Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι υπό απόλυση καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το Σωματείο Καθαριστριών/στων Μαγνησίας συνεχίζει τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις για την ανανέωση των συμβάσεων των 31 καθαριστριών – ων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως είναι γνωστό, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πατώντας πάνω στο  αντεργατικό νομικό πλαίσιο που έχτισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε., πετούν στο δρόμο 31 καθαρίστριες – ες του ΠΑ.ΘΕ, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους στο τέλος του Δεκέμβρη, και παραδίδουν την καθαριότητα του Πανεπιστημίου σε εργολάβο.

Οι εργαζόμενοι -ες εδώ και πολλά χρόνια καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες καθαριότητας στους χώρους του πανεπιστημίου, βγάζοντας έναν τεράστιο όγκο δουλειάς. Παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις με τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου, ο Πρύτανης και η Σύγκλητος υλοποιώντας την αντεργατική πολιτική συνεχίζουν στην εφαρμογή της απόφασής τους για τις απολύσεις.

Η πρόταση της πρυτανικής αρχής και της Συγκλήτου για «προσωρινή» εργολαβία ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για προσλήψεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, που είναι χρονοβόρες, όχι μόνο δε διασφαλίζει τη συνέχεια της απασχόλησης για τους καθαριστές – καθαρίστριες του Πανεπιστημίου, αλλά ανοίγει το δρόμο στη «μονιμοποίηση» των εργολάβων, οδηγώντας στην ανεργία τους 31 εργαζόμενους, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε ηλικία, που, στις σημερινές συνθήκες, είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσουν να βρουν δουλειά.

Η παράδοση σε εργολάβο της καθαριότητας θα έχει αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση των συνθήκων υγιεινής χιλιάδων φοιτητών και εργαζόμενων. Με βάση την εργολαβία, προβλέπονται λιγότεροι εργαζόμενοι, που θα δουλεύουν 4ωρο, σε συνθήκες απόλυτης εκμετάλλευσης, αφού κατ’ αντιστοιχία, η έκταση των χώρων που τους αναλογεί να καθαρίζουν διπλασιάζεται. Το μόνο που διασφαλίζεται είναι το εργολαβικό κέρδος.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και σε σχετική επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Μαμούρη Ζήση, προς τον Υφυπουργό παιδείας και Θρησκευμάτων  (Αριθμ πρωτ. 21297/19/ΓΠ/ 11-9-2019), στην οποία περιγράφει το γεγονός ότι αν προσληφθεί προσωπικό μέσω εργολαβίας, για την κάλυψη των 31 θέσεων προσωπικού καθαριότητας, απαιτούνται 616.000 € για ένα έτος, την ίδια στιγμή που με την ανανέωση της σύμβασης του ίδιου προσωπικού μέσω Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (ΕΑΔΠ) το κόστος είναι 400.000 €.

Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας και τις κινητοποιήσεις μας. Το «χριστουγεννιάτικο δώρο» που μας επιφύλαξαν η κυβέρνηση και η Διοίκηση του Ιδρύματος τους το γυρίζουμε πίσω! Η παράδοση της καθαριότητας σε εργολάβο, η ένταση της εκμετάλλευσης όλων των εργαζομένων, το τσάκισμα των δικαιωμάτων είναι στα πλαίσια της στρατηγικής για την παραπέρα επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Οι εργολαβίες, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου όπως και οι ολιγόμηνες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, είναι πόρτα για δουλειά για «λίγο» και μετά επιστροφή και πάλι στην ανεργία. Είναι πόρτα, για να βρεθούν αρκετοί άμεσα στην ανεργία με πρόσχημα ότι δήθεν δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα και κριτήρια. Πάνω σ’ αυτήν τη επιχειρηματολογία και τα αντεργατικά ιδεολογήματα, επεκτείνουν την εργασιακή «ζούγκλα», θεμελιώνουν την «ανάπτυξή» τους για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Μονιμοποιούν τον σημερινό εργασιακό μεσαίωνα, γενικεύουν και σταθεροποιούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, συμβάλλουν στο να μην υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά για κανέναν εργαζόμενο.

Η κατάσταση στους κλάδους που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, έχει φτάσει στο «μη παραπέρα». Το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΙΣΧΟΣ στον κλάδο της καθαριότητας ακουμπά όλους τους κλάδους. Απλήρωτη εργασία, εντατικοποίηση, έλλειψη στοιχειωδών κανόνων προστασίας, εργατικά ατυχήματα. Η ομηρία, η ανασφάλεια και η λήξη των συμβάσεων κυριαρχεί σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, τα νοσοκομεία, στις μεταφορές, στις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς σε όλη την χωρά.

Σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, πρέπει να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση των εργαζομένων, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Να δυναμώσει η άσκηση πίεσης στην εργοδοσία και το κράτος. Οι αγωνιστικές φλόγες που ξεπηδούν σε εργασιακούς χώρους, πρέπει να οργανωθούν καλύτερα, να πάρουν ενιαία χαρακτηριστικά, να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η κοινή δράση.

Περιφρουρούμε τον αγώνα μας. Χιλιάδες συναγωνιστές και συναγωνίστριες ενυπόγραφα στηρίζουν τις κινητοποιήσεις μας.

Απευθύνουμε κάλεσμα στα σωματεία, στους μαζικούς φορείς, στις επιτροπές αγώνα, που έχουν πάρει αποφάσεις στήριξης και αλληλεγγύης, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση συμπαράστασης στον Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Δευτέρα 30 /12, στις 6:00 το απόγευμα.

Απαιτούμε:

  • να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού που προβλέπει επιστροφή του εργολάβου στην καθαριότητα του Ιδρύματος
  • την άμεση υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και
  • να μην γίνει καμία απόλυση.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει