TE Mαγνησίας KKE: Οι εργάτες της ΑΓΕΤ και οι λαϊκές οικογένειες να απαντήσουν στον εκβιασμό

“Επιστράτευσαν τον ωμό κυνισμό του κεφαλαίου… ή το δέχεστε ή κλείνουμε, ή θανατηφόρα αέρια ή ανεργία”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της ΑΓΕΤ για το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών στο εργοστάσιο εξελίχθηκε σε έναν ωμό εκβιασμό της εταιρείας προς τους εργάτες της βιομηχανίας και το λαό του Βόλου ώστε να αποδεχτούμε την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Τα διευθυντικά στελέχη ομολόγησαν ότι η εταιρεία δεν θα κάνει βήμα πίσω από τη μετατροπή της πόλης σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων ώστε να μην πειραχτούν τα κέρδη της, έχοντας εξασφαλίσει τις κατάπτυστες αδειοδοτήσεις από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας την οποία ο διευθυντής του εργοστασίου εξέθεσε, απορώντας για τις πρόσφατες φραστικές κορώνες του Περιφερειάρχη Αγοραστού, όταν ο ίδιος και η πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο έχουν δώσει ό,τι ζητούσε η εταιρεία.

Η εταιρεία κρύβεται πίσω από τα λεγόμενα «επιτρεπτά όρια» των επικίνδυνων και θανατηφόρων ρύπων που πλέον έχει αποδειχθεί περίτρανα πως οι κυβερνήσεις τα αλλάζουν όταν βάζουν εμπόδια στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ήδη έχει αποκαλυφθεί για παράδειγμα ότι στην περίπτωση της αδειοδότησης στην ΑΓΕΤ, με μια απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας, σε μια μέρα, τετραπλασιάστηκαν τα «επιτρεπτά όρια» του οργανικού άνθρακα (από 10mg/m3 σε 40 mg/m3). Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν είπαν τίποτε άλλο από το ότι είναι καθόλα νόμιμο να καίγονται στην επιβαρυμένη πόλη του Βόλου, σε ένα εργοστάσιο μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα, τόσα συγκεντρωμένα απορριμματικά καύσιμα όσα καίγονται στο 1/6 της έκτασης όλης της Ε.Ε.

Εξάλλου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας κατά γράμμα τις αδειοδοτήσεις προς την ΑΓΕΤ των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει διαμορφώσει το πλαίσιο για να μπορεί να επικαλείται η εταιρεία το «νόμιμο» των ενεργειών της. Δεν είναι τυχαίο ότι σε απάντηση ερώτησης του ΚΚΕ στη βουλή για το ζήτημα, ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης είχε κατά γράμμα καρμπόν επιχειρηματολογία με αυτή της εταιρείας, με αποκορύφωμα την «βάπτιση» των καρκινογόνων απορριμμάτων ως «εναλλακτικά καύσιμα»!

Αποκορύφωμα όμως της συνέντευξης και έχοντας συναίσθηση ότι είναι έωλα τα επιχειρήματά τους, ότι δεν μπορούν να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο, ήταν όταν οι εκπρόσωποι της εταιρείας επιστράτευσαν τον ωμό κυνισμό του κεφαλαίου. Έτσι, αφιερώνοντας το κύριο μέρος της συνέντευξης στην παρουσίαση στοιχείων για τη λεγόμενη βιωσιμότητα της επιχείρησης (δηλαδή τα ποσοστά κέρδους) και κουνώντας το δάχτυλο πρώτα και κύρια στους εργάτες της ΑΓΕΤ, ουσιαστικά έθεσαν το δίλημμα: ή το δέχεστε ή κλείνουμε, ή θανατηφόρα αέρια ή ανεργία.

Μια πολυεθνική, μια χούφτα ιδιοκτήτες της, κρατάει σε ομηρία εκατοντάδες εργάτες και δεκάδες χιλιάδες λαϊκών οικογενειών στην πόλη, με τον εκβιασμό του κλεισίματος του εργοστασίου. Απαιτεί να επιβληθεί σιγήν ιχθύος, να αποδεχτούμε να βάλουμε όλοι υποθήκη την υγεία και ζωή μας, την υγεία και ζωή των παιδιών μας. Και έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει γιατί αν και οι εργάτες της ΑΓΕΤ είναι εκείνοι που χύνουν ιδρώτα και αίμα στο εργοστάσιο, αν και μαζί με τους υπόλοιπους Βολιώτες αναπνέουμε από κοινού τον καπνό από τα φουγάρα, αυτή η χούφτα των ιδιοκτητών είναι που κρατάει τα κλειδιά του εργοστασίου στα χέρια της, παραγγέλνει και παίρνει από τις αστικές κυβερνήσεις και την τοπική διοίκηση αδειοδοτήσεις, νόμους, αποφάσεις.

Αυτός ο εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει! Καλούμε τους εργάτες της ΑΓΕΤ και τα λαϊκά στρώματα της πόλης να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για να απαγορευτεί η καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μπει φρένο στη μετατροπή της πόλης σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων.

Ταυτόχρονα καλούμε τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στην πάλη για να μπει οριστικό τέλος στους εκβιασμούς του κεφαλαίου, είτε πρόκειται για την υγεία, είτε για το μισθό και τα δικαιώματα που έχει κατακτήσει το εργατικό κίνημα με σκληρούς αγώνες. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να το επιβάλλει. Να θέσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, της βελτίωσης των εγκαταστάσεων των βιομηχανιών ακόμα και στον τομέα της επεξεργασίας των ρύπων, των σκουπιδιών και απορριμμάτων με γνώμονα το τι είναι καλό για το λαό. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην καπιταλιστική οικονομία, όπου γνώμονας είναι το κέρδος και τα κλειδιά της οικονομίας τα κρατάει μια χούφτα παράσιτα – ιδιοκτήτες. Αντιθέτως, απαιτείται η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας με κατεύθυνση την κατάργηση των μονοπωλίων, την εργατική εξουσία. Για να πάρει η εργατική τάξη, που παράγει όλο τον πλούτο, τα κλειδιά της οικονομίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει