ΤΕΛΟΣ για την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στο στρατόπεδο «Γεωργούλα»

Εντολή μετακίνησης στους στρατιωτικούς

Δεν πέρασε μήνας από την συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων και τους Βουλευτές Μαγνησίας, σχετικά με την πιθανή τότε μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών που εδρεύει στο Στρατόπεδο Γεωργούλα και η εντολή μετακίνησης στους στρατιωτικούς έφτασε.

Βέβαια, σύμφωνα με τις δηλώσεις των παρευρισκόμενων σε εκείνη τη συνάντηση, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για ισοδύναμο και πιο συγκεκριμένα, για άλλη ισοδύναμη μονάδα στο αντίστοιχο στρατόπεδο, γεγονός που τώρα μένει να επιβεβαιωθεί.

Σε κάθε περίπτωση κατά πληροφορίες η πολυθρύλητη μετακόμιση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών “Μοράβας” από το Βόλο σε νέες εγκαταστάσεις στο Ναύσταθμο, έχει περάσει από τον αστερισμό της μεθοδικής προετοιμασίας σε εκείνον των συστηματικών εργασιών. Ταυτόχρονα το διοικητήριο της επίλεκτης μονάδας στήνεται με εξίσου ταχείς ρυθμούς στο Κέντρο Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα.

Σε “Κανελλόπουλο” και Αυλώνα, οι διμοιρίες κατασκευών έχουν επιδοθεί σε έναν συστηματικό αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες υποδομές. Η νέα έδρα του επίλεκτου σχηματισμού του Στρατού Ξηράς εξαρχής είχε κριθεί ως η πλέον ενδεδειγμένη.

Η ιστορία της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «Μοράβας»

Η 32η ΤΑΞΠΝ συγκροτήθηκε επισήμως με την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού μετά το τέλος των δύο Βαλκανικών πολέμων, που προέβλεπε τη συγκρότηση 42 Συνταγμάτων Πεζικού (1ο – 42ο) από τα οποία τα πέντε τελευταία ήταν τα Συντάγματα Ευζώνων.

Ωστόσο όμως τα πρώτα γραπτά στοιχεία του 32ου ΣΠ υπάρχουν από το 1919 και μετά όταν συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία του ΕΣ. Ακολούθως συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του ΕΣ στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και στις πολεμικές επιχειρήσεις του αιματηρού Ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, ενώ 32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών με αλλαγή αποστολής ονομάστηκε στη διάρκεια της δικτατορίας, όπου έδρευε στην περιοχή της Αττικής.

Μετά την μεταπολίτευση μεταστάθμευσε στο Βόλο που παραμένει ως σήμερα, ενώ αργότερα αναβαθμίστηκε και μετονομάστηκε σε 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, ονομασία που φέρει ως σήμερα με την ίδια αποστολή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει