Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ με «φόντο» την ΠΓΔΜ

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της ΠΓΔΜ, θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, την Πέμπτη στη Σόφια.

Αυτό επισήμανε σήμερα στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ανέφερε ότι οι συζητήσεις για το ονοματολογικό προχωρούν και σημειώνουν πρόοδο. Διευκρίνισε, πάντως, ό,τι δεν θα πρέπει να αναμένεται ευτυχής κατάληξη, δηλαδή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών μεθαύριο στη Σόφια, αλλά εφικτό κάτι τέτοιο, όπως είπε, μέσα στον Ιούνιο. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα όχι μόνο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής, τόνισε ο αξιωματούχος.

Oι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Σόφια με τους ομολόγους τους 6 βαλκανικών χωρών, που θέλουν να γίνουν κράτη μέλη. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης οι «28» θα επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις.

Οι 28 Ευρωπαίοι θα έχουν αύριο το βράδυ μεταξύ τους δείπνο εργασίας, όπου θα συζητήσουν μεταξύ άλλων θέματα επικαιρότητας, όπως η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με την Ιράν. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί το θέμα της προστασίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ πολιτικά το μήνυμα που θα στείλουν στο Ιράν είναι πως αν η Τεχεράνη σεβαστεί τη συμφωνία, το ίδιο θα κάνουν και οι Ευρωπαίοι παρά την απόσυρση των Αμερικανών.