Τα Fake news εναντίον της Δημοτικής Αρχής Βόλου

ΑΡΘΡΟ του Γιώργου Μουλά, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλου

Ένας όρος, που έχει μπει στην καθημερινότητα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι τα λεγόμενα “Fake news” ή Ψευδείς ειδήσεις. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται, προκειμένου να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα κάποιων ειδήσεων. Αυτός, που φέρεται, ότι διαμόρφωσε και μάλλον καθιέρωσε τον όρο αυτόν στον σημερινό πολιτικό λόγο είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ, θέλοντας να χαρακτηρίσει την μαύρη προπαγάνδα, που είχε εξαπολυθεί εναντίον του προεκλογικά. Τα Fake news χρησιμοποιούν τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, τα κόμματα, πολιτικοί και άλλοι για σκοπούς πολιτικούς και άλλους με σκοπό να πληγούν οι αντίπαλοι. Τα διαδικτυακά Fake news ονομάζονται Hoaxes και είναι ίσως τα πλέον ανεξέλεγκτα από την στιγμή, κατά την οποία ο καθένας με ανάρτησή του στο διαδίκτυο μπορεί να γράψει και να πει, ότι θέλει χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

Οι ψεύτικες αυτές πληροφορίες, που κατασκευάζονται για να επηρεάσουν τους πολίτες είναι ταυτόσημες με την προπαγάνδα, που η εκάστοτε άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί για να ποδηγετήσει τους πολίτες. Βέβαια στην σημερινή εποχή έχει χαθεί ο έλεγχος αφού το 53% της ενημέρωσης του κοινού γίνεται από το διαδίκτυο και μόνο το 28% από την τηλεόραση. Έτσι η κάθε είδους ψευδής και συκοφαντική ανακοίνωση μπορεί να γίνει viral μέσα σε λίγο χρόνο.

Δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα κίτρινου τύπου και αυριανισμού με την χρήση Fake news παρατηρούνται, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και τοπικά στον Βόλο κατά την προεκλογική περίοδο. Θύμα όλης αυτής της βάναυσης προπαγάνδας είναι κυρίως η στοχοποιημένη Δημοτική Αρχή του Δήμου Βόλου. Είναι γνωστές οι συκοφαντίες και οι προσπάθειες παραπλάνησης του κοινού τα τελευταία χρόνια σε σημείο, που προκαλούσαν αποστροφή όταν αποκαλύπτονταν η αλήθεια.

Σήμερα, παρατηρούμε μία επίταση των φαινομένων αφού ευρισκόμαστε ολίγο πρό των εκλογών. Είμαι σε θέση να ισχυριστώ, ότι οι περισσότερες ανακοινώσεις αντιπάλων παρατάξεων και των αρχηγών αυτών είναι τελείως ψευδείς και παραπλανητικές. Το αυτό συμβαίνει και με τα γνωστά αντίπαλα και εμπαθή Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, που με το πρόσχημα της ενημέρωσης διαδίδουν όλα αυτά τα τερατώδη και προφανή ψέματα.

Δεν είμαι αρμόδιος να προχωρήσω σε διαψεύσεις των χονδροειδέστατων κατηγοριών, που εξαπολύονται τελευταία.

Τόσο ο δήμαρχος κ. Μπέος όσο και η Δημοτική Αρχή διαψεύδουν μερικές από αυτές που θεωρούνται πολύ σοβαρές. Οι υπόλοιπες θεωρούνται ανάξιες λόγου. Μερικές δε εξ αυτών προκαλούν θυμηδία στον κόσμο, όπως η «Μαύρη Βίβλος» ή ότι ακούστηκε στην τελευταία ομαδική τηλεοπτική εμφάνιση των υποψηφίων δημάρχων.

Τα κίνητρα για την διασπορά των Fake news είναι κυρίως πολιτικά και οικονομικά. Είναι θέματα, που έχομε αναφέρει κατά το παρελθόν και εξακολουθούμε να τα αναφέρομε και σήμερα επειδή συνεχίζεται η ίδια ιστορία. Το τοπικό πολιτικό – δημοσιογραφικό κατεστημένο αυτής της πόλης είναι γεγονός, ότι υπέστη σοβαρό πλήγμα το 2014. Η εκλογή του Αχιλλέα Μπέου ανάτρεψε μία καθεστηκυία τάξη πραγμάτων, που είχε επιβληθεί στο Βόλο από την Μεταπολίτευση και μετά. Πολιτικοί μετρίου αναστήματος έχοντας την συνδρομή κάποιων διεφθαρμένων ΜΜΕ όριζαν την τύχη της πόλης. Ουαί και αλίμονο σε όποιον εναντιώνονταν. Τον έτρωγε το μαύρο σκοτάδι. Με τον έλεγχο, που είχαν στα χέρια τους θα τον έβγαζαν από τρελό μέχρι απατεώνα.

Όλα αυτά βέβαια δεν γινόταν χωρίς ανταλλάγματα. Ο Αχιλλέας Μπέος διεμβόλισε αυτή την κατάσταση και κατάφερε πολλά πλήγματα σε αυτό το σάπιο σύστημα με μία διαρκή σύγκρουση άνευ προηγουμένου στα χρονικά. Όση λάσπη και εάν έπεσε, όσες σκευωρίες και αν απεργάστηκαν, τα αποτελέσματα για αυτούς είναι οικτρά. Ο δήμαρχος και οι συνεργάτες τους καλπάζουν για την ανανέωση της θητείας τους. Ο λαός μπορεί στιγμιαία να κλονίζεται όταν του σερβίρονται βρωμερά ψέματα και αθλιότητες.

Έρχεται όμως η στιγμή, κατά την οποία η αλήθεια λάμπει όχι με λόγια αλλά με έργα. Όπως θα έλθει και την επόμενη Κυριακή, που μιλήσει και θα στείλει σκληρό και ηχηρό μήνυμα προς όλους αυτούς τους κατασκευαστές των Fake news, ότι η βασιλεία τους έχει πλέον λήξει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει