Τι προκαλεί την πτώση στα όνειρα;

Η πτώση στα όνειρα είναι σχετικά συνηθισμένη. Λέγεται ότι  το 95% των ανθρώπων έχουν δει τουλάχιστον ένα. Δημιουργούν απότομη ανησυχία που μπορεί να μας ξαφνιάσει και να μας ξυπνήσει. Τι προκαλεί τα όνειρα αυτού του είδους;

oneira-vima-stin-ygeia

Είναι αρκετά συνηθισμένο όνειρο. Πηγαίνετε για ύπνο και μόλις αρχίζετε να ονειρεύεστε ξαφνικά πέφτετε σε μια άβυσσο: το έδαφος εξαφανίζεται κάτω από τα πόδια σας ή πέφτετε από την άκρη ενός γκρεμού και βιώνετε αυτήν την τρομακτική αίσθηση της πτώσης. Η καρδιά σας χτυπάει πολύ γρήγορα και ξυπνάτε απότομα με άγχος στην καρδιά και στο μυαλό σας. Μπορεί ακόμη να νομίζετε ότι πέσατε από το κρεβάτι και σε μερικές περιπτώσεις άνθρωποι πραγματικά πέφτουν. Τι προκαλεί αυτό το φαινόμενο;

1 . Συμβαίνει στα πρώτα στάδια του ύπνου.
ypnos1
Αν θυμάστε αυτά τα όνειρα, θα συνειδητοποιήσετε ότι συμβαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά αφότου κοιμηθείτε. Στο Εργαστήριο Ύπνου στο νοσοκομείο της Μαδρίτης στην Ισπανία, έχουν ερευνήσει το φαινόμενο αυτό και συμπέραιναν ότι είναι αποτέλεσμα στοιχειώδους ανισορροπίας μεταξύ του αιθουσαίου συστήματος  (που βρίσκεται στα αυτιά) και του κιναισθητικού συστήματος.
Το σώμα δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί σε ξαπλωτή θέση, πράγμα το οποίο μας πιέζει να ξυπνήσουμε με την αίσθηση ότι πέφτουμε. Αυτό κάνει πραγματικά πολλούς ανθρώπους να πέφτουν από το κρεβάτι.
ygihs-egkefalos
Τώρα προσπαθήστε να θυμηθείτε τη συναισθηματική σας κατάσταση όταν βιώνετε αυτό το φαινόμενο. Τα όνειρα επίσης σχετίζονται με το άγχος. Υποβάλλουμε το μυαλό μας σε υψηλά επίπεδα δραστηριότητας: η κορτιζόλη επιταχύνει τις βασικές λειτουργίες και τα κύματα του εγκεφάλου βρίσκονται σε μέγιστη δραστηριότητα. Όταν ξαπλώνουμε, ωστόσο, το σώμα μας χαλαρώνει, αλλά το μυαλό παραμένει ενεργό, πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό.
Και μετά, μια νέα ανισορροπία συμβαίνει: ένας υπερδραστήριος εγκέφαλος σε ένα χαλαρωμένο σώμα. Αυτό οδηγεί σε μια αίσθηση πτώσης, η οποία μεταγλωττίζεται στα όνειρα, ξυπνώντας μας απότομα.
3 . Το φαινόμενο της παράλυσης στον ύπνο

oneiro-3

Έχουμε μιλήσει για παράλυση στον ύπνο σε ένα άλλο άρθρο σχετικά με τις διαταραχές του ύπνου. Αυτό συμβαίνει όταν συνειδητοποιούμε ότι βλέπουμε έναν εφιάλτη, αλλά δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε. Η αίσθηση είναι πολύ ζωντανή κι έντονη, μερικές φορές ακόμη και τρομακτική, ανάλογα με το πόσο αληθινά φαίνονται τα πράγματα. Όταν ονειρευόμαστε ότι πέφτουμε, είναι μια δυσάρεστη εμπειρία που μας κάνει να θέλουμε να ξυπνήσουμε πριν χτυπήσουμε στο έδαφος.

Θα καταλήξουμε δηλώνοντας ότι η κύρια αιτία αυτού του φαινομένου είναι το άγχος. Ο εγκέφαλος είναι σε υπερδιέγερση, οδηγώντας σε μια ανισορροπία ανάμεσα στο σώμα και στο μυαλό κατά την διάρκεια των αρχικών σταδίων του ύπνου. Ο εγκέφαλος αντιδρά σε αυτήν την ανισορροπία παράγοντας όνειρα γεμάτα άγχος κι ανησυχία. Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι τα όνειρα με πτώση αποτελούν  κληρονομικό  ένστικτο από τους ανθρωποειδείς προγόνους  μας, οι οποίοι κοιμόντουσαν στα δέντρα και ξυπνούσαν ξαφνικά για να μην πέσουν. Ενδιαφέρον, σωστά;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει