.

Καταρχάς, ο Πρόεδρος έθεσε το ζήτημα που παρατηρείται εκτενώς και έχει γίνει πλέον πάγια τακτική από την πλειονότητα των Διοικητών των Νοσοκομείων να αναπληρώνονται κενά προσωπικού αυτών από το υπηρετούν προσωπικό των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην αποτυπώνεται η νόμιμη αντιστοιχία ασθενών και νοσηλευτή που είναι 4 προς 1.

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ιδιαιτέρως η ανάγκη στελέχωσης του Αχιλλοπούλειου Γ.Ν. Βόλου αλλά και των Κέντρων Υγείας των νησιών τόσο με ιατρικό όσο και με νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι γενικότερες ανάγκες, αλλά και ειδικότερα η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με εντατικολόγους καθώς και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, μεταξύ άλλων, και με ψυχολόγους προκειμένου να υποστηρίζονται οι συγγενείς των νεφροπαθών. Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι εργάζεται εντατικά για την επίλυση του θέματος της στελέχωσης δεδομένου ότι άμεσα λήγουν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε., τα οποία και χρηματοδοτούν το ιατρικό προσωπικό, και προσανατολίζεται στην ένταξη χρηματοδότησης αυτών μέσω του ΠΔΕ με τη μορφή των επικουρικών ιατρών.

Επίσης, τέθηκε το θέμα της στελέχωσης των πληρωμάτων ασθενοφόρων, για το οποίο ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι η πηγή του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί από τους διασώστες έχουν  πλέον αποκτήσει πανεπιστημιακά διπλώματα και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών με αποτέλεσμα να αιτούνται τη μετάταξή τους σε άλλο διοικητικό κλάδο ενώ δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται και το γεγονός ότι πολλοί αιτούνται και συνυπηρετήσεις λόγω οικογενειακής κατάστασης.

Τέλος, εκφράσθηκε από τους παρευρισκόμενους η αγωνία τους για την πορεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, η οποία χαρακτηρίζεται ως αδρανής  τα τελευταία χρόνια, και η οποία αδράνεια έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να είναι ουραγός στις μεταμοσχεύσεις. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η άμεση εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων μέσα από το οποίο θα επιλυθεί το θέμα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει