Τ.Ε. Βόλου ΚΚΕ: Να μην πληρώσουν σε καμιά περίπτωση οι Βολιώτες τις απαιτήσεις και τα κέρδη των εργολάβων

“Οι δήθεν αιχμηρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και της «αντιπολίτευσης» των «ανεξάρτητων» του ΣΥΡΙΖΑ και των δημοτικών συμβούλων του ΠΑΣΟΚ (της υπό σύσταση ΔΗΜΟΚΡΑΤΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ), για το ποιος έχει κάνει την καλύτερη προσφυγή εναντίον της ΕΡΓΗΛ και για το ποιος ζήτησε πρώτος από το ΤΕΕ πόρισμα για το εν λόγω έργο ουσιαστικά θέλουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, να συγκαλύψουν την πολιτική τους συμφωνία…”

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το ΚΚΕ και δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καλούν τους Βολιώτες να μην πληρώσουν, σε καμιά περίπτωση, τις ληστρικές απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη ΔΕΥΑΜΒ και την ΕΡΓΗΛ δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία». Το ΚΚΕ, επανειλημμένως, έχει αποκαλύψει και έχει καταγγείλει τις πολιτικές ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που εξυπηρετούν τις εργολαβικές εταιρείες, δίνοντας τες τη δυνατότητα για να κερδοσκοπούν εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Αυτήν την πολιτική στήριξαν και στηρίζουν οι δημοτικές αρχές του Βόλου, και η νυν και οι προηγούμενες, εκθειάζοντας την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδιωτικοποιώντας τις δημοτικές υπηρεσίες, προωθώντας την επιχειρηματική δραστηριότητα, μειώνοντας το μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών, αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν «κακή» ή λανθασμένη διαχείριση. Αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών, μια απολύτως σχεδιασμένη στρατηγική που οδηγεί στην εκχώρηση δημόσιας περιουσίας και υπηρεσιών του δημοσίου σε ιδιώτες.

Αυτό αποδεικνύεται και στην περίπτωση της ΔΕΥΑΜΒ στο Βόλο. Από τη μια οι εργολαβικές εταιρείες διεκδικούν δεκάδες εκατομμύρια για αποζημίωση βλάβης όπως λένε και από την άλλη οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες στο Βόλο πληρώνουν με υπέρογκα τιμολόγια την ύδρευση, την αποχέτευση και την άρδευση (Η ΕΡΓΗΛ διεκδικεί 6 εκ. € πλέον τόκων και ΦΠΑ για υπερσυμβατικές εργασίες, ενώ έχει ήδη εισπράξει ήδη 9,98 εκ € για το έργο «Ύδρευση Βόλου – Επέκταση και Βελτίωση Δικτύου Ύδρευσης», που ολοκληρώθηκε το 2008, και για το οποίο έχει διαπιστωθεί, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ και του ΤΕΕ ότι το πραγματικό έργο ήταν περίπου στα 4,2 εκ. € (!)) Οι θρασύτατες ληστρικές οικονομικές απαιτήσεις των εργολάβων με τις ευλογίες του αστικού κράτους και των διαφόρων θεσμών του βάζουν σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και την  λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και σπρώχνουν μεθοδικά το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Οι δήθεν αιχμηρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και της «αντιπολίτευσης» των «ανεξάρτητων» του ΣΥΡΙΖΑ και των δημοτικών συμβούλων του ΠΑΣΟΚ (της υπό σύσταση ΔΗΜΟΚΡΑΤΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ), για το ποιος έχει κάνει την καλύτερη προσφυγή εναντίον της ΕΡΓΗΛ και για το ποιος ζήτησε πρώτος από το ΤΕΕ πόρισμα για το εν λόγω έργο ουσιαστικά θέλουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, να συγκαλύψουν την πολιτική τους συμφωνία για τη διαχείριση του Δήμου Βόλου υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων, τη στήριξη που έχουν δώσει στις κατά καιρούς κυβερνήσεις, που έστησαν όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τα συμφέροντα των εργολάβων. Θέλουν να συσκοτίσουν το ποιος πληρώνει και ποιος πραγματικά κερδίζει από τα δημόσια έργα και ποιος λυμαίνεται το ΕΣΠΑ.

Η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ είναι μια από δεκάδες υποθέσεις αναθέσεων προμηθειών και έργων σε ιδιώτες, που δεκαετίες τώρα απασχολούν σκανδαλωδώς και προκαλούν την αγανάκτηση των εργαζομένων στη πόλη του Βόλου, με τις διαρκείς αναβολές και χρόνιες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης έργων, που αποτελούν τρύπα διοχέτευσης εκατομμυρίων €, μέσα από εργολαβικές συμβάσεις, σε διάφορες εταιρείες, όχι μόνο στη ΔΕΥΑΜΒ, αλλά σε όλο το δημόσιο.

Η επιχείρηση νομικής αντιμετώπισης των οικονομικών απαιτήσεων των εταιρειών (χωρίς να υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση των όποιων ενδεχομένως διατάξεων μπορούν να αξιοποιηθούν για την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος), τακτική που χρησιμοποιεί και η σημερινή δημοτική αρχή Μπέου – Θεοδώρου, δε λύνουν το πρόβλημα.

Οι εταιρείες έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο, που έχει  ψηφιστεί από τις  αστικές κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε., το οποίο και θωρακίζει και αποθρασύνει τους  επιχειρηματικούς  ομίλους. Το ζήτημα δεν χωρά ούτε νομικά τερτίπια ούτε πολύ περισσότερο αναζήτηση συμβιβασμού πίσω από τις πλάτες των δημοτών, ώστε να γίνουν τα λαϊκά νοικοκυριά τα θύματα  των ληστρικών διαθέσεων και  των συγκεκριμένων εργολαβικών εταιρειών!

Η πρόταση που κατέθεσε «ανεξάρτητος» δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ «για μια νομοθετική παρέμβαση» σύμφωνα με την οποία «όταν μια εταιρεία έχει απαίτηση από ένα δήμο, αλλά και ο δήμος έχει απαίτηση από την εταιρεία, ο όποιος καταλογισμός να γίνεται όταν τελεσιδικήσουν και οι εκατέρωθεν απαιτήσεις…» δεν κλείνει το δρόμο στα εργολαβικά συμφέροντα της ΕΡΓΗΛ και άλλων επιχειρηματικών ομίλων. Το αντίθετο μάλιστα. Αναγνωρίζει το δικαίωμα στις εταιρείες, εφόσον τελεσιδικήσουν υπέρ τους οι υποθέσεις, αξιοποιώντας την ευνοϊκή γι’ αυτές νομοθεσία, να εισπράττουν τις απαιτήσεις τους. Ας μη ξεχνάμε ακόμη ότι η «πολιτική λύση» που επιδιώκει ο «ανεξάρτητος» σύμβουλος απευθύνεται σε μια κυβέρνηση που δίνει καθημερινά δείγματα γραφής υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Απόδειξη τα νομοσχέδια και οι δεκάδες τροπολογίες δωράκια που έφερε μέσα στο καλοκαίρι προωθώντας αναδιαρθρώσεις. για τα συμφέροντά τους.

Απαιτείται καθολική εναντίωση στις αισχρές απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων από το λαϊκό – εργατικό κίνημα και τους φορείς του. Το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να έχει καθαρή πολιτική στάση. Σ’ αυτόν τον αγώνα της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων το ΚΚΕ θα είναι μπροστά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει